Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Užívanie Duphastonu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor. Momentálne som 4+4, Dr mi po USG odporučila Duphaston 2x1 na podporu tehotnosti. Je to ok? Stretla som sa s info, že pri tehotnosti s chlapcom je pri ňom predispozícia na hypospadiu uretry. Nebol by vhodnejší Utrogestan?
    Dakujem za spätné info

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    užívanie akéhokoľvek lieku musí mať opodstatnenie a ak máte normálnu tehotnosť, nevidím dôvod ani na Duphaston ani na Utrogestan.
    Jedna veľká observačná štúdia nepotvrdila zvýšené riziko vrodených vád pri Duphastone, iná potvrdila zvýšené riziko, ak sa Duphaston používal u žien pri umelom oplodnení, a bolo tam aj riziko hypospádie.
    Nič neužívajte a bude to tak najlepšie. Gravidita 4+4 vôbec ani nemá byť pod dohľadom lekára.

Podobné otázky

  • Duphaston

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, aky mate nazor na uzivanie Duphastonu na zaciatku tehotenstva? Moze skutocne zabranit potratu? Moj lekar je nejaky skepticky, moc mi ho neodporuca a lekarka predtym, mi ho pri 1.tehotenstve nasadila a brala som ho az do 20.tyzdna. Tak by som rada poznala aj Vas nazor. Dakujem

  • krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 11tt a uz piaty deni pozorujem slabucke krvacanie. Uz sa to raz objavilo jednorazovo presne v 8tt, spomenula som to aj gynekologicke a ta ultrazvukom potvrdila, ze vyzera byt vsetko v poriadku a predpisala mi 2x denne uzivanie Duphastonu, ktory aj momentalne este uzivam. Kedze sa krvacanie objavilo teraz znovu, mam dilemu, ci mam navstivit lekarku, alebo sa nemam znepokojovat, kedze bolesti nemam a bud. tyzden mam uz naplanovany termin poradne... Je taketo krvacanie v tehotenstve bezne?
    Velmi pekne akujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pre plod nevieme nič urobiť, preto ak iba slabo krvácate nemusíte ísť na vyšetrenie. Stačí počkať ako to dopadne. Ak by ste začala silno krvácať aj v kusoch, potom je potreba navštíviť nemocnicu.