Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Opuchy a tlak v 36.tyzdni tehotenstva

    , Autor: annie1234

    Dobry den pan profesor,

    som v 36.tyzdni tehotenstva a uz asi 2 tyzdne pozorujem permanentne opuchy ruk, nie je to nic vyrazne resp.na pohlad nejako viditelne, ale ja to vidim, najvyraznejsie je to rano, pri zatvoreni dlane citim bolest. Takisto som zacala pozorovat, ze mam trosku opuchnute aj chodidla, doteraz som s tym problemy nemala. Preventivne si monitorujem aj tlak, a spodne hodnoty mam tesne pod 80, niekedy 82. Vrchne mam max 122.
    Doteraz na poradniach bolo vzdy vsetko v poriadku, nikdy som nemala ani pritomne bielkoviny v moci, v piatok ma caka prva poradna v nemocnici kde budem rodit.
    Myslite, ze taketo opuchy a krvny tlak mozu znacit nejaku “miernu” preeklampsiu ?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v súčasnej dobe sa už opuchy v tehotnosti berú ako jej normálna súčasť, pretože vieme, že tehotná žena má menej bielkovín v krvi a preto jej uniká tekutina mimo ciev. Nemusí to súvisieť s preeklampsiou. Vaše hodnoty krvného tlaku tiež nesvedčia pre preeklampsiu, preto sa nemusíte v tomto ohľade stresovať.