Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pásový opar v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Som na začiatku 18 týždňa tehotenstva a pred 2 týždňami som prekonala covid. 3 dni som bola zdravá a začala mi hnisava angína - pozitívny streptokok v hrdle. Na to mi bol nasadený Zinnat 500. Ešte v ten deň pred užívaním Zinnatu sa mi na prsníku a na chrbte začali tvoriť červene svrbivé fľaky, ktoré sa zmenili na pluzgieriky a na na chrbtovej časti vystrelujuca bolesť do hrudníka. Všeobecná doktorka to zhodnotila ako pásový opar a chce mi predpísať Herpesin 400. Chcem sa spytat na váš názor, či je možné užívať Zinnat 500 súbežne s Herpesin? Alebo si pásový opar mám potierat mastickou Herpesin a užívať thiamin vitamín a dúfať, že to prejde. Ďakujem za vašu radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liečbu možno kombinovať, herpesin sa v tehotnosti považuje za bezpečný. Pri včasnom nasadení skracuje dobu liečby a lokálne mastičky sú v podstate neúčinné.

Podobné otázky

  • Pásový opar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Som asi v 5tt tehotenstva a dnes som zistila, že sestra má pásový opar. Ako dieťa som myslím ovčie kiahne mala, ale chcem sa spýtať, či je ten pásový opar v tehotenstve nebezpečný?mám sa sestre vyhýbať - ako dlho ?môže to mať nejaké následky na bábätko?prosím o rýchlu odpoveď,bojím sa, aby som neublížila bábätku.ako dlho bude sestra infekčná?Naposledy som s ňou bola pred týždňom a dnes jej to zistili.
    Ďakujem!