Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Riziko potratu

    , Autor: nes1

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa opýtať, či dlhšie sedenie v aute ( 3-4 hodiny každý druhý deň ) počas 10 dní a tiež denná chôdza niekoľko km denne môže prispieť k zvýšenému riziku potratu v prvom trimestri ? Jeden potrat už som prekonala. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie, takétho bežné aktivity nijako nezvyšujú riziko potratru. Naopak, kľudový režim je škodlivý a zvyšuje riziká rôznych komplikácii, ako je tromboza a podobne.

Podobné otázky

  • Cervix

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem.
    Od 10+tt mám v papieroch napísané cervix uzavretý, formovaný 3cm je to v norme? Momentálne som v 17tt nález bol naposledy rovnaký.Okrem pobolievania, pichania v podbrušku,krížoch a cítim veľmi slabý tlak v pošve nemám iné ťažkosti. Nemám žiadne hormonálne lieky iba magnezium dávam. Nebolo mi povedané nič o kľudovom režime je potrebné pri tomto náleze tento režim dodržiavať prípadne môže toto pobolievanie a tlak s krčkom súvisieť alebo je to normálna reakcia na zmeny a rast maternice?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba napísať, že kľudový režim neznižuje riziko potratu ani predčasného pôrodu. Nález máte v norme a uvedené problémy sú časté. Ak by Vás to veľmi vyrušovalo, navštívte gynekologa a on Vám spraví meranie krčka a podľa toho sa uvidí.

  • Piata choroba v tehotenstve

    , Autor: mum001

    Dobrý deň prajem, boli sme v kontakte so synovcom ktorý mal piatu detskú chorobu, pred 10 dňami mala dcérka príznaky podobné tejto chorobe. Chcem sa opýtať, nakoľko som v 6tt a neviem či som ju v detstve prekonala, či môže táto choroba v tomto štádiu tehotenstva ohroziť plod. Zatiaľ nemám žiadne príznaky. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno ak ste chorobu neprekonali (našťastie väčšina dospelých ju prekonala a je chránená), tak hrozí zvýšené riziko potratu ak sa nakazíte. Ale nedá sa s tým nič robiť, maximálne sa dajú vyšetriť protilátky v krvi, či ste chránená.

  • Duphaston

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň,potrebujem vašu radu.Dnes som 22dc a 11dpo (ešte mám 5dni do termínu ms),mám pozitívne tehotenské testy,tak som nasadila duphaston 2x1 ktorú mi dal môj dr.ak budem mať pozitívny test hneď mám nasadiť,nakoľko v minulosti som mala 2potraty a 1uspešne tehotenstvo s duphastonom(10rokov dozadu) Lenže po užíti 1.tbl sa objavila silná migréna a po 2.tbl.tiez ma celú noc bolela hlava.(som migrenička)objavili sa aj pichanie na hrudi a v nohách,ale to len mierne.V lete som brala norethisteton a tam boli rovnaké príznaky ale oveľa miernejšie.Neviem či mám aj s tými príznakmi ďalej brať duphaston alebo po jednom dni užívania môžem vysadiť?nespustí mi to potrat vplyvom výkyvu hormónov?Môj lekár neordinuje 2tyzdne.Okrem toho mám trombofilne mutácie leiden a sy.lepivych doštičiek (vraj budem pichať injekcie), ale zatiaľ som sa neskontaktovala s hematologičkou.hashimotovu tyreotitidu,zatiaľ bez liečby.Ďakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Duphaston môže spôsobovať bolesti hlavy migrenozneho typu kvôli zadržaniu vody v tele. Avšak podobné bolesti môže spôsobiť aj progesterón, ktorý sa v tehotnosti vylučuje prirodzene, prípadne bolesti súvisia s nízkym krvným tlakom, ktorý majú často tehotné.
    Existujú síce štúdie, ktoré dokazujú, že podávanie Duphastonu u žien s opakovanými potratmi riziko potratu znižuje, ale jedná sa skôr o podporný efekt, takže vysadenie by nemalo spôsobiť potrat. U vás je situácia zrejme komplikovanejšia kvôli hematologickému problému aj kvôli tyreoditíde, tieto veci ste mali mať jasne vyriešené ešte pred otehotnením, či náhodou kvôli lepivým doštičkám nemáte brať anopyirín hneď od začiatku gravidity, respektíve už pred otehotnením.

  • Dojčenie počas tehotenstva

    , Autor: paigesy

    Je dojčenie zakázané počas tehotenstva? Som v prvom trimestri, staršiu dcéru neviem z ničoho nič odstaviť, v podstate mi dojčenie vyhovuje … je to veľký problém? predstavuje nejaké riziko ? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zakázané to nie je, v minulosti sa uvažovalo, že vyššie hladiny prolaktínu môžu zvyšovať riziko potratu a že dojčenie spolu s ďalšou graviditou môže byť veľkou záťažou na metabolizmus matky a hrozí jej napríklad osteoporóza a anémia. Posledné štúdie ukázali, že dojčenie v tehotnosti je bezpečné v našom svete, kde majú ženy dostatočný prístup k zdravej výžive a netrpia nedostatkom živín.

  • Potraty

    , Autor: Asti

    Dobry den, mam viacmenej statisticku otazku. V mojom okoli je viacero zien, vratane mna, co prve tehotenstvo potratili a nasledne porodili aj viac zdravych deti po sebe. A toto prevazuje, pocuvam/citam tento scenar najcastejsie. Iste, dopocujete sa aj o inych scenaroch, napr jedno uspesne tehotenstvo, nasledne 5 strat a potom zase uspech, alebo 7 strat a po tom 3 zdrave deti atd... Je to len nejaka selektivna pozornost, alebo je skutocne pravda, ze najcastejsie nevyjde prave prve tehotenstvo? A ak ano, preco je to tak? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    isto rozumiete, že Vaše vlastné pozorovanie nie je možné zovšeobecňovať. Ale niečo na tom bude, lenže v inom zmysle.
    Riziko potratu závisí predovšetkým na veku ženy, u príliš mladej (menej ako 19 rokov) je toto riziko vyššie, potom riizko klesá, u staršej (nad 40 rokov) znova začne stúpať. Veľmi dôležitým faktorom je aj "plánovanie tehotnosti", žiaľ skoro 40% tehotností vzniká neplánovane, preto je veľmi dôležitá osveta o antikoncepcií a ochrane pred neželanou graviditou. Mimochodom veľká analýza viacerých štúdií dokaázala, že ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, majú v budúcnosti až o 40% nižšiu šancu, že tehotenstvo potratia, uplatňuje sa tu plánovanie gravidity a úprava hormonálnej situácie.
    Takže tieto faktory sú dôležité a nie poradové číslo gravidity.