Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Duphaston

    , Autor: Gery123

    Dobry den, na otehotnenie som zacala brat duphaston, od 16.dna cyklu 1 tabletu denne az do dnes - kedy mala prist ocakavana menstruacia. Nevedela som ze ho mam brat len 10 dni 2x denne.
    Dnes som menstruaciu nedostala, tehotensky test je negativny, duphaston som samozrejme hned vysadila. Mam teraz len cakat kym pride menstruacia a ak pride nechat to tak a o mesiac sa snazit dalej, alebo je mozne ze menstruacia nepride, aj ked by som nebola tehotna?ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počkajte až príde menštruácia a začnite budúci týždeň znova tak ako Vám to odporučil lekár. menštruácia by sa mala dostaviť do 7 dní od vysadenia.

Podobné otázky

  • Duphaston vs Progestanelle

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, je duphaston 100mg (2x denne 1tbl) to isté ako Progestanelle 200mg (1x denne 1 tbl vaginálne)? Má to rovnaký účinok alebo je v tom nejaký rozdiel? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na indikácii. Ak sa dáva vaginálne progesteron kvôli skrátenému krčku maternice, tak to nemá alternatívu, pretože sa vstrebáva rovno do krčku a spevňuje ho. Nie je to to isté.

  • Špinenie

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať aj na Váš názor. Som v 4tt bola som na prvom usg. Zatiaľ podľa sona vyzerá byť všetko v poriadku ale stále mávam občasne špinenie niekedy je to krvavejšie inokedy slabšie. Mam nasadený duphaston už týždeň ale zatiaľ to špinenie úplne neprechádza.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    špinenie na začiatku tehotnosti je pomerne časté, signalizuje buď iba odlučoavnie okolitej sliznice, alebo hroziaci potrat. Treba počkať ako sa situácia vyvinie, pretože ak je plod nezdraví (cca. 20% tehotností) tak sa potratí a nič tomu nezabráni.

  • Progestanelle

    , Autor: Lucluc

    Dobrý deň,
    Rada by som sa poradila ohľadom užívania Progestanelle 100 v tehotenstve, som 17+3.
    V prvom trimestri som uzivala kvoli silnym bolestiam podbruska Duphaston, casom bolesti vymizli. Teraz sa objavia, ak mam tazsi den/dni, alebo fyzicky prezeniem aktivitu. Duphaston som nebrala zhruba od 11t a na poslednej kontrole,ked som spomenula obcasne bolesti, doktorka mi predpisala Progestanelle. V tej chvili mi nenapadlo sa spytat, preco iny liek ako v 1.trimestri a vlastne mi nepovedala ani ako ho užívať. Predpokladam, ze preventivne len 1 kapsulu vecer ale neviem, ci oralne alebo vaginalne. Ako sa prosim obvykle uziva v tehotenstve?

    V jednej z Vasich odpovedi na uzivanie Progestanelle spominate, ze spevnuje krcok maternice,preto sa zvykne davat prave pri skracovani krcka. Mna pri poslednej kontrole lekarka vaginalne nevysetrovala a zo spevnovania krcka mam obavy, pretoze pri prvom tehotenstve som krcok mala prilis tuhy a uplne zavtrety, rodila som 41+0.

    Moze docasne vaginalne uzivanie tohto lieku napr do 22-23tt ovplyvnit krcok, ze by bol az prilis stuhnuty a zavrety na porod?

    Ak je to iba preventivne, kvoli obcasnym bolestiam, je lepsie Duphaston alebo Progestanelle alebo radsej nic?

    Vopred ďakujem za pomoc,
    Lucia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím toto musíte skonzultovať s Vaším lekárom, ja naozaj neviem aký máte nález na krčku a prečo ste dostali liečbu, na bolesti brucha sa progesteron (ani duphaston ani progestanelle) určite nedáva.
    Ak by sa skracoval krčok je potrebné dávať progestanelle (nie duphaston) do pošvy, cez ústa to nemá význam.

  • Špinenie

    , Autor: DOM.ka

    Dobrý deň, už asi 3 dni sa mi objavuje hnedastý vytok, nemám žiadne bolesti ani nič podobné. Doktor mi potvrdil 7 tt. V dutine je prítomný GS v priemere 10mm ale EZ zatiaľ vizualizovaný nie je. Vraj je to špinenie v začiatkoch bežné. Na domov mi dal Duphaston 2x1 tbl. a kludovy režim. Kontrolu mam až o 2 týždne. Len mam trošku obavy, či to nie je niečo vážnejšie. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa jedna%t aj o zamlknutý potrat, je to pomerne častá diagnóza, uvidíte o 14 dní, čo sa nájde na ultrazvuku. Viac sa nedá urobiť a s kľudovým režimom to nepreháňajte, ten na to nemá vplyv, žite taký normálnejší život bez vyššej námahy.

  • Skrateny krcok

    , Autor: Alpaka

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa opytat na vas nazor.
    Prve (a zatial jedine) tehotenstvo som pocas prveho trimestra spinila - uzivala som duphaston. V 27 tt som bola hospitalizovana na rizikovom oddeleni, z dovodu tvrdnutia brucha a krcok som mala 22mm. V 34tt som bola prepustena domov s krckom 26mm. Uzivala som utrogestan.
    Babatko bolo od zaciatku velmi nizko. Porodila som nakoniec 36+2.
    Je mozne nejako predpokladat, ako by dopadlo 2. Tehotenstvo? Ci by opat bolo babatko tak nizko, ci mam kratsi krcok celkovo, alebo by hrozilo, ze by bol kratky. Dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    7 týždňová hospitalizácia je pre mňa nepredstaviteĺná. U nás ak je kratší krčok, dáme injekcie na zrenie pľúc plodu, ale 22 mm je hraničná hodnota, robíme preto ešte jeden test (tzv. fetálny fibronektín) ak je negatívny, ženu prepúšťame kľudne domov. Prísne kľudové režimy nepredlžujú graviditu, iba zvyšujú riziko trombózy.
    Máte vyššie riziko, že budete aj ďalšiu tehotnosť mať skrátený krčok aj vyššie riziko že porodíte skôr. Preto by ste mali užívať Utrogestan do pošvy v podstate od začiatku tehotnosti.