Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Izolovana unilateralna multicysticka dysplazia oblicky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    v 24tt na morfologickom ultrazvuku bola dietatu diagnostikovana izolovana unilateralna multicysticka dysplazia oblicky. Jedna sa o lavu oblicku, prava vyzera normalne, aj plodovej vody je dostatok. Mohli by ste mi povedat co nas caka po porode, bude nutna operacia? Bola som aj na klinickej genetike, ale tam som sa nic konkretne nedozvedela, zvazujeme amniocentezu. Da sa stav nejako zvratit resp. urobit nieco pre to aby sa nezhorsoval? Je to druha tehotnost, prva prebehla bez komplikacii, neboli ziadne potraty ani prerusenia tehotenstva, pri oboch pripadoch som otehotnela spontanne. Za odpoved dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    našťastie táto unilaterálna multicystická dysplázia obličky nemá nič spoločné so závažným genetický ochorením, pri ktorom sú takto postihnuté obe obličky a postupne dôjde k ich zlyhaniu. Pri jednostrannej cystickej dysplázii funguje druhá oblička úplne správne a aj postihnutie cystickej obličky sa nezvykne zhoršovať. Niekedy sa tento stav nájde náhodne až u dospelého človeka.
    Genetické vyšetrenia a podrobný ultrazvuk sú potrebné na vylúčenie iných ochorení, ale ak sa naozaj potvrdí unilaterálna multicystická dysplázia, bude stačiť iba dispenzarizácia dieťaťa a opakované ultrazvukové vyšetrenia aj po pôrode.