Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenská cukrovka a analýza moču

    , Autor: Ekep

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne som 26+5tt. Bola som na testoch na tehotenskú cukrovku, ktorá sa nanešťastie potvrdila, tak som začala s diétou. Do toho nám staršia dcérka priniesla zo škôlky nejaku virózu, takže posledný týždeň uplna katastrofa. Snažím sa držať stravu ale stale mám pocit hladu a som stále vyčerpaná. Kúpila som si testovacie prúžky na moč a často mi vychádzajú pozitívne ketóny, no čo ma desí ešte viac, dnes mi vyšli pozitívne aj dusitany. Problémy pri močení nemám. Prosím, viete poradiť, či to môže byt spôsobené práve cukrovkou, virózou alebo mam ist radsej hned na pohotovosť. Poprípade to počká do pondelka. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam takto pravidelne testovať moč, pretože to nie je presné a ketony aj dusitany sa tam môžu občas vyskytnúť. V prvom rade sa vyliečte z virózy. Najlepším spôsobom na liečbu cukrovky je pravidelný pohyb, bohate stačí chôdza denne - 6 až 10 tisíc krokov . Pohyb je dobrou prevenciou aj pred preeklampsiou.
    Cukrovku Vám bude zrejme sledovať diabetológ, on určí diétu a prípadne aj inú liečbu.