Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Utrogestan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, Dakujem pekne pan Profesor za odpoved, snazime sa o babatko od februara 2022 v Oktobri minuleho roka som mala zamlknuty potrat v 12 tt.Nerozumiem preco lekar mi povedal ze mam brat neustale utrogestan pokial nedostanem menstruaciu a ked som sa ho pytala ci to mysli vazne odpovedal ze ano. Povedal ze vysadit Len ked menstruaciu dostanem alebo ked budem tehotna.Odporucate vysadit alebo brat dalej? Kedy si mam prosim spravit tehotensky test?

Podobné otázky

  • Utrogestan a magnezium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som 35+1, kvôli mierne skrátenému krčku a miernemu otváraniu užívam utrogestan 2 tabl. na noc, plus magnesolv a podľa potreby aj mg v tabletkách kvôli tvrdnutiu brucha. Okrem iného je dieťatko menšie, ale placenta aj prietoky sú ok. Vyššie uvedené lieky mám užívať do 36+0, je to takto v poriadku ? Vysadiť aj magnézium ?

  • Krčok 33+5

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnešny nález: CL 33+34mm, funneling 8mm, funkčná časť 26mm
    Som 33+5, je hrozna predčasného pôrodu ? Je potrebný prísny kludovy režim ? Užívam utrogestan.

    Ďakujem

  • Dĺžka krčku a spomalený rast

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnes mi cez sono namerali krčok 25mm, sakrálne uložený, neotváram sa, ale hlavička tlačí. Som 33+2tt, je takýto nález v poriadku, je treba dodržiavať prísnu kludovy režim ? Beriem magnézium a utrogestan.
    Okrem iného je bábätko veľkostne o mesiac pozadu, najvýraznejšie sú to práve stehenné kosti. Placenta aj prietoky fungujú dobre, živín je dosť. Čím by to teda mohlo byť? Stravujem sa dobre, beriem vitamíny a pod. Mám výšku 167 a muž 190...dosť sa obávam prečo je ten rozdiel taký veľký. Aký je váš názor ? Zatiaľ ma pravidelne sledujú, v pondelok idem do Martina do rizikovej ambulancie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nijako neznižuje riziko predčasného pôrodu a už sa nikde na svete neodporúča, lebo zvyšuje riziko trombozy a osteoporozy. Máte normálny nález, nemusíte sa strsova´t, v 34. týždni je 25 mm norma, predčasne neporodíte.
    Avšak ak je dieťa mesiac pozadu a hlavne kosti, tak je veľké a vážne podozrenie na genetickú vadu, toto treba určite doriešiť, strava a vitamíny nič neriešia. Nerozumiem, že toto neriešil nikto skôr.

  • Intrauterinna a extrauterinna graviditá

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, PM19.6. Dna 31.7 v dutine uteru potvrdena GS v nom zlt.vacok,v norme, bolesti brucha jemne spinenie. Ovarium vpravo bpn, pri ovariu v oblasti salpinxu pritomny v.s.GS v nom zlt.vacok. V 6+1 (1.8.)vykonana LSK salpingectomia I.dx. s op. nalezom prava vakovito rozsirena s GEU vel 4x2cm, v douglese aj excavatio vesicouterina hemorag,vypotok 100ml. Operacia bez komplikacii, hidtologia o tyzden, lekari su sle isti, ze islo o mimomaternicove tehotenstvo. Utrogestan 0-0-200mg vaginalne 1 trimester. 9.8.kontrola, v DU vit.plod AS+, CRL 10mm=7+0, zlt. vacok 5mm. Stav po duplex gravidite- intra a extrauterina. Moze mat moj nalez, vykonany zakrok ci anestezia negativny vplyv na vyvoj plodu v maternici? Mala by som mat obavy? Ake vysetrenia,testy z krvi popripade USG by ste mi doporucili? Dakujem za odpoved .
    Hcg- 29.7.: 29170U/l, 31.7,1.8:46099 a 49083

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to raritný prípad, ale stáva sa, aj my sme sa s ním teraz nedávno stretli.
    Stačí ultrazvukové sledovanie, výkon nebude mať na graviditu v maternici žiadny následok.

  • Progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac ) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecný liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene? co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    progesteron do pošvy (utrogestan, progestanelle) sa dáva v týchto dvoch prípadoch
    - žena v minulej tehotnosti predčasne porodila
    - žena má skrátený krčok, menej ako 25 mm.
    Inak podávanie nebolo overené štúdiami. Liek je bezpečný, ale mal by sa podávať iba keď je na to dôvod. Dilatácia obličky nie je dôvod na podávanie progesteronou a predčasný pôrod sama o sebe nespúšťa.
    Progesteron do pošvy účinkuje tak, že spevňuje štruktúru krčku a bráni jeho skracovaniu. Vysadením sa predčasný pôrod nespustí.
    Maltofer je bezpečný. Chudokrvnosť v tehotnosti zvyšuje riziko rôznych komplikácii, preto sa železo štandardne podáva ak je potrebné.