Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,179 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Info

    , Autor: Kiaraasa

    Dobrý deň pán doktor, som v 5tt, žiaľ mám veľmi silnú angínu aj s teplotou, lekári mi nasadili Axetine 500, nakoľko na penicilín mám silnú alergiu.. je to v poriadku? Neuškodí to bábätku a hlavne v takto skorom štádiu? Dakujem vopred .y

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí akú máte alergiu na penicilín, ale axetine môže mať skríženú reakciu (ak ste mala anafylaxiu alebo ste sa dusila). Pre tehotenstvo je axetine bezpečné

Podobné otázky

  • Septolete extra, Jox, Strepfen sprej

    , Autor: Veroniče

    Dobrý deň pán doktor,

    je možné užívať v 26gt. Septolete extra pastilky, Jox a Strepfen sprej na bolesť hrdla? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hoci sa látky z Jox sprayu vstrebávajú málo, v tehotnosti sa neodporúča, pretože nemáme jasné informácie o jeho bezpečnosti.
    Septolete síce tiež nie je overený v tehotnosti, ale v prípade potreby sa môže podávať. Strepfen obsahuje látku podobnú ibalginu a nemal by sa podávať v treťom trimestri, ale v 26. týždni občasné podanie nie je nebezpečné.

  • Odstraňovanie gél laku

    , Autor: Mima⁴1

    Dobrý deň, pán doktor,

    už tu bolo spomínané, že gél laky a UV lampy sú v tehotenstve bezpečné, ale ako je to s odstraňovaním tohto laku pomocou acetónu? Nechty sa vtedy na cca 15 minút zabalia do buničiny plne nasiaknutej acetónom. Môže to uškodiť dieťatku?

    Ďakujem

  • Vysadenie magnézia

    , Autor: Michaela20

    Dobrý deň,
    užívam Magnerot 3x denne pre riziko predčasného pôrodu. Som prvorodička, momentálne 35tt+4, hrdlo spotrebované a otvorená na 2-2,5 cm. Chcem sa informovať kedy začať znižovať magnézium a úplne vysadiť. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otázka magnézia pri predčasnom pôrode je veľmi sporná, jeho užívanie má skôr psychologické efekt. Odporúča sa vysadenie po ukončenom 36. týždni, ale poraďte sa s Vašim lekárom.

  • Platnicka

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan profesor. Dozvedela som sa az teraz od obvodnej lekarky,ze platnicky vysinute mozu byt problem pri porode. Som v 39 tyzdni. Uz dlhe roky mam problem s platnickou L4/l5. Sem tam pobolieva. Na operaciu to nebolo,utlak miechy nebol....snazila som sa zistit dnes od svojej neurologicky,ci mozem rodit normalne a ze to ona taketo info nikdy nedavala zenam,ze to ma vediet gynekolog.....poradnu s nim mam az o tyzden a popravde mam strach,ci ma porod nechyti skor nez s nim budem a ci mi bude vediet vobec zodpovedat tuto otazku. Tehotenstvo preslo bez nejakych problemov s chrbticou.Smiem vas poprosit o vas nazor? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    JEDNOZNAČNE MOŽETE RODIŤ PRIRODZENE. Určite si nenechajte od niekoho zakázať prirodzený pôrod. Jedinou indikáciou k cisárskemu rezu je akútny výhrez platničky v posledných mesiacoch pred pôrodom. Inak sa určite preferuje prirodzený pôrod, pretože ležanie je pri platničkách nepríjemné, skoré vstávanie po pôrode je oveľa lepšie.

  • Paralen

    , Autor: Nika26

    Dobrý deň chcem sa informovať som v 5 týždni tehotenstva boli ma zub môžem užiť Paralen či mohlo by to uškodiť plodu ??