Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • hcg 2053 a na sone nie je skoro nič vidieť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som na začiatku tehotenstva. Posledna MS bola 15.12. Včera som mala hcg 2053, minulý štvrtok 750. No lekar na sone takmer nič nevidí. Dnes videl asi 2 mm gestačný vačok. Beriem duphaston, fraxiparin 0.3 kvôli trombofilii a kyselinu listovú. Nemam žiadne bolesti ale posledné 2 dni mám špinenie, ako pri menzese. Povedali mi všetky diagnozy: možné mimomaternicove tehotenstvo, možný zamlknuty potrat, no je šanca aj na normalnu tehotnosť. Prosím Vás, čo si o tom myslíte Vy? Aký veľký by ten gestačný vačok mal byť, aby to bolo v poriadku? Je možné, že ho ešte nie je poriadne vidieť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    z jedného ultrazvukového vyšetrenia sa nedá nič presne určiť. Dôležitá je dynamika rastu gestačného váčku.
    Pri HCG nad 1500 by už mal byť gestačný váčok jasne vidieť, 2 mm sa zdá dosť málo a môže sa preto jednať o tzv. pseudogestčný váčok. Takže mimomaternicová gravidita nie je vylúčená. Je potrebné vyšetrenie ultrazvukom a odber HCG za 48 hodín, a podľa rastu sa uvidí .