Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dĺžka krcka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    podľa poslednej MS som tehotná 18+3tt, podľa meraní je plod väčší 20tt.
    Beriem magnezium, nakoľko som pociťovala take ťahavé bolesti. Tie prešli úplne. Včera som bola však na pohotovosti, nakoľko som cítila jemný tlak na konecnik. Pred 2 týždňami mi môj gynekológ ultrazvukom nameral dĺžku krčka 4cm, včera mi namerali 3,3cm. Dali mi progesteron na vkladanie. Avšak pri meraní sa mi veľmi chcelo čurať. Mohlo to mat vplyv na odchýlku merania? Vraj odchýlky sú v meraní bežné. Inak je krčok zatvorený a bolo mi povedané že je to normálny nález.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krčok sa musí merať pri prázdnom močovom mechúri a dlžka 33 mm je normálna dlžka krčka.
    Ak je plod väčší, musí sa poriadne skontrolova´t termín pôrodu podľa prvého ultrazvuku.

Podobné otázky

  • Makky krcok v 22tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dnes na kontrole mi lekarka povedala, ze mam maksi krcok, ako by som mala v 22tt mat. Pri merani ultrazvukom mal, ale dlzku 4,3cm a bol zatvoreny. Bolia ma od vcera krize a pocitujem take tlaky dole, ale dnes aj dost silne pohyby maleho. Chcem sa spytat, ci musim dodrziavat nejake opatrenia, ako je kludovy rezim alebo zakaz pohlavneho styku. Nakolko moja lekarka vsetkym tehotnym aj s bezproblemovym priebehom zakazuje pohlavny styk od zaciatku po koniec tehotenstva. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jediný adekvátny parameter je dlžka krčka materaná ultrazvukom, vy nemáte zvýšené riziko potratu ani predčasného pôrodu, môžete normálne žiť a samozrejme aj sexuálne, lebo to je normálna súčasť života tehotnej ženy. Vaša lekárka zrejme zámerne alebo z hlúposti škodí pacientkám, ak im styk v tehotnosti zakazuje.

  • Vyššia dávka lieku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor, som v 21tt a otvára sa mi krčok. Lekár mi predpísal Utrogestan 100mg (2 tbl večer vaginálne), som však alergická na sóju, ktorú tento liek obsahuje, tak mi ako náhradu zastupujúca lekárka predpísala Amelgen 400mg (každý druhý deň). Je aj takáto vyššia dávka v poriadku, čo sa týka vplyvu na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležitá dlžka krčka, nie "otváranie". Ak je cervikometria nad 30 mm (niektorí udávajú 25 mm) tak je riziko potratu rovnaké ako v bežnej populácii. Ak sa krčok výrazne skracuje, možno zvážiť aj jeho zašitie.
    Amelgen 400 mg je bezpečná dávka.

  • Otvorená pre špic prsta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Som prvorodička, v 27. tt a v uplynulých dňoch som pociťovala pohyby bábätka trošku nižšie ako obvykle. Cítila som aj občasné pichnutie v podbrušku a trochu mi tvrdilo bruško, avšak nie výrazne a dlhodobo. Pri návšteve lekára som sa trošku nalakala, pretože povedal, že som otvorená pre špic prsta. Nič viac k tomu nepovedal, iba mi zvýšil dávku magnezia na 3x2 denne. Hrozí mi, ze sa budem ďalej otvárať a predčasný pôrod? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jediný presný údaj je dlžka krčka meraná ultrazvukom,tieto všeliaké špičky prsta sú nepresné.
    Magnézium tehotenstvo nepredlžuje. Je potrebné Vám zmerať dlžku krčka, ak bude kratší ako 25 mm, je vhodné podanie progesteronu do pošvy.

  • Jazda autom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v polke tehotenstva mám skrátený krčok na 29 mm. Bábätku viem že to neublíži ale môže prognózu krčka zhoršiť 1-2 hodinové cestovanie autom ( niekedy po nerovnej vozovke)?
    Pri kľudovom režime býva nutne ležanie či je možné vykonávanie bežných činnosti v obmedzenom množstve?
    Ďakujem

  • Pôrod??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobre ráno,
    Pán doktor poraďte mi, že či sa stresujem zbytočne alebo ide o dôvod na obavy. Dva týždne dozadu som bola na poradni, momentálne som na konci 26tt, kde mi doktor povedal že mám krčok kratší ako by som mala mať, ale stále je norme, skratka že ho mám kratší ako som mala, ale stále to nie je pod to číslo na riziko, avsak posledné dve dni, cítim bábätko oveľa nižšie v bruchu ako predtým, teraz ho cítim akoby úplne na spolu panvy, predtým som ho cítila oveľa nižšie a cítim také akoby tlmené kopance, akoby ma kopalo tak jemnejšie na mechúr alebo konecnik, ale stále cítim tie pohyby na spodu brucha, dva dni som ho vôbec necítila v inej časti, predtým sa vždy kýval a kopkal po celom bruchubteraz len na spodu, môže to znamenať nieoc zle? :(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím Vás neexistuje "mať kratší krčok ako by som mala mať ale je to v norme", buď je to v norme, alebo je krčok skrátený.
    Normálna dlžka krčka je nad 25 mm. Vaše subjektívne pohyby nemusi vôbec nič zlé znamenať.
    Navrhujem navštívte Vášho lekára, nech Vám zmeria krčok maternice, ak je krčok skrátený, potrebná je liečba, ak je normálny, nič sa nedeje a máte normálnu tehotnosť. Ak sa lekár jasne nevyjadrí, zvážte jeho výmenu.