Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie

    , Autor: Fialka444

    Dobrý deň pán profesor, chcela by som sa opýtať na nález, od 20 g.t. mam krčok na pohmat mäkký, dla knížky hrdlo vzadu 2cm, cervikometriou mal vždy nad tých vašich opakovane spomínaných 2.5 cm, 2x som bola preliečená na mykózu….t.č. som v 28 g.t, predvčerom som ľahko zakrvácala hnedou krvou bez pridružených iných subjektívnych ťažkostí, následne sa to neopakovalo, na pohotovosti bola vylúčená nejaká viditelná patológia, hematóm nemám, placenta nízko nie je….na dnešnej kontrole krčok stále mäkký, dla knížky hrdlo vzadu už len 1cm, len pre špic prsta, cervikometriou 3.1 cm, ordinovaný progesterón 200mg na večer a telesné šetrenie…… Chcela by som sa opýtať na možnú príčinu krvácania a aké je potencionálne riziko predčasného pôrodu…. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko predčasného pôrodu máte rovnaké ako ostatné tehotné (ak je dobre meraná cervikometria) a príčinu krvácania takto nezistím, môže to byť z krčka, z pošvy (pri mykoze) alebo aj z vnútra maternice (okraj placenty). Ak sa to neopakuje, riziko komplikácii je malé,

Podobné otázky

  • Placenta praevia marginalis

    , Autor: Johnya

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť už mesiac som hospitalizovaná v nemocnici pre nízko uloženú placentu (praevia marginalis) pre krvacanie. Podávajú mi liečbu (dicynone 3-4x ,trenolk), ktorá zaberie, no akonáhle mi ju začnú postupne vysádzať vždy sa spustí silne krvacanie, pri ktorom zaberie len trenolk. Cely mesiac len ležím, hýbem sa minimálne Momentálne som 30+4 a hemoglobín mám 96 (od začiatku tehotenstva beriem Globifer 2x1) placenta bola od vnútornej bránky na začiatku hospitalizácie 0,4 mm teraz by mala byť 1,4 cm. Je možnosť, že krvacanie ustúpi úplne alebo čo môžem urobiť, aby nebolo. Prip odporučate nejakú inú liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto prísny kľudový režim nie je úplne ideálny, hoci zakrvácate, tehotenstvo pokračuje úspešne ďalej, dokonca okraj placenty sa vzdaluje od bránky. Neviem čo je trenolk, ale ak máte posteľ dole hlavou, tak to určite neúčinkuje a neodporúča sa to.
    Dicynone spevňuje cievy, ale či naozaj zastaví krvácanie je otázne. Vo Vašom prípade je potrebné iba počkať na vývoj situácie, je možné, že ak sa placenta ešte viac vytiahne, krvácanie ustane.

  • Krátky krcok (30+0tt)

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, čo môže byt príčinou skracovania krčka v tehotenstve (prvorodička, bez operácii, neužívam žiadne lieky). Bola som hospitalizovaná a prepustili ma do domácej liečby, kde mi do správy napísali: cervikometria UZV 18mm, pôrodnícky nález 2cm sakrálne, CK uzatvorený.
    Dali mi užívať magnosolv 2x1, v prípade potreby si mám dať magnezium tabletove, macmiror na 7 dni a následne užívať utrogestan 1 večer.
    Tvrdnutie brucha nepociťujem.
    Moja otázka je:
    - čo môže spôsobovať skracovanie krčka pri kľudovom režime ?
    - zafarbenie po macmirore na zltohnede až hnedé (akokeby spinenie) na pohotovosti mi povedali že krvácanie po vyšetrení nevidia a plod je v poriadku ?
    - ženy s takým krčkom v 31tt udržia bábätko do konca tehotenstva?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    18 mm naozaj predstavuje skrátený krčok a podávanie utrogestanu 200 mg do pošvy je plne indikované. Takéto skracovanie môže znamenať nedostatočnosř krčka maternice, tkanivá krčka sú mäkké a krčok neudrží tehotenostvo. Našťastie veľká väčšina žien aj s takto skráteným krčkom rodí v termíne. Určite je potrebné opakvoané vyšetrenie, aby bola jasná dynamika nálezu.

  • Klesajúce hcg

    , Autor: katarinaa

    dobry den, som v nemocnici kvoli podozreniu na mimomaternicove tehotenstvo. Poslal ma sem moj gynekoog kvoli pomalemu rastu hcg. V nemocnici som od štvrtka - vtedy bolo hcg 1222. Začala som špiniť a krvacat. Po necelych 48 hodinach kleslo hcg na 933. V maternici ani mimo maternice nič nevidia. Myslite že to vyzera ako mimomaternicove alebo skor ako potrat? Bude podla vas potrebny nejaky zakrok ak sa krvacanie same spustilo a hcg klesa? Bolesti nemam. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpovedať, v každom prípade je to neprosperujúca gravidita a je potrebné dosledovať hladiny HCG do negativity.
    Ak by neklesali, je možné Vás zaliečiť pomocou metotrexátu, tak ako je to v štandardnom oporučenom postupe.

  • Môže byť zvýšené AFP kvôli krvácaniam a hematómom?

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň pán profesor,

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď na otázku:

    https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69166

    Po všetkých komplikáciách som dostala informáciu, že mi vyšiel pozitívny triple test na NTD, 1:25. Ihneď som sa objednala k Dr.Čunderlíkovi - aj keď som len v 17tt, veľké deformácie by už mali byť zreteľné. Sestrička sa ma spýtala, či som v tehotenstve nekrvácala, lebo vtedy majú skúsenosť, že vychádzajú tieto testy falošne pozitívne. A ja krvácam/špiním už mesiac, mala som aj niekoľko hematómov.

    Môže súvisieť vyššie AFP (hodnotu neviem) s krvácaním? Stretli ste sa, prosím, s niečím takým?

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno krvácanie zvyšuje prechod niektorých látok od plodu k matke, a teda môžete mať v krvi vyššie hladiny AFP, pričom v plodovej vode sú normálne hladiny a plod nemá rázštep chrbtice (NTD).
    Potrebné je dôkladné UZV vyšetrenie, prípadne zvážiť aj odber pldoovej vody na stanovenie hladiny AFP.

  • Anembryomola a samocistenie

    , Autor: Jana222

    Dobry den, bola mi diagnostikovana anembryomola. Pred tyzdnom HCG bolo vyse 1300 a vcera uz bolo presne 21800. Som ca 11.tyzden, zatial este HCG stupa a sliznica maternice je vysoko. Na dalsi odber mam ist 15.04.2024. Moj gynekolog ma strasi nejakou invaziou, ak nepojdem na kyretaz. A na prijm.ambulancii gynekologie zasa odporucaju este pockat na spustenie krvacania samovolne. Bolesti ani tazkosti nemam, krvacanie zatial neprislo. Moja otazka znie, dokedy najneskor mozem cakat na samovolne cistenie? Rada by som cakala tak dlho, ako sa bude dat, kym sa krvacanie nespusti samo. Aby som sa vyhla kyretazi. Naozaj mi hrozi a o kolko dni ca ta trofoblasticka choroba? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladiny HCG sú naozaj vysoké a ak nie je vidno plod v maternici, určite je potrebné stav vyriešiť, a závisí podľa velkosti ultrazvukového nálezu, buď treba podať misoprostol (liek na čistenie maternice), alebo urobiť kyretáž. Ale už by som nečakal, pri takýchto hodnotách.