Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie

    , Autor: Fialka444

    Dobrý deň pán profesor, chcela by som sa opýtať na nález, od 20 g.t. mam krčok na pohmat mäkký, dla knížky hrdlo vzadu 2cm, cervikometriou mal vždy nad tých vašich opakovane spomínaných 2.5 cm, 2x som bola preliečená na mykózu….t.č. som v 28 g.t, predvčerom som ľahko zakrvácala hnedou krvou bez pridružených iných subjektívnych ťažkostí, následne sa to neopakovalo, na pohotovosti bola vylúčená nejaká viditelná patológia, hematóm nemám, placenta nízko nie je….na dnešnej kontrole krčok stále mäkký, dla knížky hrdlo vzadu už len 1cm, len pre špic prsta, cervikometriou 3.1 cm, ordinovaný progesterón 200mg na večer a telesné šetrenie…… Chcela by som sa opýtať na možnú príčinu krvácania a aké je potencionálne riziko predčasného pôrodu…. ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko predčasného pôrodu máte rovnaké ako ostatné tehotné (ak je dobre meraná cervikometria) a príčinu krvácania takto nezistím, môže to byť z krčka, z pošvy (pri mykoze) alebo aj z vnútra maternice (okraj placenty). Ak sa to neopakuje, riziko komplikácii je malé,

Podobné otázky

  • Placenta praevia partialis

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 21 týždňa tehotenstva a lekár mi diagnostikoval na morfologickom ultrazvuku tento týždeň placentu praevia partialis, cervix 40mm. Som 2,5 roka po prvej sekcii. Chcem sa spýtať či musím podľa vás vyslovene len ležať alebo si môžem dávať aspoň prechadzky ? Nakoľko mi môj lekár k tomu nič nepovedal, len že sa to môže ešte dvihnúť vyššie. Krvácanie som zatiaľ žiadne nemala.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môžete žiť normálny život, dokonca až do 28. týždňa sa podľa niektorých štúdií nemusí obmedzovať ani sexuálny život, ja by som však v tomto bol opatrnejší.
    Treba počkať, ako sa placenta vytiahne, normálne môžete byť aktívna.
    Jediný problém vidím, že ak placenta ide z prednej steny, zrejme prekrýva jazvu po cisárskom reze, to môže byť problém, na to sa treba zamerať na ultrazvuku.

  • Bolest

    , Autor: Nata2905

    Dobrý večer chcem sa opýtať som v 8 týždňa tehotenstva a mám od včera večera bolesti v podbrušku je to v Tom týždni normálne ale mám ísť radšej k lekárovi krvácanie nemám ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že bude stačiť počkať, ako sa situácia vyvinie. Ak sa jedná o potrat, nedá sa mu zabrániť, ak nie, bolesti by mali postupne ustúpiť. Ak by sa stupňovali alebo sa pridá silné krvácanie, navštívte svojho lekára.

  • Placenta

    , Autor: paigesy

    Pri morfologickom ultrazvuku v 20tt zbadal lekár placentu akokeby zatlačenu viac k vnútorným orgánom (nie ešte uplne zatlacenu, neoznačil to este za nález ), povedal ze pri úplnom zatlačení do orgánov môže nastať krvácanie , spinenie, mala by sa však posúvať vyššie . Mala by som sa viac šetriť alebo robiť niečo preto aby krvácanie nenastalo? Som z toho dosť prelaknuta. Alebo je to uplne v norme ? Od kamarátky som dostala radu nasadiť si preventívne ascorutin, bola by to hlúposť ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ospravedlňujem sa ale vôbec nerozumiem uvedeným pojmom. Ak sa jedná o nízko nasadajúcu placentu, to je v 20. týždni pomerne častý nález, ktorý sa upraví. Ascorutin neužívajte, je to zbytočné a nič to nerieši.

  • Subamniálne viditeľné prúdenie krvi

    , Autor: MiriB

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či máte skúsenosť so subamniálnym prúdením krvi. Na morfologickom ultrazvuku v 21 tt mi bolo povedané, že niekde pri placente vidno akoby tok krvi (za plodovým obalom). V cca 10 tt som krvácala, dôvodom bol hematóm, ten sa vstrebal a po pár týždňoch krvácanie prešlo. Pani doktorka bola tým tokom krvi znepokojená, že to chce radšej sledovať. Moja gynekológička mi povedala, že to nemám riešiť, že je to určite z toho hematómu čo tam bol. Je to do budúcna nejako nebezpečné? Môže to nejako ovplyvniť pôrod (napr. keď sa placenta odlučuje na konci pôrodu)? Nie je tam riziko, že by sa tá krv niekam rozliala alebo to ohrozovalo dieťa? (A možno hlúpa otázka, ale keď tam dieťa kade tade silno kope, keď kopne do ničoho takého, nemôže sa stať niečo zlé?) Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krv môže prúdiť v podstate iba v cievach alebo teoreticky v nejakých priestoroch kam vedie prívodná cieva a odvodná cieva.
    Neviem si dobre predstaviť, čo takého našli na Vašom ultrazvukovom náleze, pretože ak by striekala krv pod amnion (plodový obal) došlo by k hromadeniu krvi a separácii amnia od steny maternice. Skôr si myslím, že sa jedná o nejakú cievu z okraja placenty (placentárny sínus) alebo niečo podobné.
    V každom prípade aj tak sa nedá nič iné robiť ako čakať, čo sa s útvarom bude diať postupom času.

  • Výtok

    , Autor: Karabinošová

    Dobrý deň pán doktor. Prvý výtok som mala 4.12. 2023 hnedastého charakteru. Ten mi na druhý deň zmizol avšak dňa 8.1.2024 som zase mala výtok hnedastého charakteru, ktorý potom zmizol. Bola som aj na pohotovosti a všetko bolo v poriadku. Na druhý deň som už mala slabý bledoružový výtok čo som pripisovala vyšetreniu a dnes 11.1.2024 mám opäť bledoružový výtok. Momentálne som v 22tt. Prosím poraďte čo mám robiť? Mám sa strachovať a ísť ku svojmu gynekológovi na kontrolu? Ďakujem za poskytnuté rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie v tehotnosti je známkou rizika potratu, ale v 22. týždni toho moc nenarobíme, ak boli posledné nálezy v norme, odporúčam kontrolu až pri silnejšom zakrvácaní.