Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som v 5tt, žiaľ mám veľmi silnú angínu aj s teplotou, lekári mi nasadili Axetine 500, nakoľko na penicilín mám silnú alergiu.. je to v poriadku? Neuškodí to bábätku a hlavne v takto skorom štádiu? Dakujem vopred .y

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí akú máte alergiu na penicilín, ale axetine môže mať skríženú reakciu (ak ste mala anafylaxiu alebo ste sa dusila). Pre tehotenstvo je axetine bezpečné

Podobné otázky

  • Obavy z pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ


    Dobrý deň,
    som v 9 týždni tehotenstva, ale už teraz mám obavy, ako zvládnem pôrod. Mám z neho strach a trochu ma paralyzuje. Dieťatko sme s partnerom neplánovali, ale je chcené, teším sa z dvoch čiarok, no u mňa narastajú obavy. Majú to tak všetky tehuľky? Je to hormónmi, týmto jesenným počasím? Ako sa postaviť svojmu strachu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je úplne skvelé že o svojom probléme píšete a že sa ho snažíte pomenovať a riešiť.
    S určitou formou obavy z pôrodu zápasí asi každá tehotná, prvorodičky majú strach z neznámeho (neznámy dej, prostredie, výsledok, komplikácie) a viacrodičky občas majú strach ak mali traumatický prvý pôrod.
    Samozrejme s tým sa dá niečo robiť. Existuje psychoedukačná príprava všeobecná, ale aj presne cielená na Váš problém. Určite vyhľadajte vo svojom okolí klinického psychológa a začnite riešiť Vaše obavy čo najskôr. Nečítajte internet, tam sú často prehnané a selektívne informácie.
    Poisťovňa Dôvera má na svojich stránkach aj zoznam benefitov pre podporu duševného zdravia a pohody.

  • Oplodnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás o odbornú radu. Menštruáciu som mala 3.4., následne 13.4. nechránený pohlavný styk, nemám odsledovanú ovulaciu, pozitívny tehotenský test 30.4., už pomerne pekná čiarka. 3.5. Clear Blue test s info 2-3 týždne, silne čiarky. Prvá návšteva gynekológa 6.5. - 4tt podľa menštruácie a gestačný vačok 7mm, zatiaľ bez plodu. Na konci mája - 8tt babatko CRL 1,7cm. Moja otázka znie: v marci 22.3 a 24.3 som mala tiež nechránený sex, neskôr nato menštruáciu, nie silnú, ale bolestivú, kŕče, predtým som mala horúčku, bola som chorľavá. Chceme si s partnerom určiť deň počatia, môže byť babatko z mesiaca marec? (Ms v marci 6.3.) Mohla som mať posunutú ovulaciu? Ďakujem pekne za vašu odpoved

  • Hrčka v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Chcem sa informovať. Som na začiatku tehotenstva, prvú kontrolu mám až o týždeň. Pár dni ma bolela slabina medzi nohami na pravej strane. Dnes sa mi urobila na pyskoch ohambia, na pravej strane veľká biela biela hrčka ktorá ma boli. Je to prosím niečo vážne? Môže to ohroziť aj bábätko? Ďakujem

  • Slabšie pohyby

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem som prvorodička v 38tt a asi posledné dni cítim pohyby slabšie.Keď ich začnem počítať tak vždy ich býva 8-15 za dve hodiny. Na dotyk bývajú pohyby silnejšie ale inak sa musím sustrediť alebo pozerať na bruško aby som vedela že sú. Poradňu mám v piatok. Sú slabšie pohyby spôsobené v týchto týždňoch nedostatkom priestoru a je hlavné že aspoň nejaký počet ich je (je nejaká norma pre vás lekárov kedy treba prísť koľko pohybov by malo byť?) a stačí počkať do poradne alebo je potrebné kontaktovať lekára skôr?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je ťažká odpoveď, ale ak pohyby jasne cítite, hoci slabšie, tak nie je dôvod na okamžitú paniku. Zníženie pohybov však môže znamenať aj známky nedostatočnej funkcie placenty, kedy plod šetrí energiou. Preto o tom informujte lekára, ktorý na kontrole spraví potrebné vyšetrenia.

  • Strava a zelezo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň,

    Napadla ma taká otázka ohľadom stravy v tehotenstve je bezpečne konzumovať horúce jedla (obed, večera) nemá to vplyv na bábätko v brusku? Neohrieva to plodovu vodu? Viem že je to asi blbosť len pre svoj vlastný kľud radšej položím otázku Vám ako hľadať po internete, tam je veľa veľa veľa informácii ktoré vo väčšine prípadov vytvoria strach a stres.

    Viem že možno uplne mimo otázka, ale či náhodou. Lebo obed sa väčšinou konzumuje teplý niekedy sústo aj horúce, napríklad aj kava je horúca atd.

    A ešte otazka ohľadom železa v tehotenstve, je potrebné ak je hemoglobín hraničný a od toho času uzivat zelezo( maltofer) celý čas či sa majú robiť nejaké kontrolné odbery? (Tretí trimester)
    Neohrozí to zelezo bábätko v brusku?

    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj teplá a horúca strava sa v zažívacom trakte zmieša s tráviacimi šťavami a veľmi rýchlo dosiahne primeranú telesnú teplotu, Vaše telo to nijako nepocíti.
    Vývoj plodu ovplyvní nedostatok železa, preto ho je potrebné užíva´t, ak ho máte menej.