Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Týždne tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer pán doktor.
    Ja mám na Vás otázku ohľadne počítania týždňov tehotenstva, nakoľko už v tom mám chaos. Som momentálne presne 20+1, a chcem sa opýtať či sa to teda ráta ako 20 týždeň až kým nebude 21+0, alebo je to považované už ako 21 týždeň, a tým pádom keď bude 21+1 sa to bude rátať už ako 22 týždeň tehotenstva? Alebo ako 21? Všade to je písané inak, preto sa radšej chcem opýtať odborníka. Vopred Vám dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je dobrá otázka, je v tom trocha chaos. Ale ak sa budeme riadiť našim kalendárom, tak hoci máme rok 2024, berieme toto už ako 21. storočie, preto sa týždeň 20+1 berie ako bežiaci 21. týždeň. Prípadne to označujeme ako 20. ukončený týždeň.

Podobné otázky

  • Urcenie tyzdna tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň tyzdne tehotenstva sa urcuju podla MS alebo sona… čo je presnejsie?

    V aprili som bola na prvotrimestrialnom skriningu kde mi vysiel tyzden tehotenstva 12+2 o tyzden viac ako podla MS …upravili aj termin porodu o 6 dni skor.. Ms som mala 4.2 (mozno to bolo uhnezdovanie neviem) ovulaciu okolo 20.2 mam 32 dnovy cyklus podla upraveneho tyzdna sona to vychadza ze som otehotnela koncom januara … Lenze v january som mala ovulaciu okolo 20 teho mne to vobec nijak na nic nesedi Ak vsak sa pocita podla MS tak jedine koncom februara som mohla otehotniet Chcem
    len vediet ze babatko je podla nameranych hodnot na usg v poriadku…
    Akutálne podla sona som 21+2 podla ms 20 tyzden viem ze tyzden hore dole nezohrava velku rolu ale pre vlastnu spokojnost ma to zaujima
    Viem kedy sme mali pohlavny styk kedze o babatko sme sa snazili 2 roky a isli sme podla menstruacneho kalendara .
    Vo february 17.2 a 20.2 pisem o datumoch najblizsich k ovulacii.
    Januar 17.1 19.1 20.1
    Jedine ze som mohla mat posunut ovulaciu na koniec januara neviem vobec ku ktoremu datumu som mohla otehotniet. Tiez mi vysli zle vysledky na downov syndrom a preto sa obavam ze ci aj tie datumy to nemohli skreslit

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najpresnejší termín pôrodu sa stanovuje pomocou ultrazvukového vyšetrenia medzi 9. - 13. týždňom. Neskôr sa termín nesmie upravovať, lebo plody už rastú individuálne. Až 40%žien udáva nesprávny termín menštruácie, alebo má nepravidelný cyklus. Ovulácia sa môže pri styku posunúť aj na skôr, a naopak, spermie prežívajú v tele ženy dlhšiu dobu a otehotnieť sa dá aj neskôr po styku.

  • Hodnoty NT a NB

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, nedávno som bola na prvotrimestriálnom screeningu. Podľa poslednej menštruácie som bola vtedy 13+0 a podľa veľkosti plodu 12+2 (normálne mávam 35 - 38 dňové cykly a ani v predošlých tehotenstvách mi týždne tehotenstva podľa PM nesedeli s veľkosťou plodu). CRL bolo 56,9 mm, NT 1,38 mm a NB 3,2 mm. Zaujíma ma hlavne, či je v poriadku veľkosť NB, ale samozrejme aj ostatné parametre. Doktor len zhodnotil, že je všetko v norme, no nedá mi to spávať. Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

  • Chôdza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či sa dá nejakým spôsobom riešiť V 38 tt neskutočná bolesť panvových kostí, so svojim gynekológom som to konzultovala samozrejme rozumiem že panva sa pripravuje na pôrod a uvoľňuje sa relaxín, bolest je ale taká že nemôžem už druhý týždeň chodiť a spat a boli to pri sede, ľahu, chôdzi stále. Chcem sa spýtať či by nebolo vhodne navštíviť pôrodnicu v ktorej chcem rodiť a prebrat to pripadne na príjmovej ambulancii, alebo naozaj mám len pretrpieť ešte dva týždne tehotenstva v bolestiach.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    túto bolesť najčastejšie spôsobuje rozídenie kostí spony, pri chôdzi sa okraje kostí trú o seba a spôsobujú veľké potiaže.
    Pomôcť môže sťahovací tehotenský pás a aj rehabilitácia, ktorú však zrejme v 38. týždni ťažko zoženiete, ale skúste sa popýtať, či máte v okolí fyzioterapeuta, ktorý sa týmto zaoberá.

  • Neustále mykózy počas celého tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Som v 31.t.t. a po celý čas tehotenstva mám výtok. Výterom z pošvy sa zistilo, že ide o candida albicans-kvasinky- naposledy až na 3 krížiky. Bola som už niekoľkokrát preliečovaná- Dafnegyn, Dalcin, Macmiror, Canesten, Candibene. Všetko však zabralo iba na 2-3 dni. Užívam aj probiotiká ústne aj vo forme vaginálnych tabliet. Bojím sa, aby mi dlhodobá infekcia neskomplikovala posledné týždne tehotenstva a neviedla k predčasnému pôrodu. Cervikometria je 31 mm a podľa palpilačného nálezu som otvorená na špičku prsta. Poraďte mi,prosím, ako by ste Vy riešili moju situáciu.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si canesten vaginálny krém 6 aplikátorov 2 balenia a užívajte to aspoň 14 dní. Prípadne i dlhšie, mykóza v tehotnosti býva často veľmi ťažko liečiteľná.