Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prvý trimester

    , Autor: Michaela12hhoh

    Dobrý deň ,
    chcela by som sa informovať ohľadom mojej správy . Doktor mi to v krátkosti zhrnul ,ale nemohol sa pomýliť čo sa týka vývoja dieťaťa a to v ktorom TT som ?
    Poslednú menštruáciu som mala 19-23.12.2022 - doktor mi povedal že už by som mala byť v 8tt a TP : 5.september 2023 ,ale keď som si pozerala výpočet na rôznych stránkach vychádzalo to 6tt +4 .
    Je to moje prvé tehotenstvo ,minulý rok som mala veľmi stresový čo ovplyvnilo aj menštruáciu ( cyklus od 31-48 dni ,priemerne 39 )

    páky : portio cylindrické , kolp.:NTZ ,
    pal.: uterus v AVF , veľkosti grav.m.1.I+ ,presiakly ,adnexálne oblasti bilat. bez patol. tumoroznej rezistencie a bolestivosti ,C.D. nevyklenuje nebolestivý
    USG TVS: intraut. , GS 2,12cm ,echo plodu a YS nevidím
    Z : Grav.m.1.II. , hebd. : 6+

    Mám aj väčšiu cystu na jednom vaječníku ( na poslednej gyn. kontrole som bola v oktobri 2022 ,kedy bolo všetko v poriadku ) .

    Je možné ,že je všetko v poriadku ,ale doktor sa len pomýlil v termíne pôrodu a určil , že plod sa pomaly vyvíja ? Mám kontrolu o 2 týždne , dostala som aj papier o potvrdení tehotenstva ,aby som v prípade krvácania mohla ísť na pohotovosť a vedeli o čo sa jedná

    Alebo sa radšej máme pripraviť na možnosť samovoľného potratu v najbližších týždňoch , ak už plod nie je odumretý ?

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vek plodu sa historicky stanovoval podľa poslednej menštruácie, pretože to bol jediný záchytný bod. Od zavedenia ultrazvuku sa toto stáva obsolétne, pretože až v 40% sa tento termín nezhoduje s realitou, práve pre dlhší a nepravideľný cyklus, alebo občas sa zakrvácanie v tehotnosti bralo ako menštruačné krvácanie.
    Vo Vašom prípade je ultrazvukový nález výrazne menší ako by sa očakávalo podľa menštruácie, čo však nemusí nič znamenať. Váš lekár veľmi správne určil ďalšie vyšetrenie o 14 dní, kedy sa uvidí, či gestačný váčok (GS) adekvátne narastie a už by mali byť vidno aj štruktúry plodu. Termín pôrodu sa Vám potom určí podľa UZV v 10. -až 12. týždni, kedy je tento termín najpresnejší.

Podobné otázky

  • Kyselina listová

    , Autor: Nika1994

    Dobrý deň, pán doktor,

    môj gynekológ mi, bohužiaľ, nespomenul kyselinu listovú a povedal mi, že najlepšie je počas prvého trimestra neužívať žiadnu chémiu (lieky a pod.). Veľmi som sa po výživových doplnoch v tehotenstve neobzerala a snažila som sa zdravo stravovať. Až v 11. týždni som zistila, aká je kyselina listová dôležitá pre dieťa a že ju treba užívať. Nasadila som ju teda, no mám strach, že som dieťaťu mohla nejak ublížiť - aj preto, že môj prvý trimester sprevádzala obrovská únava (vraj jeden z príznakov nedostatku kyseliny listovej). Krvné výsledky však boli v poriadku. Ako to je s kyselinou listovou, je naozaj nevyhnutná?

    Vďaka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samozrejme nie je nevyhnutná, ale je dokázané, že jej užívanie ešte pred otehotnením znižuje riziko potratu a niektorých vývojových chýb. Avšak v minulosti sa takto hromadne neužívala, a rodili sa zdravé deti.
    Únava je normálny prejav tehotenských zmien.

  • prvý trimester

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, čakám svoje tretie bábätko. Poslednú menštruáciu som mala 28. 5. 2011. Ovuláciu by som teda mala mať 11.6.2011. Posledný pohlavný styk s manželom sme mali 10. 6. 2011. - potom odišiel do práce. O bábätko sme sa dlho snažili a vyšlo to. 27. 6.2011 som si robila TT a vyšli mi dve čiarky. Chcela som ešte chvíľu počkať a tak som sa ku gynekológovi objednala 8.7.2011 s tým, že som už v 6tt.. Lenže na moôj podiv mi lekár povedal, že som len v 5tt., že nie je ešte vidieť embryonálny terčík a akciu srdiečka. Veľmi som sa zľakla. Vysvetlil mi to tým, že aj keď som mala ovuláciu 11.6. otehotnieť som ešte nemusela, že spermie prežívajú aj 4-5 dní v tele matky. Takže potom mi to na ten piaty týždeň sedelo. Len nejde mi do hlavy ten embtyonálny terčík, prečo ešte nebol vyvinutý toho 8.7.2011?
    Veľmi sa bojím, aby nedošlo k nejakej vývojovej odchýlke hneď na začiatku tehotenstva. Je to možné? Užívam Femibion 800, nefajčím a ni nepijem alkohol.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nič sa nedeje, stačí počkať, ako sa to vyvinie, zopakuje sa ultrazvuk najlepšie za mesiac, a uvidí sa, či plod prosperuje, alebo sa potratil.

  • E.colli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela som sa Vás poprosiť o Váš názor.Prvé tehotenstvo som mala rizikové, v 29tt ma hospitalizovali,keďže som sa začala otvárať,a hrozil predčasný pôrod.Pôrod mi nakoniec týždeň pred termínom vyvolávali, lebo som už od 36tt bola otvorená na 3-4 cm a 18 dní ma liečili na pozitívne E.colli antibiotikami,ale neúspešne,tak nechceli čakať aby malý nedostal nejakú infekciu.Po pôrode robili synovi vzorku z ucha,bola samozrejme pozitívna,keďže som rodila prirodzene. Na kontrole u môjho gynekologa, mi bolo po pôrode povedané, že mňa nebudú liečiť, i keď mám E.colli naďalej pozitívne.
    Na jeseň plánujeme s manželom ďalšie tehotenstvo,a to je moja otázka, či môžem otehotnieť, i keď mám stále E.colli pozitívne?Od pôrodu v máji 2009 mi ale nikto výter nerobil, čaká ma len ster z krčka v septembri.
    A mám ešte 1 otázku, syna mám kompletne, teda 2 dávakami zaočkovaného proti kiahňam, ja s manželom sme kiahne neprekonali, každý sme sa zaočkovali jednou dávkou,viem že treba dve, ale vakcíny su dosť finančne náročné, preto som sa chcela opýtať, že ak otehotniem, ako ma chráni ta jedna vakcína???
    Dočítala som sa že po zaočkovaní žena nesmie 3 mesiace otehotnieť, je to pravda?Sú 3mesiace dostačujúce?Manžel totiž pracuje v zahraaničí a domov chodí raz za mesiac na týždeň, takže rátam s tým, že nebude asi ľahké otehotnieť, preto by sme chceli začať "pracovať"na bábatku čo najskôr.
    A moja posledná otázka sa týka tehotenských vitamínov,u syna som 3 mesiace pred tehotenstvom a prvý trimester užívala čistú kyselinu listovú,lebo môj lekár tvrdil, že je to jediný preparát, ktorého účinky sú dokázané výskumom,ale na trhu dostať mnoho vitamínov s omega kyselinami, atď.Či by nebolo niečo vhodnejšie,keď som mala prvé tehotenstvo ohrozené.Chcela by som začať preparát užívať už teraz, preto som sa chcela opýtať i na dávkovanie???U syna som užívala len tú kyselinu,ale dávkovanie si už nepamatám.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. colli je normálna súčasť pošvovej flóry a samozrejme sa nemá liečiť, to že malo dieťa E coli v uchu nemusí vobec s porodom súvisieť. Som rád, že Vám výtery nerobili, lebo výtery sa robia iba pri opakovaných prejovch infekcie, a nie zdravým bezpríznakovým ženám.
    Či Vás chráni jedna vakcína netuším, iste je dovod, že sa majú podať dve. Vakcína proti kiahňam je živou vakcínou, preto sa nedoporučuje otehotnieť.
    Normálne sa stravujúca žena nemusí žiadne vitamíny brať, skúste si radšej zaplatiť miesto toho dokončenie očkovania proti varicelle.

  • Vhodne caje

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.chcem sa vas opytat,ci je vhodne pit caj pu erh a mathe yerba v tehotenstve.som v 17 tt a kedze od zaciatku tehotenstva mam strasny problem s horucimi napojmi /nechuti mi ziaden caj okrem tychto 2 spominanych/.Pu erh vpodstate pijem od zaciatku tehotenstva,pytala som sa v lekarni a aj som citala na internete,ze je vhodny aj pre tehotne zeny,ale predsa len si to chcem este overit.
    Este sa chcem opytat na liek Kinedryl.kedze od malicka mam problem s cestovanim,som vpodstate zavisla na tomto lieku.chystame sa na dovolenku,ked budem v cca 30. tyzdni a rada bysom vedela,ci moze poskodit jedina tabletka dietatku.v prvom tehotenstve,som ho brala velmi casto cely prvy trimester,lebo som nevedela,ze som tehotna a nastastie dcerka je nadherna,zdrava,nic jej nechyba.viem ale,ze to sme mali pravdepodobne obrovske stastie.
    dakujem vam velmi pekne za odpovede
    adriana

  • príčina potratu?

    , Autor: liana30

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor:
    V 20tom týždni tehotenstva mi odtiekla plodová voda a o dva týždne som spontánne porodila, resp. potratila. Ani prvý trimester nebol bezproblémový: 6tt krvácanie – spôsobil to hematóm, 8tt krvácanie – zase hematóm, krvné zrazeniny, 10tt krvácanie - zase hematóm (16mm, bábo malo 27 mm) 13tt mierne krvácanie. Hematómy boli vraj odlučovanie placenty, ale užívala som askorutin, pichala som si fraxiparin, neskôr clexan a ležala som.
    Ďalej mi bol hneď na začiatku diagnostikovaný streptokok, na preliečenie som vaginálne brala Macmiror complex 500. Hneď ako som prestala aplikovať tieto tablety a teda prestal výtok, ktorý ich vyplavoval, som si všimla taký mokrý bezfarebný a bez zápachu výtok, ktorý trval niekoľko týždňov. (tak 4 – 5 týždňov). Teraz mám podozrenie, že to už bola plodová voda, ktorá predčasne odtekala, ale nemám to potvrdené. No a v tom 20tom tt mi voda odtiekla takmer všetka, ostal minimum a ja som v podstate čakala v nemocnici už len na spontánny potrat. Ešte v ten deň, ako voda odtiekla, mi brali stery z pošvy a aj moč a streptokok nebol prítomný. V nemocnici som dostávala celý čas antibiotiká a asi 4 dni pred potratom mi začal páchnuť moč. To neustávalo ani po pôrode a asi týždeň po ňom sa to zhoršovalo, začali ma páliť močové cesty, aj močenie a mala som svrbivý a páliaci výtok v pošve. Odbery zase ukázali prítomnosť streptokoka aj v pošve aj v moči – to bol dôvod páchnuceho moču. Dokonca z citológie z plodu a placenty prišiel výsledok, že streptokok sa našiel už aj v placente, aj v pupočníkovej šnúre a že zrejme toto spôsobilo ten predčasný potrat. Tiež našli na placente abrubciu a hemtatómy. Aj toto bola príčina potratu.
    Ja však stále neviem, čo bola príčina predčasného odtoku plodovej vody. V čase keď odtiekla som streptokoka prítomného nemala. Viem, že vyliečený nie je nikdy, ale mohol spôsobiť on ten predčasný odtok plod. vody, ktoré sa podľa mňa začalo už v čase, keď som naň brala Macmiror? Aj keď nebol v ten deň prítomný? Môže byť streptokok spolu s hematomami príčinou predčasného odtoku plodovej vody a následného potratu?
    Neviem, či som to dosť zložito nenapísala, ale prosím vás, ak sa dá o váš názor, veľmi by som chcela vedieť príčinu potratu. Chceli by sme ešte bábätko, ale teraz mám ešte väčší strach. Všade čítam, že streptokok sa nedá vyliečiť, tak chcem vedieť ako to bude s budúcim tehotenstvom a či sa naň nedá nejako z tohto hľadiska pripraviť.
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to problematická otázka, pretože v naprostej vačšine neskorých potratov sa nezistí presná príčina.
    Mohlo ísť o infekciu, ale nemuselo, streptokok v pošve je normálna flóra a potraty priamo nesposobuje, má ho vačšina žien (prechodne aj trvalo).
    Žiadna liečba neznižuje riziko opakovania potratu, ale riziko je obecne malé.