Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zlaty stafylokok

    , Autor: paigesy

    Dobrý deň, z vyteru hrdla mi vyšiel zlaty stafylokok, mávam bolesti hrdla, nosa , občas mierne zvyšnú teplotu, som v prvom trimestri. Všeobecná lekárka mi nepredpisala žiadne antibiotiká, je to správne ? Nemôže zlaty stafylokok a celkovo choroba uškodiť tiež alebo dokonca viac ako liečba atb ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je otázka na praktického lekára alebo na ORL lekára. Ak klinicky nemáte zápal v hrdle, tak sú antibiotiká zbytočné, výsledok kultivácie neznamená diagnózu.

Podobné otázky

  • Kultivácia z materského mlieka - zlatý stafylokok

    , Autor: Denda_em

    Prosím o radu
    Mám 7mesacneho synčeka, kojeny… z kultivácie materského mlieka mi vyšlo, že mám v mlieku zlateho stafylokoka ???? gynekológ mi predpísal Amksiklav 625 mg a masticku framykoin… je táto kombinácia liekov vhodná na liečenie stafylokoka a môžem popri ňom dojčiť? Resp... aké ste to niektorá prekonala aký typ liekov ste užívali? A ako postupovali? Dakujem
    Pekný večer

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja som našťastie ešte nič také neprekonal.
    Zlatý stafylokok sa do mlieka dostáva z nosohltanu novorodenca a je ho tam možné často vykultivovať. Liečiť by sa mal iba v prípade, ak máte prejavý zápalu prsníka, horúčky, bolesti a začeervenanie. Amoksiklav je správny liek, framykoin lokálne je zbytočný.

  • krvacanie, hematom, zlatý stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor!
    Mám na Vás hneď niekoľko otázok, tak sa Vám pokúsim dopodrobna opísať môj stav.
    Som v 12tt. Pred týždňom som začala trošku krvácať, resp. na nohavičkách to bol iba taký bledučko-hnedý výtok. Išla som na pohotovosť a nechali si ma v nemocnici. Primár povedal, že mám odlúčený kúsok placenty. Bola som tam týždeň a brala som 3xdenne Duphaston, 2xdenne Ascorutin, 2xdenne Guajacuran a večer Borax guľôčku. Ešte mám v prepúšťacej správe napísané Pamba, Kanavit a Dicynone - to sú pravdepodobne injekcie, ktoré som dostala hneď v prvý deň. Krvácanie mi hneď v prvý deň prešlo a nič ma nebolelo.
    Po týždni som išla domov s tým, že z kultivácie mi vyšlo, že mám v pošve stredne masívny zlatý stafylokok a "vpredu" hematom 9x4 mm. Dnes som bola u svojej gynekologičky a predpísala mi zasa Duphaston 2xdenne a Ascorutin 3xdenne. Na toho stafylokoka mi dala Dalacin V 2% /Clindamycin/ - antibiotickú vaginálnu masť.
    Prosím Vás o odpovede na nasledujúce otázky:
    Bola zvolená správna liečba?
    Sú lieky, ktoré užívam, vhodné počas tehotenstva?
    Nemôžu ublížiť bábätku alebo spôsobiť mu nejakú vadu?
    Je v mojom stave veľké riziko potratu?
    Ako vznikol ten hematóm a čo spôsobuje? Zmizne? Alebo je nebezpečný?
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpovede

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    - neuveriteľné koľko úplne zbytočných liekov vyplytvali z poistenia.
    Takže: hroziaci potrat sa nedá nijako liečiť. Je úplne jedno či ležíte v nemocnici, a beriete lieky alebo ste doma a nič neberiete. Ak je plod zdravý prežije, ak je chorý sa potratí napriek liekom.
    Stafylokok v pošve je normálny nález a ak nemáte výtok tak nie je potrebné Vás nijako liečiť, Dalacin je bezpečný ale zbytočný, aj ostatné lieky (duphaston, ascorutin) nič nezachránia ale ani neuškodia. Kanavit, Pamba.
    Riziko potratu je cca. 20-25 %, hematom je iba zakrvácanie za plodom, buď sa vstrebe alebo sa zvačší a potratíte (bez ohľadu na liečbu).
    Stačí počkať ako to dopadne.

  • Zas ten streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    V 34.t.t. mi bol zisteny zlaty stafylokok v nose a gynekolog mi pre istotu zobral výtery aj z pošvy,či nie je aj tam a hneď predpísal zinnat.Teraz sa bojím,že keď mi budú robiť výtery na streptokoka,vyjde to vďaka tým ATB negatívne,ale ak tam bol,do pôrodu sa môže vrátiť a nikto o tom nebude vedieť.Čo si o tom myslíte,je to možné?
    A druhá otázka,čo keď žena porodí skôr,ako sa jej stihne spraviť ten výter,však predčasné porody nie sú nič výnimočné.
    A tretia otázka,čo hrozí dieťaťu keď ma žena streptokoka sk.B a nepodajú sa pri porode ATB???

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    stafylokok v nose je normálna flora a nechápem, prečo Vám bral kultiváciu a radšej ani nechcem vedieť.
    Ak žena má streptokokoka skupiny B pri porode a nedostane ATB tak hrozí závažná infekcia plodu.

  • bacil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,moje dieta ma zlateho stafylokoka v nose,uz som bola aj ja na vyteroch a chcem vediet,ci v pripade,ze ho mam aj ja, moze nejako ohrozit plod.Som 31.tt Su nutne antibiotika?