Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Skrátený krcek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Aktuálne som 27+6tt a od 25+6 (teda dva týždne) som otvorená “úzko pre prst” a krcek skrátený na 27mm. Pociťujem pobolievanie v podbrusku bežne aj teraz aj napriek liečbe Progestanelle (2x1) a prísnemu kľudovom režimu. Takmer každý večer mi neskutočne tvrdne brucho, aj 15x určite. Je pravda že aj bábätko je najaktívnejšie práve večer, čo asi dosť rozdrazdi maternicu. Dávam si aj magnezium, striedam magnerot s magnosolvom. Čo mám a čo nemám robit, aby som sa zároveň doma nezblaznila ešte tie tri mesiace a aby som neohrozila tehotenstvo a bábätko? Ak mi pomáha to magnezium na tvrdnutie, môžem si pri častom tvrdnuti zvysit davku aj sama? Jeden lekár mi povedal nebrať magnezium vôbec, druhý že len 2x1 magnerot (čo mne osobne vôbec nestačí a musím si dať aspoň 3-4 denne aby mi menej tvrdlo). Ďakujem veľmi pekne za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu a nie je indikovaný. Berte ďalej progestanelle a je potrebné sledovať krčok v pravideľných intervaloch, ak by sa skrátil pod 15 mm, je indikovaná hospitalizácia a podanie kortikoidov na zrenie pľúc plodu. Predčasný pôrod ak sa naozaj rozbehne sa nedá odvrátiť, jedine progestanelle znižuje pravdepodobnosť skracovania krčka tým, že ho spevňuje.

Podobné otázky

  • Skrátený krcek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Od 25+6 som otvorená úzko pre prst a krcek bol skrátený na 27mm. Brala som progestanelle 1-0-1. Na kontrole po cca mesiaci (30+2) mi bolo zistené že krcek je skrátený uz len na 21mm. Bábätko je natlačené hlavičkou veľmi nízko, úplne pri krčku (tak bol aj pred mesiacom). Bruško mi tvrdne stále, mám pocit že aj 15-20x za deň. Beriem magnerot 4tbl denne. Čo s tým prosím? Bolo mi povedané len čakať a dúfať že vydržíme aspoň do 34. Týždňa. Prosím vás, je reálna možnosť že bude bábätko donosene a vydržíme takto spolu aspoň do 37. Týždňa? Aké s tým máte skúsenosti? Mám dosť strach keďže je to moje prvé dieťa (som po jednom potrate), tak asi len potrebujem upokojiť. Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je to tak výrazná progresia, aby znamenala automaticky predčasný pôrod. Ak je krčok nad 15 mm, riziko stále nie je príliš veľké, treba pokračovať v užívaní progestanele. Magnézium neublíži, ale nie je dokázané, že by významne predlžovalo tehotenostvo.
    Ak ste mala pri potrate dilatácku krčka a evakuáciu (chirurgické vyprázdnenie maternice - kyretáž), tak žiaľ naozaj máte vyššie riziko predčasného pôrodu, preto už teraz riešime samovoľné potraty tabletkami.