Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zaostávanie v raste plodu

    , Autor: Sabi298

    Dobrý deň pán doktor,

    včera som bola na prvej poradni v nemocnici v 35+2tt, výsledok sona je, že bábätko ma menšiu hlavičku a zaostáva trochu v raste o cca 12 dní kvôli nedostatočému vyživovaniu cez placentu, aspoň tak som to pochopila.
    Hodnoty :
    PPH1, postv I., AS+, PP+, normohydramnion, placenta predná stena dolný segment, gr. 3, AU PI : 0,83 norma, PI MCA : 2.83 norma, EFW : 2281g zodp. 33+4, 23 percentil podľa Fetal Barcelona
    Celé tehotenstvo je bezproblémové, liečim sa na hypotyreózu (AIT), všetky sona boli v poriadku a doteraz neboli odchýlky v raste alebo váhe plodu. CTG zatiaľ nebolo robené.
    Kontrolu mám o 9 dní, chcela by som poprosiť Váš názor, či je riziko poškodenia plodu/hypoxie a mám ísť pre istotu ešte na jeden utz alebo či môžem v kľude počkať do ďalšej kontroly.

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    23. percentil je normálny nález, o zaostávaní hovoríme, ak je dieťa menšie ako 10 percentil. Okrem toho ak má plod menšiu hlavičku, určite sa nejedná o nedostatočnú výživu, vtedy sa zmenšuje obvod bruška, pretože sa zmenšuje pečeň plodu. Hlavička začína zaostávať ako posledná, pretože plod presúva krv do mozgu, aby zachoval jeho funkciu.

Podobné otázky

  • Menší plod o 2tt

    , Autor: Kikushka

    Dobrý deň p. Doktor. Bola som na ultrazvuku v 30tt presne 30+2 na záver mi vyšlo, že dieťa je podľa UZV 28+1.
    BPD 82,6
    HC 278,7
    AC 224,1
    FL 56,4
    bez poruchy prietokov. Odhad hmotnosti 1246 +-182g.
    Lekár mi povedal, ze dieta ma menšie bruško a mám viacej jest. Za posledny mesiac som pribrala 5kg tak si myslim, ze sa stravujem dostatocne. Mam plus 17kg.
    Picham si clexan 0.2 a plus beriem ferretab 3x za tyzden. Od hematologa. Ine vitaminy neberiem a ani som nebrala, co sa tiez p. doktorke nepacilo.. Mam strach ci som nieco zle nespravila... Snazim sa jest zdravo ovocie, zelenina... Vo ferretab tabletkach je zelezo aj kyselina listova tak to brala tak, ze to su dostatocne vitaminy co potrebujem a co mi vlastne aj chybalo beriem ich cca od 2 trimestra. Prosim je to v poriadku tie vysledky uzv? Spravila som nieco zle? Za odpovede vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj neverím, že Vám odporučil viacej jesť. Ak dieťa neadekvátne rastie, nie je to v dôsledku stravy matky (teda nie u nás, možno v rovníkovej Afrike), ale v dôsledku nedostatočnej funkcie placenty. Stravou to naozaj neovplyvníte.
    Ak je naozaj adekvátne plod zmeraný a správne máte stanovený vek plodu podľa ultrazvuku v I. trimestri, tak sa jedná o zaostávanie v raste plodu. Je potrebné sledovanie rastu a u nás by sme robili aj monitoring stavu plodu pomocou počítačového CTG.

  • prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Už som Vám raz písala ohľadom prietokov. Lekár ma upozornil, že mám trošku horšie prietoky. Na poslednej poradni som mala hodnotu pietokov 2, 60, som momentálne v 35 tt. Cítim sa dobre pribrala som 12 kg., nohy ani ruky mi neopúchaju môj subjektívny pocit je dobrý. Sú tie prietoky veľmi zlé?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    2,60 mi nesedí ani na rezistentný index ani na pulzatilný index, zrejme je to index S/D, ktorý my nepoužívame, lebo má niektoré nevýhody.
    Prietoky sú pomocné vyšetrenie, ktoré ukazuje na množstvo kyseliny mliečnej v placente. Toto vyšetrenie má význam iba v prípade, kedy sa na ultrazvuku zistí zaostávanie v raste plodu. Ak je plod normálne veľký, potom hodnota prietokov nemá žiadny význam.

  • Dobry den

    , Autor: andrea12737

    Dobry den prajem,
    v 30tt mi na sono vysetreni zistili zvysene prietoky (0,84) pre ktore som si v nemocnici odlezala 3tyzdne. Domov ma pustili s prietokami 0,74. Velmi sa vsak obavam porodu, raz mi hovorili ze to pojde aj prirodzene ved preco nie ked sa to upravi-s tym sa ratalo. To je vsak u mna nemozne, a teraz neviem ci budem moct rodit prirodzene, nik mi na to nechcel odpovedat s presnostou. Co som sa pytala zien kt. boli po sekcii ze preco tak 2 z nich mi povedali ze mali vysoke prietoky, tak lekari uprednostnili sekciu. Preco? Ak bude potrebna sekcia, chcem si zazmluvnit dr. Dakujem za odpoved.
    Andrea Bugosova.(34tt)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prietoky sa nedajú liečiť. Je to úplny nezmysel. Zlepšenie prietokov je normálne, postupom tehotnosti klesá rezistentný index u všetkých tehotných.
    Samotné prietoky nič neznamenajú, doležité sú iba v prípade, kedy sú iné príznaky nedostatočnej funkcie placenty - zaostávanie v raste plodu a nedostatok plodovej vody.
    Osobne by som uvažoval o zmene nemocnice.