Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Druhé tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor,

    Zaujíma ma ešte, vzhľadom na to, že ide o moje druhé tehotenstvo, odkedy by som mala/teoreticky mohla cítiť pohyby ? Som momentálne 15+2tt, možno sa mi už 1-2x zdalo, že niečo som zacítila ale inak necítim nič???? v prvom som cítila dosť neskoro, aj placentu som mala vpredu.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    udáva sa okolo 18.-20. týždňa ale niekedy je to aj skôr. V súčasnosti sa už tento parameter nesleduje, pretože termín pôrodu stanovujeme pomocou ultrazvuku.

Podobné otázky

  • Druhé tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň momentálne som 32+3tt a toto je moje druhé tehotenstvo prvé som bohužiaľ kôli zelenej plodovej vode a nepostupujucemu pôrodu museli ukončiť cisárskym v inej nemocnici v roku 2022 no a teraz keď už sa blížime do finále prichádza na mňa obrovský strach že či to dám prirodzene veľmi som túžila druhé dieťa porodiť prirodzene a preto som si vybrala na druhý pôrod Ružinov tehotenstvo zatiaľ prebieha bez problémov a komplikácií len naozaj už ide na mňa strach a tak ako som bola na začiatku odhodlaná rodiť prirodzene tak teraz sa aj zamýšľam nad tým že či nebude cisársky rez lepší pretože už na mňa prišla panika že čo ak sa niečo počas pôrodu stane alebo vyskytne Bojím sa aj toho ako budú na mňa pozerať keď uvidia v tehotenskej knižke moju váhu nikdy som nemala ideálnu postavu prvé tehotenstvo som začínala na váhe 98kg a teraz keď som otehotnela tak pri váhe 102kg doteraz som pribrala 3,5 kg nemôže sa otvoriť rana po cisárskom skôr ako príde k samotnému pôrodu ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás približne polovica žien, ktoré sú po cisárskom reze volí prirodzený pôrod, z nich viac ako 80% prirodzene porodí bez komplikácii. 20% skončí opakovane cisárskym rezom so zdravým novorodencom.
    Určite sa nestresujte, urobíme podľa Vášho priania. Ideálne by bolo, keby ste vyh%ladali niektorú z našich pôrodných asistentiek a dohodli sa na stretnutí a prebrali aj svoje obavy. Máme tu na to dokonca aj psychologičky.
    Určite všetko dobre dopadne, na to sme trénovaní.

  • Neustály pocit diskomfortu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, som v 15tt tehotenstva, moje druhé tehotenstvo. Už v minulom som pociťovala diskomfort, svrbenie atď, viac krát mi vtedy robili ster a vždy negatívne, aj tie rozšírené na chlumy a podobne. Teraz v druhom tehotenstve zas to pociťujem. Na začiatku mi robili ster, negatívny, aj tam preliečené Clotrimazolom. Následne pokoj, potom som zas mala svrbenie, doktorka mi poradila buď výplachy, alebo Fungicidin krem. Tak za 2 tyzdne to prešlo. Teraz som bola po screeningu v 12tt a zas som zacala par dni na to pocitovat svrbenie. Skusala som Rosalgin, Gynimun Protect care probiotika, sem tam ten Fungicidin a stale to citim, poradnu mam o tyzden a pol. Kupila som si ten samotest z lekarne, canestest a ten bol negativny, resp. nezafarbil sa a to znanema bud normalne ph v posve alebo pripadne mykoza- len ten test to nevie zachytit.
    Prosim vas, preco som v tehotenstve na to tak citliva ? Co mi odporucate ? Pockat do poradne ci ist skor na kontrolu. Teraz beriem antibiotika na streptokoka a bojim sa ze sa mi to svrbenie este viac zhorsi. Inak je to svrbenie len zvonku. Vnutri necitim, len pri vchode do posvy a kusok pyskov. Dakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa vám po fungicidine ulavilo, máte zrejme mykozu, čo je v tehotnosti typické a časté. Ak máte potiaže, preliečte sa dlhodobo (10-14 dní) nejakou protimykotickou masťou.

  • Tlaky zospodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Dr., je to moje druhe tehotenstvo, pri prvom som ziadne taketo potiaze nemala. Zhruba od 18 tt mavam tlaky zospodu pri chodeni a stati, bola som aj na pohotovosti, kde mi merali krcok, ci sa neotvaram, bol v poriadku. Babo nalieha hlavickou presne na krcok. Uzivam mg 3x denne, posledne 2 tyzdne mavam tlak uz aj na konecnik (mam hemoroidy), ale co ma trapi poslednych par dni (teraz som v 25 tt), mavam vecer tie tlaky uplne neznesitelne, vzdy vecer v urcitu hodinu, tlak ako na porod, doslova akoby mi malo vypadnut dieta zdola, mavam to tak hodinu, musim urychlene nohy vylozit co najvyssie aj celu panvu, lebo neviem sa v tom momente ani postavit, to naliehanie je strasne, pri tom velkom tlaku mavam dole aj pocit mokra, bojim sa, ci je to uvolneny vytok, alebo sa môže jednat o plodovu vodu. Je to bezfarebna, cira tekutina v malom mnozstve a moc to nie je. Mávam cele tehotenstvo hojne vytoky, stery boli zakaždým v poriadku. Krcok bol pred tyzdnom v poradni taktiez ok, aj celkove vysetrenia, male stale nalieha hlavkou, no len ja sa necitim ok. Co ine okrem magnezia mozem na tieto tlaky uzivat? Je sanca, ze sa babo este otoci? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa nemení nález na krčku, tak nemáte zvýšené riziko predčasného pôrodu, je to iba subjektívne nepríjemná situácia. Je možné, že vám mierne klesá aj celá maternica po prvom pôrode, preto je to také nepríjemné. Okrem magnézia nie je na to liečba, ak Vám robí dobre odpočinok, tak obmedzte telesnú námahu. Ak máte hojný vodnatý výtok, je potrebné vyšetrenie.

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať na výsledky odberu krvi. Som v 16tt.
    V krvi mi vyšli výsledky na toxoplazmozu IgM 0,16 a IgG 12,00. Toto je moje druhé tehotenstvo a pri prvom som mala podobné výsledky. Doktor ma poslal znova na infekčné, ale idem tam až 27.11. Chcem sa spýtať či výsledky sú v poriadku alebo dieťaťu hrozí nejaké nebezpečenstvo.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmoza je v akútnom štádiu iba raz za život, takže ak sa Vám to opakuje, nie je to akútna toxoplazmoza. Zrejme ste ju prekonala niekedy pred graviditou a teraz ste plne chránená.

  • Silné bolesti chrbtice v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Momentálne som v 33. tt (podľa PM), (podľa posledného usg v realizovaného v 32. tt je bábätko o týždeň popredu, čiže teraz v 34. tt), moje druhé tehotenstvo (počas prvého som takéto problémy nemala). Od detstva (od 10 rokov) som sa liečila na reumatoidnu artritídu HLA B27 pozitiv, ktorá v dospelosti prešla do axiálnej spondylartritídy (s postihnutím celej chrbtice), prítomná i bilat. sakorilitída II. štádium.
    Som sledovaná u reumatológa, ako aj neurológa, ktorý mi v prvom tehotenstve odporučili, kvôli nálezom na chrbtici, pôrod sekciou, ktorý bol nakoniec aj realizovaný. Reumatológ, ani neurológ mi momentálne kvôli tehotenstvu lieky neodporúčajú užívať. Užívam len Magnesium 4 tablety/deň. Snažím sa pravidelne cvičiť tehotenskú jogu, príp. pilates, keďže aj pred tehotenstvom som takmer každý deň cvičila, hlavne kvôli eliminovaniu bolestí chrbta. Používam aj tehotenský podporný pás.
    Momentálne sa mi však enormne zhoršili bolesti, hlavne krčnej chrbtice (trpím závratmi), tiež hrudnej chrbtice a krížov, kvôli čomu mám aj problémy s chôdzou. Gynekologička mi na poradni na moju otázku, či môžem užívať Paralen 500, takmer každý deň, nakoľko mám problém aj v noci nájsť si nebolestivú polohu na spánok, odporučila užívať tablety Guajacuran, avšak hneď hodinu a pol po užití prvej tablety sa mi náhle natoľko zhoršili závraty, že som skončila na pozorovaní v nemocnici, keďže som nemohla ani stáť na nohách.
    Chcela by som preto vedieť ešte názor iného odborníka na užívanie Paralenu v treťom trimestri, keďže v lekárni mi bolo povedané, že sa v 3. trimestri neodporúča. Snažím sa ho užívať naozaj len vtedy, keď už sú bolesti neznesiteľné, väčšinou užijem 1/2 tablety, a ak nezaberie, tak až potom si dám druhú 1/2, a taktiež sa snažím neuživať viac ako 1 tabletu denne.
    A taktiež by som sa chcela čisto hypoteticky spýtať, či sa tehotenstvo môže kvôli zdravotnému stavu matky ukončiť aj skôr (samozrejme po ukončení 36-teho tt). Mám totiž veľké obavy ako zvládnem zvyšok tehotenstva, ak by malo byť tehotenstvo trvať celých 40, príp. ešte viac týždňov. Prvý pôrod som mala v 38. tt (to som bola však od 27. tt otvorená na špičku prsta, v kľudovom režime až do konca tehotenstva, pravdepodobne kvôli opakujúcim sa infekciám, momentálne takéto problémy nemám).
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvuk v 32. týždni NEMOŽE POSUNÚŤ TERMÍN PORODU, ste momentálne v tom týždni, ktorý sa stanovil pri ultrazvuku na začiatku gravidity, iba je plod o niečo väčší, čo je normálne.
    Reumatoidná artritída ani spondylartritída nie sú dôvodom na cisársky rez, ale to už zrejme nezmeníme. Ideálne je neliečiť a iba odporučiť operáčný pôrod "pre istotu".
    Paralen je aj na konci tehotnosti bezpečný, pretože účinkuje trocha inak ako ostatné protizápalové lieky, ktoré sa neodporúčajú.
    Liečbu by mal riadiť reumatológ, zo skupiny antireumatík by mal vybrať lieky, ktoré Vám pomôžu a neohrozia plod, prípadne by mal riadiť Vašu fyzioterapiu.
    Cisársky rez sa dá urobiť aj skôr, ak je to indikované, ale pôrod plánovaným cisárskym rezom zvyšuje pre novorodenca riziko celoživotných komplikácii a ak sa robí pred 39. týždňom, tak sa toto riziko ešte zvyšuje, preto je ideálne ak sa dá, počkať aspoň do ukončeného 39. týždňa.