Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,836 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tvrdnutie bruska

    , Autor: Katka83

    Dobry vecer pan doktor, som 14 tyzdne tehotnosti a mam celodenne tvrdnutie bruska. Lekarka mi dala Magnosolv, uzivam jedno vrecusko denne ale neulavuje mi. Vedeli by ste mi poradit co robit aby sa uvolnilo? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné vyšetriť moč, či nemáte baktérie v moči a zápal močového mechúra, ten sa môže prejaviť aj tvrdnutím maternice. Ak sa nemení nález na krčku, tak by nemal hroziť potrat.

Podobné otázky

  • Pichavá bolesť

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem,
    Na poslednom vyšetrení som bola týždeň dozadu(20tt) všetko v poriadku vzhľadom na tvrdnutie bruška nasadené magnezium krčok 3cm uzavretý.
    Dnes od rána zvýšený výtok a cítim pichavú bolesť v podbrušku ale hlavne časté pichanie v pošve. Dá sa to vydržať iba je to nepríjemne mám sa tejto bolesti obávať alebo nie je dôvod a je to v tehotenstve bežné?

    Ďakujem veľmi pekne

  • Tvrdnutie

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň

    Som v nemocnici v 34tt lebo boli 2x zle prietoky. Ale už 3x bolo robene sono, a boli dobre. Tvrdnutie bruska mám od 22tt, ale krčok stále drží. Aj na CTG tvrdnutie ukazuje ako keby kontrakcie. Lekari zatial nic nevravia. Je to v poriadku? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ťažko je na to odpovedať, dôležitý je rast plodu a k tomu sledovanie prietokov. Ak sa Vám neskracuje krčok nie je tvrdnutie nijako nebezpečné. Samostatné prietoky pri normánom raste plodu majú iba minimálnu výpovednú hodnotu.

  • Pichanie v podbrušku a vo vagíne

    , Autor: Margitkasedlackova

    Dobrý večer chcela by som sa opýtať ci je to normálne. Som 35+3, nedávno som bola hospitalizovana v nemocnici. No tam mi nič nezistili. Hlienova zátka mi odtiekla 18. 6 vraví sa ze sa pôrod spustí o 24 hodín no stále nič. Tvrdnutie bruška pocitujem,silné pohyby tiež ale objavilo sa u mňa nepríjemné pichanie vo vagine a v podbrušku. Je to normálne alebo je to vážne, čo to znamená. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    povera, že odchod hlienovej zátky je signálom pre spustenie pôrodu je nezmysel. Odchod zátky signalizuje, že sa začína dolná časť maternice pripravovať na pôrod, čo môže trvať aj 14 dní a viac.
    Pichanie v podbruší môže byť spôsobené zostupom hlavičky nižšie, čo je v tomto týždni normálne. Pôrod budete mať s najväčšou pravdepodobnosťou okolo termínu, ako väčšina žien.

  • tvrdnutie bruska a vodnaty vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa opytat.som v 20 tyzdni tehotenstva a obcas mi tvrdne brusko ale nie cele ale vacsinou len jeho spodna prava cast.Urobi sa ako taka hrca a po niekolkych sekundach sa opat uvolni.moze sa jednat o kontrakcie alebo len pohyby babatka?je to nebezpecne?a este jedna otazka, lekarom mi bol predpisany macmiror, asi na 4 den jeho uzivania som spozorovala silny vodnaty vytok.Nejedna sa o odtok plodovej vody zapricineny vaginalnymi cipkami macmiror?
    za odpoved vam vopred dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálne čípky macmiror určite nikdy nesposobia odtok plodovej vody, pretože sa zavádzajú do pošvy a krčok maternice chráni plod pred odtokom. Ak by odtekala plodová voda, tak je to kvoli infekcii, ak máte hojný vodový výtok, je určite vhodné vyšetrenie.
    Kontrakcie maternice v tehotnosti možu byť normálne, ale možu by´t aj príznakom hroziaceho potratu, bez vyšetrenia sa to nedá poznať, závisí na tom, či sa mení nález na krčku alebo nie. Problém je ten, že nevieme vysloviť prognózu u konkrétnej pacientky, u Vás o nič nejde, u Vás hrozí potrat. Doležité je meranie dĺžky krčka maternice ultrazvukom, ak je dlhší ako 25 mm tak je riziko potratu malé.

  • Tvrdnutie bruška

    , Autor: meggieerika

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je tvrdnutie bruška v 37tt normálne??? Malý sa hýbe, teda mrví sa, len obcas kopne.... Mám naplánovanú sekciu, bo malý je otočený koncom panvovým. Ale čo to tvrdnutie bruška?? Niekedy mi stvrdne len v miestach kde má malý zadoček/hlavičku, inokedy mi vdne pod bruškom...... Krvný tlak mám pritom normálny. Dakujem.