Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Falosne tehotenstvo?

    , Autor: Sarka1

    Dobry den,
    Chcela by som sa opytat, snazime sa o dalsie dieta, a na vianoce sme mali styk,(bol pozitivny ovulacny test a aj datumovo to sedelo). Viem ze na priznaky asi bolo skoro ale byvalo mi obcas nevolno (pri prvom som tak isto mala velmi skoro silne nevolnosti) a velmi ma boleli prsia, bola som si viac menej ista ze to vyslo. Avsak cca na Novy rok, som na wc citila, ze nieco zo mna vyslo (velmi podobny pocit ako som mala pri MA, ktory musel byt vyvolany), krv vsak nebola pritomna. Den na to mi bolo uz slabsie nevolno, a odvtedy uz nic, ani bolest prsnikov.
    Je to vobec mozne aby som mala priznaky tak skoro? Pripadne je vobec mozne ze vajicko sa oplodnilo ale bolo nejako vypudene (nevypudi sa nahodou az menstruaciou)? Neviem si to nijak vysvetlit, co to mohlo byt (nebol to len pocit, bolo pocut dopadnutie do vody).

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že sa príliš pozorujete, čo následne môže viesť k tzv. psychogénnej sterilite. Uvedené Vaše príznaky nič nehovoria o tehotnosti.
    Ak chcete spoľahlivo otehotnieť, normálne sexuálne žite, nenúťte sa k styku na povel (počas ovulácie) a majte zdravú životosprávu. Keď Vám vynechá menštruácia spravíte si tehotenský test. Ak sa budete takto pozorovať, zvýšia sa Vám stresové hormóny a môžete mať problém s otehotnením.