Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Chôdza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či sa dá nejakým spôsobom riešiť V 38 tt neskutočná bolesť panvových kostí, so svojim gynekológom som to konzultovala samozrejme rozumiem že panva sa pripravuje na pôrod a uvoľňuje sa relaxín, bolest je ale taká že nemôžem už druhý týždeň chodiť a spat a boli to pri sede, ľahu, chôdzi stále. Chcem sa spýtať či by nebolo vhodne navštíviť pôrodnicu v ktorej chcem rodiť a prebrat to pripadne na príjmovej ambulancii, alebo naozaj mám len pretrpieť ešte dva týždne tehotenstva v bolestiach.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    túto bolesť najčastejšie spôsobuje rozídenie kostí spony, pri chôdzi sa okraje kostí trú o seba a spôsobujú veľké potiaže.
    Pomôcť môže sťahovací tehotenský pás a aj rehabilitácia, ktorú však zrejme v 38. týždni ťažko zoženiete, ale skúste sa popýtať, či máte v okolí fyzioterapeuta, ktorý sa týmto zaoberá.

Podobné otázky

  • Schody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň pán doktor,

    Možno hlúpa otázka.
    Je problém chodenie po schodoch (poschodový dom) hore dole (cca20krat) počas 2 trimestra? Ak pociťujem tlak v podbrušku?

    A tiež sa chcem informovať ohľadom magnezia (magnerot) v prípade nízkeho tlaku magnezium ešte znižuje tlak je možné ho uzivat aj v takomto prípade?

    Ktoré magnezium odporúčate podľa zloženia?

    Vopred dakujem za odpoveď

  • Liečba tehotenskej cukrovky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    aké sú možnosti liečby tehotenskej cukrovky a ako môže ovplyvniť moje tehotenstvo a pôrod? Sú nejaké dlhodobé dôsledky tehotenskej cukrovky pre mňa i pre moje dieťa po pôrode?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najlepšiou liečbou tehotenskej cukrovky je pravidelný pohyb (napríklad chôdza). Ideálne kombinovaná s diétou.
    Ak nie je cukrovka dobre liečená hrozí zvýšené riziko cukrovky pre dieťa niekedy počas jeho života,, a u Vy máte cca. 50% šancu, že do 20 rokov budete mať cukrovku druhého typu.
    Poistenkyne dôvery majú možnosť sa telefonicky obrátiť na Linku pre zdravie, kde funguje aj poradňa pre pacientov s cukrovkou alebo zvýšeným rizikom cukrovky, odborníci Vám tam poradia ako zmeniť stravu a pohybový režim, aby ste minimalizovali riziko vzniku cukrovky v budúcnosti.

  • Tehotenská cukrovka a analýza moču

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne som 26+5tt. Bola som na testoch na tehotenskú cukrovku, ktorá sa nanešťastie potvrdila, tak som začala s diétou. Do toho nám staršia dcérka priniesla zo škôlky nejaku virózu, takže posledný týždeň uplna katastrofa. Snažím sa držať stravu ale stale mám pocit hladu a som stále vyčerpaná. Kúpila som si testovacie prúžky na moč a často mi vychádzajú pozitívne ketóny, no čo ma desí ešte viac, dnes mi vyšli pozitívne aj dusitany. Problémy pri močení nemám. Prosím, viete poradiť, či to môže byt spôsobené práve cukrovkou, virózou alebo mam ist radsej hned na pohotovosť. Poprípade to počká do pondelka. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam takto pravidelne testovať moč, pretože to nie je presné a ketony aj dusitany sa tam môžu občas vyskytnúť. V prvom rade sa vyliečte z virózy. Najlepším spôsobom na liečbu cukrovky je pravidelný pohyb, bohate stačí chôdza denne - 6 až 10 tisíc krokov . Pohyb je dobrou prevenciou aj pred preeklampsiou.
    Cukrovku Vám bude zrejme sledovať diabetológ, on určí diétu a prípadne aj inú liečbu.

  • Bolest panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či je normálna bolest takmer celej panvy - akoby slabiny ale aj cela oblasť rodidiel. Hlavne v noci pri otáčaní a pri chôdzi je to dosť bolestivé, v sede a ľahu sa to dá, no chôdza ma extrémne obmedzuje. Začalo to asi pred 2tyzdnami, pred tým to bolo občas na pohotovosti mi povedali, že sa rozťahuje panva. Na večer užívam magnezium, ale nemám pocit, žeby to pomáhalo. Bolest by som pripisovala silnej svalovici. Na poslednej poradni bolo otocene koncom panvovym inak všetko v poriadku. Momentálne som 31+4. Najbližšiu poradňu mám o 2tyzdne a neviem či to brat ako normálnu záležitosť alebo ísť k lekárovi skôr.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti sa vylučuje hormon relaxín, ktorý spôsobuje uvoľnenie panvového kruhu, väzy, ktoré držia panvu po kope sú mäkšie a pružnejšie. Dochádza k posunom kostí panvy navzájom, čo môže spôsobovať bolesti. Jedná sa skôr o ortopedický než pôrodnícky problém. Pomohlo by vyšetrenie fyzioterapeutom a rehabilitácia.

  • Zapcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pan profesor. Som v 30 tyzdni a uz tyzden ma trapi zapcha. Skusam vsetkp mozne cez slivky susene,ovsene kase,acidka,probootika,tekutin pijem nad 2 litre ale nic nezabera. Nesnazim sa velmi tlacit,a dnes sa mi objavila aj krv na toaletnom papieri,zrejme hemeroidy alebo trhlinka. Viete mi prosim poradit nieco? A este otazka babatku to nemoze iblizit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápcha je v tehotnosti veľmi častý prejav, pretože tehotenský hormon progesteron spomaľuje chod čriev.
    Vidím, že ste skúsili už všetko, ešte môžete vyskúšať denne laktulózový sirup, mohlo by to pomôcť a psyllium ako nerozpustnú vlákninu. Pomáha aj pravideľná chôdza
    Plod tým ohrozený nie je.