Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pridavna prsna zlaza

    , Autor: Catca123

    Pan doktor.pred par dnami som porodila 2.dieta a po spusteni laktacie mi navreli obe podpazusia,uplne hrce.najprv som myslela,ze uzliny,ale hrce su plne tekutiny,ide o mlieko.diagnoza pridavna prsna zlaza, zaznela dnes po ultrazvuku.dojcit chcem aj nadalej kym to ovsem nebude robit nejake problemy(horucky,dalsie zvacsovanie..??..)mam to masirovat alebo vobec nebabrat?hriať či chladiť? Dokojim po roku a co s tym potom dalej?vyoperovat to?nechcem,aby to nejak casom zhubnelo.preco sa mi to pri prvom tiez plne kojenom dietati vobec nestalo? Vdaka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto prídavné prsné žľazy sa vyskytujú až u 6% žien, je to pozostatok nášho vývoja, mnohé cicavce majú viac prsných žliaz, a toto sa občas objaví aj u človeka. Niektorí ľudia majú aj prídatné bradavky.
    Netreba s tým nič robiť, ani masírovať, ak by príliš navreli, skúste studené obklady. Dojčenie to neovplyvňuje a po skončení laktácie sa žliazky stiahnu. Na neskorší management nie sú jasné odporučenia, operácia nie je jednoduchá a býva zaťažená komplikáciami. Riziko vzniku rakoviny v takejto žľaze je pomerne malé.