Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolest panvy

    , Autor: Denyi

    Dobrý deň, chcem sa opýtať či je normálna bolest takmer celej panvy - akoby slabiny ale aj cela oblasť rodidiel. Hlavne v noci pri otáčaní a pri chôdzi je to dosť bolestivé, v sede a ľahu sa to dá, no chôdza ma extrémne obmedzuje. Začalo to asi pred 2tyzdnami, pred tým to bolo občas na pohotovosti mi povedali, že sa rozťahuje panva. Na večer užívam magnezium, ale nemám pocit, žeby to pomáhalo. Bolest by som pripisovala silnej svalovici. Na poslednej poradni bolo otocene koncom panvovym inak všetko v poriadku. Momentálne som 31+4. Najbližšiu poradňu mám o 2tyzdne a neviem či to brat ako normálnu záležitosť alebo ísť k lekárovi skôr.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti sa vylučuje hormon relaxín, ktorý spôsobuje uvoľnenie panvového kruhu, väzy, ktoré držia panvu po kope sú mäkšie a pružnejšie. Dochádza k posunom kostí panvy navzájom, čo môže spôsobovať bolesti. Jedná sa skôr o ortopedický než pôrodnícky problém. Pomohlo by vyšetrenie fyzioterapeutom a rehabilitácia.