Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dopegyt

    , Autor: Tina-anik

    Dobrý deň pán doktor,
    od cca 20tt užívam dopegyt (najskôr dávka pol tabletky 1x denne) neskôr mi dávku navýšili z dôvodu stúpajúceho tlaku (najmä spodného), aktuálne som v 36tt a som na 3 tabletkách denne. Nemám pocit, že by mi nejak znižoval tlak, vrchný sa mi udržuje v norme medzi 110-130 a spodný mi robí problémy (85-95), diastolický tlak som mala vyšší aj pred tehotenstvom. Opuchy nemám, ani bielkoviny v moči. Aktuálne mi lekárka nastavila dopegyt na 2-1-2, je v tehotenstve táto liečba vhodná? Boli mi robené pred týždňom aj prietoky a tie boli v poriadku.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to už pomerne vysoké dávkovanie, v prvom rade je potrebné vylúčiť preeklampsiu minimálne vyšetrením moča v laboratóriu.
    Dopegyt je v tehotnosti bezpečný, nebezpečná by bola preeklampsia, ak by sa jednalo o ňu.

Podobné otázky

  • Skracujuci sa krčok 2

    , Autor: Katuska322

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba povedať že magnéziové infúzie nepredlžujú graviditu, preto sa môžu vysadiť. Dávajú sa skôr na subjektívne skľudnenie rodičky, pretože ak pociťuje kontrakcie, často býva žena vystresovaná. Ale ak naozaj hrozí predčasný pôrod, magnézium sa dáva iba na ochranu mozgu plodu a nie na predlženie gravidity.
    Vaše tehotenstvo je z viacerých hladísk vysoko rizikové, ale hodnota cervikometrie 25 mm je hraničná a zatiaľ nie je potrebné nič riešiť. U nás by sme kortikoidy nepodali (iba ak by hrozil pôrod kvôli preeklampsii). V prvom rade by som sledoval stav plodu, pretože vysoké riziko preeklampsie je potrebné veľmi poctivo sledovať, aj z hľadiska vývoja a rastu plodu. Verím, že beriete Anopyrín, ten to riziko podstatne znižuje.
    Takže za mňa - sledovanie cervikometrie, sledovanie stavu plodu a byť pripravený na pôrod skôr, pretože naozaj máte pomerne vysoké riziká, že nedonosíte


    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, ešte teda dodám, že beriem aspirin protect 150 mg od 15tt, dopegyt 3x1 na krvný tlak, v rizikovej poradni mi stále kontrolujú KVP, momentálne cez 200mg, tlak sa drží v nižších hodnotách, verím, že teda potiahneme ešte nejaký týždeň, aj keď rátam, že pôrod bude určite skôr, pekný deň

  • Vysoký tlak

    , Autor: Katarína03

    Dobrý deň pán doktor, prvý pôrod bol ukončený minulý rok v 36tt kvôli preeklampsii sekciou. Teraz som opäť tehotná (34+4) a opäť mi začal stúpať tlak. Merám si ho každé ráno, obed a večer akurát že včera večer som mala už 142/92, ráno 136/90 a v podstate mi tlak celý deň kolíše. raz je pod 130 a inokedy nad 140. Užívam tak isto dopegyt resp. Môj gynekológ mi kázal dať si ho keby mi tlak vyskočil, tak som si ho dala večer pred spaním aj dnes ráno ale tlak je opäť okolo 140/90. Poradňu mám v piatok a neviem či ísť radšej na pohotovosť (kde mi kázali ukázať sa hneď ako bude tlak nad 130/90) alebo užiť ešte do večera dopegyt a počkať do zajtra ? Myslite si že s takým tlakom je to na hospitalizáciu ? Pri prvom ma hospitalizovali pri tlaku 180/110 v 35tt. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Dopegyt potrebuje istý čas kým zaberie a mal by sa užívať pravidelne, napríklad 2x1 tabletka á 12 hodín. Nárazové užívanie je neefektívne.
    Vaše tlaky nie sú katastrofa, ale určite by bolo dobré vylúčiť preeklampsiu, ktorá môže byť pre Vás aj pre plod nebezpečná.
    U nás by sme odporučili krátku hospitalizáciu, počas ktorej by sme vykonali sériu vyšetrení, aby sme potvrdili alebo vylúčili preeklampsiu. Ak nemáte preeklampsiu, je riziko komplikácií dosť nízke a mohli by ste pokračovať na liečbe až do 39. týždňa.

  • Bielkoviny v moci

    , Autor: Kejt85

    Dobry den zelam, aktualne lezim 4ty den v nemocnici pretoze mam po max davke dopegytu 4x2, metoprolol 25mg 1-0,5-0 tlak 120/85-95. Zbierala som moc a vysledok bol za 24hod 2g. Som 32+5 dnes a velmi sa bojim, cakam prve dietatko po ivf a od 8tt beham po lekaroch s vyssim tlakom (mimo tehotenstva tlak ok) riziko preeklampsie mi vyslo 1:13 a zial neskoro mi bola nasadena liecba az16+1tt. Malej sa dari zatial dobre v 32+2 mala cca 1950g. Prosim aky dalsi postup by ste zvolili? Zostat hospitalizovana alebo nie? Tu premyslaju ze by ma v pondelok prepustili a chodila by som len do rizikovej poradne na sledovanie. Velmi sa bojim a uprimne radsej by som zostala pod dohladom ak by bolo nutne pichnut aj kortikoidy.
    Dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spĺňate kritériá pre preeklampsiu a vývoj môže byť veľmi zradný. Určite by som odporučil podať kortikoidy na zrenie pľúc plodu a podľa tlaku by som zvažoval ukončenie tehotnosti. Máte obrovské dávky antihypertenzív a vysoký odpad bielkovín. Ak ste z Bratislavy, tak Vás v pondelok prijmeme.

  • Hellp syndrom

    , Autor: zuzana-m

    Dobrý deň, pred 9 rokmi som rodila v 33+4 týždni, z dôvodu HELLP syndrómu. Dieťa bolo v inkubátore, pretože malo problém s dýchaním. U mňa sa to vyvinulo v podstate za víkend, v piatok som bola v poradni a mala som vysoký tlak, dali mi dopegyt a v pondelok ráno ma poslali na infúzky kvôli tlaku (dopegyt ho neznizil), bielkoviny v moči a v noci robili akútnu sekciu. Momentálne som tehotná druhý krát, teraz v 23 týždni tehotenstva, bola som už hospitalizovaná kvôli zvracaniu a 2 krát kvôli krvácaniu z hematomu (mal 10x2cm). Užívala som fraxiparine, ale už druhý týždeň mi ho zmenili na aspirin protect, zároveň už asi mesiac beriem dopegyt 3x1, magnezium 3 denne. Chcem sa opýtať na Váš názor, či sa dá nejak predísť vzniku HELLP syndrómu, či sú ešte nejaké lieky, ktoré by mi mohli pomôcť mu predísť aby som tentoraz nerodila predčasne. Bolo mi povedané, že mám dodržiavať kľúdový režim, ale keď som ho dodržiavala tak tlak mi stúpal, pred tehotenstvom som mala tlak nízky a cvičila, tak som sa začala znova hýbať a tlak sa pohybuje okolo tých 110-70/80. Chcem sa preto aj opýtať, či môžem normálne fungovať alebo dodržiavať ten kľúdový režim? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim je samozrejme úplný nezmysel, nemá nič spoločné so znížením rizika HELLP syndromu.
    Pretože HELLP sy. v 85% nasadá na preeklampsiu, jediná prevencia je prevencia preeklampsie, ktorá spočíva v užívaní Anopyrinu 150 mg denne od začiatku tehotnosti (respektíve od 12. týždňa).

  • Môžem opakovať test OGTT?

    , Autor: Domi004

    Dobrý deň, min. týždeň som absolvovala test OGTT na teh. cukrovku v 24. týždni. Deň pred tým som sa normálne stravovala (dopriala som si aj sladkosť) a taktiež som užívala lieky, ktoré bežne užívam Magnerot, Isoptin a Dopegyt. Od 19:00 som však pila už len čistú vodu a užila spomínané lieky tie som užila aj pred odberom (okrem Magnerotu). Výsledky ma dnes prekvapili na lačno 4,9 po hodine 10,9 a po dvoch 11. Nakoľko mi cukor síce z prsta brala aj moja internistka dva týždne predtým počas dňa po jedle a bol v norme chcem sa opýtať či je možné test zopakovať teraz samozrejme už ako samoplatca v laboratóriu. Mám odporúčanie na diabetológiu ale doktorka ma dovolenku ešte týždeň tak som rozmýšlala, že by som si do vtedy test zopakovala. Kúpila som si aj glukomer hodnoty 2hod po jedlách 4,0 3,7 a 3,7 bez obmedzovania (diety). Môže opakovaný OGTT test v prípade cukrovky poškodiť mne alebo dieťatku ? ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem dôvodu na opakovanie testu. Ak bol prevedený technicky správne, tak na 100% máte tehotenskú cukrovku a je potrebné urobiť opatrenia. Opakovaný test nič nové nepovie.
    Okrem toho máte aj hypertenziu, takže Vaša tehotnosť je riziková a bolo by potrebné Vás prísne sledovať. Najlepšou liečbou tehotenskej cukrovky je okrem diéty aj pravidelný pohyb.