Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Magnosolv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor ..od 23+3 tt užívam dla ord mojej gynekologicky magnosolv prášky 2x1, mala som pocit že mi tvrdne brucho , preto mi to doktorka predpísala. Minulý týždeň som bola na kontrole a pýtala som sa , že dokedy to mám ešte užívať a ona mi povedala , že kľudne môžem, že mi to neuškodí...neviem , podľa mňa by som nemala tak dlho , alebo takú dávku brat, preto som sa obrátila na Vás...lenže ja mám diagnostikovanu aj tetaniu , takže magnézium 500mg som brala 1 tbl denne aj pred otehotnením..tak teraz som bezradná , že čo mám robiť? Či úplne vysadiť magnosolv, alebo brat namiesto toho len magnézium...a v akých dávkach..nechcem oddeliť pôrod ..a nechcem vypestovať závislosť u malej ...za vašu odpoveď ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi je to dosť jedno, myslím, že ak budete užívať magnosolv jeden prášok denne, zaliečite aj tetaniu a nebude Vás znervozňovať tvrdnutie brucha.

Podobné otázky

  • Krátky krcok (30+0tt)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, čo môže byt príčinou skracovania krčka v tehotenstve (prvorodička, bez operácii, neužívam žiadne lieky). Bola som hospitalizovaná a prepustili ma do domácej liečby, kde mi do správy napísali: cervikometria UZV 18mm, pôrodnícky nález 2cm sakrálne, CK uzatvorený.
    Dali mi užívať magnosolv 2x1, v prípade potreby si mám dať magnezium tabletove, macmiror na 7 dni a následne užívať utrogestan 1 večer.
    Tvrdnutie brucha nepociťujem.
    Moja otázka je:
    - čo môže spôsobovať skracovanie krčka pri kľudovom režime ?
    - zafarbenie po macmirore na zltohnede až hnedé (akokeby spinenie) na pohotovosti mi povedali že krvácanie po vyšetrení nevidia a plod je v poriadku ?
    - ženy s takým krčkom v 31tt udržia bábätko do konca tehotenstva?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    18 mm naozaj predstavuje skrátený krčok a podávanie utrogestanu 200 mg do pošvy je plne indikované. Takéto skracovanie môže znamenať nedostatočnosř krčka maternice, tkanivá krčka sú mäkké a krčok neudrží tehotenostvo. Našťastie veľká väčšina žien aj s takto skráteným krčkom rodí v termíne. Určite je potrebné opakvoané vyšetrenie, aby bola jasná dynamika nálezu.

  • Tvrdnutie bruska

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor, som 14 tyzdne tehotnosti a mam celodenne tvrdnutie bruska. Lekarka mi dala Magnosolv, uzivam jedno vrecusko denne ale neulavuje mi. Vedeli by ste mi poradit co robit aby sa uvolnilo? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné vyšetriť moč, či nemáte baktérie v moči a zápal močového mechúra, ten sa môže prejaviť aj tvrdnutím maternice. Ak sa nemení nález na krčku, tak by nemal hroziť potrat.

  • Kŕče v maternici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň. Som v 20 týždni, od 9 týždňa beriem duphaston 2 krat 1 tabletku denne a teraz mi lekárka predpísala magnosolv na kŕče 2 krát denne že magnézium mi bude stačiť. Teraz mi doktorka oznámila že ten duphaston už netreba tak beriem pol tabletky 2 krat denne aby sa dieťa nekŕmilo hormónmi. Problém je že mne stačilo brať nejakých 100 gramov magnezia na deň (magne b6) inak som mala príznaky predávkovania magnéziom ako nechutenstvo únava atď. Zase dostávam tie kŕče až také že sa nemôžem ani pohnúť zo zeme tak ja neviem čo už mám robiť keď ani to magnézium nemôžem zjesť bohviekao vysokú dávku. Poraďte mi prosím. Nepomôže len pomalšie vstávať z postele?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležité je, či sa mení nález nakrčku maternice. Ak krče nevedú ku skracvaniu krčka, nie sú pre tehotenstvo nebezpečné. Magnézium môžete navýšiť až do 2 g denne ak pomáha k utlmeniu krčov. Ak viete, čo krče v bruchu vyvoláva, tak je dobré sa tomu vyhnúť, ak sú to prudké pohyby, tak ich vynechajte.
    Duphaston naozaj nemá na to vplyv.

  • Preeklampsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, potrebujem názor druhého lekára na môj problém.
    PREEKLAMPSIA
    V 30tt mi vyskočil vyšší tlak a bábätko začalo zaostávať v raste takže hospitalizácia v nemocnici. Preeklampsia sa nepotvrdila takže po 5 dňoch som išla domov. Podstivo som užívala dopegyt 2×denne 1 tabl. Ako kázali.

    Potom o dva týždne kontrola. Všetko super malé podrástlo 600g za 12 dní. Lieky stále rovnako. Prietoky stále dobré

    O 13 dní som prišla na pohotovosť s točenim hlavy a tlak nejakých 155/110. Malé nepodrástlo ani gram. Tak zase som tu bola 5 dní. Dopegyt 3×denne. Preeklampsia nepotvrdená. Prietoky vporiadku.

    O 4 dni kontrola. Doktor zvýšil dopegyt na 4tbl denne, 3×magnosolv a fraxiparine 0,3 s upozornením že ak do týždňa nepodrastie alebo málo tak ostávam a bude sa vyvolávať pôrod.

    V pondelok teda riziková poradňa. Ja 36tt a malé má iba 1900g, placenta už moc nefunguje, plodovej vody je vraj málo. Ale Prietoky zatiaľ dobré. Pásy tiež nevykazujú nič zlé. Ale preeklampsiu mi potvrdili. Aktuálne ma ale zarazil názor týchto doktorov, vraj keď mi tlak zastabilizuju tak pôjdem ešte domov. No a vlastne tak sa aj stalo, po štyroch dňoch ma včera pustili domov s diagnózami preeklampsia mierna až stredne ťažká, vysoký tlak, iugr, málo plodovej vody.. kontrola v pondelok. Ale dostal ma prehovor primára ku mne. Vraj umrieť môžem ja aj dieťa aj tam aj doma tak načo tam budem ležať. Takže by ma veľmi zaujímal váš názor či sa zachovali správne lebo mňa to veľmi vystrašilo. Vraj ale najneskôr v 38tt budeme vyvolávať pôrod ak sa dovtedy niečo nestane. Najradšej by som sa poradila v inej nemocnici ale takto narýchlo mi nikto nedá termín na konzultáciu. Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa toho čo píšete jednoznačne naplňujete najnovšiu definíciu preeklampsie, ktorá znie - vysoký tlak + nejaké orgánové prejavy. Orgánový prejav je aj nedostatočná funkcia placenty, čo sa prejavuje u Vás IUGR.
    Ak ste v dosahu Bratislavy, prihláste sa čo najskôr k nám. Povedzte, že o Vás viem. Kľudne aj dnes.

  • Skrátený krcek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Aktuálne som 27+6tt a od 25+6 (teda dva týždne) som otvorená “úzko pre prst” a krcek skrátený na 27mm. Pociťujem pobolievanie v podbrusku bežne aj teraz aj napriek liečbe Progestanelle (2x1) a prísnemu kľudovom režimu. Takmer každý večer mi neskutočne tvrdne brucho, aj 15x určite. Je pravda že aj bábätko je najaktívnejšie práve večer, čo asi dosť rozdrazdi maternicu. Dávam si aj magnezium, striedam magnerot s magnosolvom. Čo mám a čo nemám robit, aby som sa zároveň doma nezblaznila ešte tie tri mesiace a aby som neohrozila tehotenstvo a bábätko? Ak mi pomáha to magnezium na tvrdnutie, môžem si pri častom tvrdnuti zvysit davku aj sama? Jeden lekár mi povedal nebrať magnezium vôbec, druhý že len 2x1 magnerot (čo mne osobne vôbec nestačí a musím si dať aspoň 3-4 denne aby mi menej tvrdlo). Ďakujem veľmi pekne za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu a nie je indikovaný. Berte ďalej progestanelle a je potrebné sledovať krčok v pravideľných intervaloch, ak by sa skrátil pod 15 mm, je indikovaná hospitalizácia a podanie kortikoidov na zrenie pľúc plodu. Predčasný pôrod ak sa naozaj rozbehne sa nedá odvrátiť, jedine progestanelle znižuje pravdepodobnosť skracovania krčka tým, že ho spevňuje.