Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám opar v tehotenstve 11tt, môže to mať vplyv na plod ? Ja ich mávam často hlavne v zime , ale raz som už potratila, a mala som herpesy už na začiatku ale na celi ústach , teraz len trocha no mam obavi beriem fembion vitamíny . Ďakujem za radu .

Podobné otázky

  • Macmiror 500 v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred tyzdnom som dobrala antibiotiká Zinnat na streptokoka v hrdle a antivirotika Herpesin 400 na pásový opar. Som na konci 19 týždňa tehotenstva a dostala som biely hrudkovity vytok zrejme kvasinky aj keď si stále dávam probiotika do posvy aj probiotika do úst. Gynekológ mi nespravil kultiváciu ale hneď mi predpísal Macmiror gulicky na vklad do posvy. Prosím je tento Macmiror bezpečný v tehotenstve aj z toho pohľadu, že som brala antibiotiká a nechcem aby to uškodilo plodu. Na veľký ultrazvuk idem až 14.2 - myslite, ze je v poriadku počkať a urobiť si radšej kultiváciu ? Je kvasinkova infekcia nebezpečná pre dieťa ?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    macmiror nie je najlepší na mykozu, kúpte si jenamazol krém a preliečte sa. Kultivácia je zbytočná a nepresná, a nemá sa robiť, dôležitý je klinikcký obraz.

  • Pásový opar v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Som na začiatku 18 týždňa tehotenstva a pred 2 týždňami som prekonala covid. 3 dni som bola zdravá a začala mi hnisava angína - pozitívny streptokok v hrdle. Na to mi bol nasadený Zinnat 500. Ešte v ten deň pred užívaním Zinnatu sa mi na prsníku a na chrbte začali tvoriť červene svrbivé fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgieriky a na na chrbtovej časti vystrelujuca bolesť do hrudníka. Všeobecná doktorka to zhodnotila ako pásový opar a chce mi predpísať Herpesin 400. Chcem sa spytat na váš názor, či je možné užívať Zinnat 500 súbežne s Herpesin? Alebo si pásový opar mám potierat mastickou Herpesin a užívať thiamin vitamín a dúfať, že to prejde. Ďakujem za vašu radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liečbu možno kombinovať, herpesin sa v tehotnosti považuje za bezpečný. Pri včasnom nasadení skracuje dobu liečby a lokálne mastičky sú v podstate neúčinné.

  • Otehotnenie a herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, mávam opakujúce sa opary na pere, t.j. raz mesačne, preto sa chcem opýtať v prípade tehotenstva, či herpes v každom mesiaci nemôže byť problémom pre vyvíjajúci sa plod. Ďakujem za odpoveď.

  • krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prosim Vas o radu som zufala.......v 10tt som zacala krvacat krv tmava lezaala som 4 dni v nemocnici zastavilo s ato babo bolo ok ..potom doma chvilu klud popar dnoch zase slabe spinenie navsteva lekara oddych lieky beriem stale dupuk,magnezko,ascorutin a mam sa setrit... teraz v piatok som zacala velmi spinit tmavy hnedy az cierny vytok lialo sa to...opat navsteva u dr.vsetko ok nic tam nie je babenko v poriadku 12+3tt nasledne lezanie doma a dnes cely den zase tmavy vytok a obas z tmavou krvou.ale nic ma neboli......stale lezim mam pockat do pondelka a ist kdr alebo do nemocky???je to pre mna tazke mam 2 rocneho syna ktory odlucenie zle znasa a ja taktiez som nestastna nikto mi nepovie kde je chyba bojim sa o babo dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liečba v nemocnici nie je potrebná, lebo neznižuje riziko potratu. Ak je plod zdravý, tak prežije ak je chorý, tak sa skor či neskor potratí, ale nedá sa určiť, ktorá žena pri krvácaní potratí a ktorá nie.
    Stačí počkať, ako to dopadne.

  • infralampa a penicilin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    mam zapalene hrdlo 6-7tyzdnov, Bioparox nezabral, dostala som Penicilin. vysledok vyteru koncom tyzdna. medzitym sa mi spustili silne hlieny.
    je penicilin OK?
    je nahrievanie tvare infralampou pocas tehotenstva OK?

    dakujem, zuzana.