Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Špinenie

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň, pán doktor,
    Chcela by som sa spýtať na špinenie počas tehotenstva. Som na začiatku 8.tt. ale už približne 2 týždne spinim, na začiatku to bol svetlo ružový výtok, potom sa objavilo aj krvácanie tmavo červenej farby a teraz skôr výtok do hneda a bolesti v podbrušku. Bola som aj na pohotovosti aj u svojho gynekológa. Obaja pred týždňom potvrdili, že je všetko v poriadku a doktorka mi nasadila duphaston 2x1. Lenže stále to neprestáva a už týždeň špinim každý deň. Môže to byť niečo vážnejšie? Už som raz potratila a mám z toho obavu.
    Prípadne pomohol by mi ascorutin alebo to môže uškodiť plodu?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie môže znamenať hroziaci potrat, ale nedá sa to nijako ovplyvni´t, ak sa má plod potratiť, tomu sa nedá zabrániť. Nie sú presvedčivé dôkazy, že Duphaston by znižoval riziko potratu, ale dáva sa ako jediná možno účinná liečba. Ascorutin nemá význam. Treba počkať ako sa situácia vyvinie.

Podobné otázky

  • Bolesti v 11 tyzdni

    , Autor: Bubo85

    Dobrý deň dnes som aktuálne 11+5tyz...A cca 3 deň cítim v podbrusi akoby menštruačné bolesti a občas pichanie..Nemám žiadne špinenie ani výtok nič len tie bolesti je normálne??Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto mierne pichavé bolesti súvisia s rastom maternice a nepredstavujú hrozbu. Nebezpečné sú krčovité pravidelné sťahy uprostred podbrušia.

  • Hnedý výtok 25tt

    , Autor: tia_kn

    Dobrý deň.
    Včera som absolvovala vyšetrenie počas, ktorého lekár kontroloval palpacne krcok. Povedal,že je všetko v poriadku. Dnes ráno som však mala na vložke hnedý výtok. Následne som mu volala,či môže byť výtok spôsobený vcerajsou kontrolou, načo mi povedal,že nie a kázal len pridať aj ráno Progestenalle. Chcela by som sa opýtať,že či naozaj nemohlo dôjsť k poraneniu krčka? Som pomerne vystresovaná, celé tehotenstvo bojujem s hematomami. Naposledy som mala retroplacentarny v 19tt. Odvtedy bol kľud, lekár tvrdil,že hematom je preč. Tak naozaj nerozumiem,čo to teda tentokrát mohlo spôsobiť. Ďakujem krásne za odpoveď.

  • Špinenie

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať aj na Váš názor. Som v 4tt bola som na prvom usg. Zatiaľ podľa sona vyzerá byť všetko v poriadku ale stále mávam občasne špinenie niekedy je to krvavejšie inokedy slabšie. Mam nasadený duphaston už týždeň ale zatiaľ to špinenie úplne neprechádza.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    špinenie na začiatku tehotnosti je pomerne časté, signalizuje buď iba odlučoavnie okolitej sliznice, alebo hroziaci potrat. Treba počkať ako sa situácia vyvinie, pretože ak je plod nezdraví (cca. 20% tehotností) tak sa potratí a nič tomu nezabráni.

  • Špinenie a krv po vyšetrení

    , Autor: Smerka

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa s Vami poradiť.
    Aktuálne som v 39+5tt a dnes som bola na vyšetrení u gyn. Robili mi usg vyšetrenie, ctg a aj vaginálne vyšetrenie.
    V lekárskej správe stojí: palp. cervix sakrálne, takmer spotrebovaný, hrdlo skrátene do 2,5 cm , mediosakralne/vonk.branka pre špic prsta, vnútorná bránka uzavretá PV stoja, hlavička balotuje nad vchodom
    USG: jednoplodová gráv.,Poloha pozdĺžna záhlavím,AS+ PP+,euhydramnion,Placenta-PS, PLG-II,PI 0,71 v a.umbil.v norme AC -359 mm /39+6
    CTG: v norme , Fi:10b , reaktívny typ , BFHR 126 , bez tonizácii
    Je podľa tejto správy prosím Vás naozaj všetko v poriadku?
    Moja druhá otázka: Po vaginálnom vyšetrení (dnes okolo 11:25) som si všimla krvavé flaky na vložke alebo ako keby také hnedé špinenie.. Je to prosím Vás v poriadku po vyšetrení?
    Na kontrolu mám o tyždeň môžem počkať dovtedy alebo je problém to špinenie?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

  • Krátky krcok (30+0tt)

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, čo môže byt príčinou skracovania krčka v tehotenstve (prvorodička, bez operácii, neužívam žiadne lieky). Bola som hospitalizovaná a prepustili ma do domácej liečby, kde mi do správy napísali: cervikometria UZV 18mm, pôrodnícky nález 2cm sakrálne, CK uzatvorený.
    Dali mi užívať magnosolv 2x1, v prípade potreby si mám dať magnezium tabletove, macmiror na 7 dni a následne užívať utrogestan 1 večer.
    Tvrdnutie brucha nepociťujem.
    Moja otázka je:
    - čo môže spôsobovať skracovanie krčka pri kľudovom režime ?
    - zafarbenie po macmirore na zltohnede až hnedé (akokeby spinenie) na pohotovosti mi povedali že krvácanie po vyšetrení nevidia a plod je v poriadku ?
    - ženy s takým krčkom v 31tt udržia bábätko do konca tehotenstva?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    18 mm naozaj predstavuje skrátený krčok a podávanie utrogestanu 200 mg do pošvy je plne indikované. Takéto skracovanie môže znamenať nedostatočnosř krčka maternice, tkanivá krčka sú mäkké a krčok neudrží tehotenostvo. Našťastie veľká väčšina žien aj s takto skráteným krčkom rodí v termíne. Určite je potrebné opakvoané vyšetrenie, aby bola jasná dynamika nálezu.