Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám otázku. Som v 21.tt. doma sa starám o dve deti,obidve choré. Podarilo sa mi ochorieť. Dnes dom bola po týždni pri lekárke. Sama to už nezvládam. Doktorka mi napísala amoksiklav. Mam teploty aj hrozný kasel. Môžu uškodiť lieky bábätku???ďakujem

Podobné otázky

  • Kašeľ v štvrtom týždni tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v štvrtom týždni tehotenstva a mám mierny suchý kašeľ už štvrtý deň. Inak nemám ani zvýšenú teplotu, ani nádchu. Len sem-tam taký mierne dusivý pocit na hrudi. Chcem sa spýtať, či môže mať táto choroba vplyv na vyvíjajúce sa dieťa.
    Ďakujem!

  • 5. choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred pár dňami som vás žiadala o radu v otázke 5. choroby, za ktorú Vám ďakujem.
    Asi po 5 ďňoch od teploty 37.6 na sebe pozorujem typickú vyrážku, akú mali predomnou aj moje deti. Som 22 týždeň tehotenstva, mám 34 rokov. Gynekológ mi povedal, že s odstupom času sa spraví odber na protiátky (doteraz som odber nemala), do poradne idem o 2 týždne. Je to takto prosím v poriadku? Mám sa dobre, nekrvácam, pohyby cítim, trochu ma už pár dní bolí hlava/oči a cítim sa ako po prekonaní choroby, ale nič dramatické.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takže s veľkou pravdepodobnosťou ste prekonali infekciu parvovírusom v gravidite.
    Bolo by dobré v 14 denných intervaloch sledovať prietoky v cievach mozgu, či nedochádza ku chudokrvnosti plodu. Ak ste v dosahu Bratislavy, môžete sa prihlási´t do našej rizikovej poradne, s týmto máme bohaté skúsenosti. V prípade zistenej chudokrvnosti, vieme podať plodu transfúziu ak bude potreba.

  • 5 choroba v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý chcem sa opytat mám zapal močových ciest a užívam zinnat 500, môže to ublížiť plodu ?? A ďalšie podozrenie mám bola som s pozitívnou osobou ktorá ma 5 chorobu, a som v 15tt ako mám postupovať a aké môžu byt následky mám veľké obavy dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zinnat je bezpečný a ak ste bola v kontakte s 5. chorobou je vhodné vyšetrneie protilátok, ak budú negatívne, opakovať protilátky o 14 dní, ak sa začnú tvoriť, boli ste infikovaná a je potrebné sledovanie.

  • 5. choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    manzel aj deti prekonali za posledne 2 tyzdne 5. chorobu (pravdepodobne, podla priznakov), a az teraz, ked odoznel vysyp, som sa aj ja zacala citit slabo, teplotu mam zatial len 37.2. O pritomnosti choroby v rodine som uz skor informovala svojho gynekologa, sestra mi do telefonu povedala, ze ak nemam priznaky, tak je to OK. Ide predlzeny vikend a ja neviem, ako dalej postupovat, keby sa mi teploty zvysili, a k dispozicii bude len bezna dospelacka pohotovost. Ak budem mat do 38.00, je potrebne ju vobec navstevovat? Som 22.tt, dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vírus 5. choroby môže napádať krvinky plodu a spôsobiť jeho chudokrvnosť (po slovensky správne málokrvnosť), mali by Vám vyšetriť protilátky či ste chorobu prekonala v minulosti, ak nie tak sledovať, či sa Vám protilátky objavia, čo by znamenalo, že ste ju prekonali teraz.
    Ak sa dokáže, že ste ju prekonali, bolo by vhodné sledova´t prietok krvi v mozgu plodu a pri známkach málokrvnosti zvážiť podanei transfúzie plodu. Ak treba oslovte našu rizikovú poradňu.

  • virus Zika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Chcem sa Vas opýtať,ci je v roku 2024 ešte reálnou hrozbou pre tehotné ženy virus Zika. prvýkrát sa chystam do tropickej krajiny(Egypt).po navrate sa planujeme snazit o dieta.je potrebne po navrate z tejto krajiny pockat so snazenim?pripadne vykonat nejaky test na pritomnost virusu?mala som uz v prvom trimestri diagnostizovanu akutnu toxoplazmozu,tak mam strach,ze otehotniem a budem mat len zbytocne stresy,preto zistujem ake mam moznosti.dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Zika vírus sa vyskytuje hlavne v južnej amerike, pre nás je málo nebezpečný. V Egypte sa síce vyskytuje komár, ktorý ho prenáša, ale riziko infekcie je tam veľmi malé, až nulové.
    Pre tehotnú v našich podmienkach je hlavne vysoko rizikový cytomegalovírus a parvovírus B19 (5. detská choroba). Zvlášť ženy, ktoré majú staršie deti, ktoré sú zdrojom nákazy, by mali dodržiavať prísne hygienické pravidlá, viac nájdete v knihe Pôrodníctvo pre každého, kde sa tejto téme podrobne venuje.