Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vracanie

    , Autor: Fialka444

    Dobrý deň, môže vracanie v treťom trimestri vo frekvencií 2x/do týždňa dráždiť maternicu a spustiť predčasný pôrod ? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nestretol som sa s tým, že by zvracanie vyvolalo predčasný pôrod. Je však vhodné zapátra´t po príčine, či sa nejedná aj o závažnejšie ochorenie (pečeň, pankreas).

Podobné otázky

  • Hlienova zátka alebo mykóza ?

    , Autor: P.........

    Dobry deň dnes som 27+6 týždeň tehotenstva a dnes a včera keď som išla na malú potrebu utrela som sa tak som si všimla na toaletnom papieri taký hustý žltý výtok nebolo toho veľa skôr taká hrčka ako sopeľ alebo neviem k čomu by som to prirovnala. Stalo sa mi to jeden krát včera a jeden krát dnes pri tej malej potrebe. Mám strach či to není hlienova zátka alebo mykóza pretože mykózu som mala už viac krát a pár dni dozadu som mala žltý výtok ako mam zvyčajne pri mykóze tak som si začala vkladať macmiror. A už keď sa stane že ta hlienova zátka odchádza tak sú aj nejaké bolesti alebo niečo že sa blíži pôrod ? Inak pohyby cítim bábätka hýbe sa stále aj cez deň aj cez noc. Akurát mi začalo ešte to že za deň príde niekoľko krát taka nevoľnosť na zvracanie alebo to bude asi tým že som začala 3 trimester. Akurát sa mi stalo túto noc ešte že som nemohla spať, zobudila som sa o druhej v noci a už sa mi nedalo zaspať niekoľko krát mi prišlo zle na zvracanie a občas ma chvíľu zabolí v podbrušku ale to je asi normálne.
    Myslíte že to je hlienova zátka alebo to je len taky obyčajný výtok ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto výtok neznační absolútne nič zlé, ani odchod "hlienovej zátky" by neznamenal hrozbu predčasného pôrodu. Ak máte svrbenie alebo pálenie, kúpte si krém na mykozu, inak to neriešte.

  • Xonvea a dojčenie

    , Autor: MajaKory

    Dobrý deň,

    Môžem prosím dojčiť 18 mesačnú dcérku spolu s užívaním lieku Xonvea 20mg? V letáku sa píše, že môže poškodiť moje dieťa.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    xovnea je indikovaná pre tehotenské zvracanie. Udáva sa, že prechádza do mlieka a môže mať účinky na dieťa. Osobne by som zvážil skôr odstavenie, výhody pre 18 mesačné dieťa už nie sú jasne dokázané.

  • Krvácanie v 7. týždni

    , Autor: Jakub92

    Dobrý deň, chcel by som poprosiť o vysvetlenie. U mojej ženy sa nasledujúci deň po gynekologickom vyšetrení objavilo krvácanie, krv bola jasne červená, mala znečistené celé nohavičky, nesprevádzali ju žiadne bolesti ani kŕče, ale zintenzívnil sa jej pocit nevoľnosti, nutkanie na zvracanie, bolesť hlavy a silná únava. Na druhý deň krvácanie pretrváva, ale menej. Čo to môže znamenať a ako ďalej treba postupovať? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o náhodu. Ale ak bral kolega pri vyšetrení cytologický ster, tak krvácanie môže byť aj po stere a nijako to neohrozuje tehotenstvo.
    Inak môže ísť aj o hroziaci potrat, ale kým sa manželka necíti dobre, tak zrejme plod žije. Stačí kontrola v poradni podľa objednania.

  • Preeklapsia a rastová reštrikcia plodu.

    , Autor: Muž 123

    Dobrý deň, prosím Vás o radu..
    sme v 12. týždňi lekár ma podozrenie na Preeklampsiu, odporúča asa 150g raz za 24 hodín. Mám sa obávať komplikácií? Schudla som, vraciam. Mohlo to sposobit zle výsledky? Vyšlo mi .: 1 z 53..
    Ďakujem!

    Tiež mi bolo zvýraznené, že mám nábeh ma rastovú reštrikciu plodu.. 1 z 86.. mám sa obávať?
    Ako mám ďalej postupovať?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je dobré, že Vám bol rpevedený skríning preeklampsie aj rastovej reštrikcie. Nasaďte si anopyrín 150 mg večer, a znížite toto riziko až o 40%.
    Inak na zvracanie už tiež máme účinnú liečbu.

  • Silne bolesti noh a zvysena teplota v 10-11. tyzdni tehotenstva

    , Autor: Dominika2016

    Dobry den, som na prelome 10-11 tyzdna tehotenstva. V priebehu tych dvoch mesiacov, som mala bezne veci ako nevolnost, hnacky, na zaciatku som schytala covid + zapal hrdla,brala som zinnat. Minuly tyzden som citila akoby tvrdnutie, stahy po nejakej beznej namahe.Trvalo to tyzden tak som teraz v piatok 2.2.sla pre istotu k lekarovi.Ten vsetko presiel babatko je vporiadku, vajecniky, zo spodu co pozeral krcok tak isto.Akurat pri kontrole moc.mechura to trolinku pichlo.Tak vzal moc,ze ci tam nie je zapal nahodou. Ja sa liecim na candidu,vcera som vybrala poslednu tabletku macmiror. Pri moceni ma nepali, nesvrbi ani nereze,chodim mocit akurat castejsie.No problem zacal hned v sobotu v noci, zacala som kaslat tak hlienovito,miestami na vracanie,urobila som si sirup med,cibula, dala si stop kasel pre tehotne a polku z 500 paralenu.Dnes co sa tyka kasla je to lepsie,ale rano z tych hlienov som az vracala.V piatok mi este nic nebolo. Co na trapi azda najviac od noci mam silne bolesti noh,musim nimi vkuse hybat,lebo sa to neda vydrzat + mi vyskocila teplota na 37,5 tak som si dala polku paralenu,ake ten nepokoj bolest v nohach su hrozne.Od tej bolesti uz placem.Tlak mam nizky 100/60. Nechcem tolko chodit za lekarkou ak to nebude nutne samozrejme.Na brusku ma nic neboli nepycha, iba tie strasne nohy, mozno trosku krize,ale nie velmi. Vedeli by ste mi prosim pomoct preco je to tak? Mam 38 a bojim sa o babatko. Do toho 1.trimestra to su este nejake 2 tyzdne cca. Vopred krasne dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte strašné bolesti nôh, je potrebné vyšetrenie u všeobecného lekára, pretože takto neviem určiť o čo sa jedná. Teplota 37.5 je v tehotonsti normálna, ale tie bolesti je potrebné dotiahnuť.