Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat na liek Gobten 20 mg, som po predcasnom porode 35g.t.,liecim sa na tlak a pocas tehotenstva som uzivala dobegit 1-0-1. Po porode mi dali v porodnici uzivat gobten20 mg 1 rano chcem sa spytat ci je to v poriadku.mlieko sa snazim odsavat co to da a nosim do nemocnice zatial ho neni vela..je to v poriadku uzivat tento liek ked sa budem snazit dojcit plne. Dakujem za skoru odozvu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem, prečo práve bol zvolený Gopten, ale ten sa udáva ako najmenej vhodný pre dojčenie, u nás preferujeme pri vysokom tlaku po pôrode metoprolol (vasocardin). Gopten pri sa pri dojčení nemal užívať.

Podobné otázky

  • Fraxiparin a anopyrin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán profesor. Aktuálne som v 15tt tehotenstva, mam za sebou 1 potrat v 5 týždni. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií. Pred otehotnenim som absolvovala hematologické vyšetrenie, kde mi bol zistený vysokorizikový trombofilný stav F. V leiden heterozygot, mutácia MTHFR heterozygot bez hyperhomocysteinémie a mutácia PA-1 heterozygot. Aktuálne som od 4tt nastavená na preventívnych dávkach Fraxiparinu 0,3 ml denne. Tehotenstvo prebieha bez komplikácií, plod sa vyvíja dobre. Avšak absolvovala som prvotrimestrálny skríning v Centre fetálnej a gyn. diagnostiky v Košiciach, kde bolo v závere uvedené riziko Preeklampsie pred 37 TT 1:22 a riziko rastovej reštrikcie plodu pred 37. TT 1:46.Vzhladom na uvedené mi bolo doporučené pridať do liečby Anopyrin v dávke 1x150 mg denne. Chcem sa opýtať aké sú vaše skúsenosti s takouto profylaxiou, znížilo to incideciu preeklampsie a FGR? Aký je benefit vs. riziko tejto liečby, nehrozia pri takejto kombinácii krváca é komolikácie? Čítala som aj prípady žien ktoré začali po anopyrine spinit resp. krvácať. Nemôžem tým nejako ohroziť plod ak začnem spinit? Je teda takáto kombinácia vzhľadom na môj stav bezpečná pre donosenie zdravého plodu? Tlakovo sa držím zatiaľ dobre, len občas mi vybehne tlak na 146/90 keď neobsedim dlhšie na mieste pred návštevou lekára, bielkoviny v moci nemám. Ďakujem za odpoveď, pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Leiden heterozygot a už vonkoncom MTHFR nemajú vplyv na potraty ani PA-1 heterozygot. Osobne si myslím, že Fraxiparine je u Vás zbytočný, ale nestresujte sa, dáva sa zbytočne na Slovensku vo veľkom, pretože to poisťovňa hradí a liečba je pomerne neškodná.
    Za to Anopyrin je určite potrebné poda´t, ak máte vyššie riziko preeklampsie, dávajte si ho večer pred spaním.

  • Pichace z pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer som 37 týždni chcela by som sa opýtať že či je to normálne keď sa drobec brvi brúsku tak
    mam také pichance od spodu ako keby z pošvy

  • Pred pôrodom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, som tesne pred pôrodom (39tt) i keď vyzerá to že pôrod príde každú chvíľu.
    Chcela by som sa spýtať:
    - je lepšie si vlasy zafarbiť teraz (farba bezamoniaková Inoa s najnižším peroxidom) alebo už počkám počas dojčenia v prvých týždňoch? Môže to byť takto pred pôrodom nebezpečne alebo je to nebezpečnejšie počas dojčenia pripadne prechádzajú látky do mlieka?
    - ešte by som sa chcela spýtať tento týždeň som 1-2kg schudla je to v poriadku alebo sa mám obávať a mohlo by chudnúť aj bábo? Bábätko bolo mensie 2700g v 38tt jem stále rovnako, skôr trpím na zápchy ako na hnačky. Pohyb bežný konečne mi zmizli aj opuchy.

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežná farba na vlasy pri jednorazovom použití je bezpečná a je asi jedno, či sa zafarbíte pred pôrodom alebo pri dojčení. Chudnutie ku koncu gravidity je bežné, pretože ženy menej jedia (kvôli tlaku na žalúdok),

  • Makky krcok v 22tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dnes na kontrole mi lekarka povedala, ze mam maksi krcok, ako by som mala v 22tt mat. Pri merani ultrazvukom mal, ale dlzku 4,3cm a bol zatvoreny. Bolia ma od vcera krize a pocitujem take tlaky dole, ale dnes aj dost silne pohyby maleho. Chcem sa spytat, ci musim dodrziavat nejake opatrenia, ako je kludovy rezim alebo zakaz pohlavneho styku. Nakolko moja lekarka vsetkym tehotnym aj s bezproblemovym priebehom zakazuje pohlavny styk od zaciatku po koniec tehotenstva. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jediný adekvátny parameter je dlžka krčka materaná ultrazvukom, vy nemáte zvýšené riziko potratu ani predčasného pôrodu, môžete normálne žiť a samozrejme aj sexuálne, lebo to je normálna súčasť života tehotnej ženy. Vaša lekárka zrejme zámerne alebo z hlúposti škodí pacientkám, ak im styk v tehotnosti zakazuje.

  • Fetalna biometria-AC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som pocuv vas nazor na obvod bruska-AC. Som terminovo podla prveho skriningu 28+3, comu zodpoveda aj hmotnost plodu 1130g (28+4 vyratane sonom na zaklade rozmerov). Hodnoty mam napisane v sprave 74-269-218-55. To brusko (218) najviac zaostava za ostatnymi rozmermi. Vsimla som si, ze toto zaostavanie mal uz aj pri 2.trim. skriningu, ale doteraz som tomu nevenovala pozornost a tak som si presla vsetky merania po tyzdnoch a brusko rastie, len zaostava o par dni. Videlo ma hadam uz aj zo 7 doktorov, lebo som bola v nemocnici kvoli serklazi a nikto nic neriesil a vsetko je ok, len ja som nad tym zacala rozmyslat. Ostatne udaje: placenta ZS bez odlucovania a hematomov, AFI v norme, fetoplacentarna cirkulacia v norme, tlak dobry bez opuchov, moc negat. Beriem Clexane 0,4, Anopyrin 100mg, 2x Progestanelle 200mg, vapnik, Mg, Ladyvita2 a Globifer forte, bola mi diag. GDM pred 2t a stravujem sa podla odporucani, glukozu mam v ramci normy aj s rezervou. Dakujem za nazor na AC.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša gravidita je zrejme vysoko riziková ak užívate takéto kvantum liekov a pri takto rizikovej tehotnosti je potrebné dobre zhodnotiť ultrazvukový nález.
    AC je pod 3 percentilom, takže podľa nameraných hodnôt naozaj je plod "chudý" a je potrebné sledova´t dynamiku rastu AC. Liečba na to neexistuje, iba sledovanie, ak by začali poruchy aj prietokov, potom zvážiť ukončenie gravidity skôr.