Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dĺžka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prikladám rozmer.BPD :4.40.
    OFD: 5,76
    HC: 16,11
    AC:14,08
    TAD:5 ,00
    APAD: 3,86
    FL: 2,99
    NBL: 5,94 ,. T.c 20 w 3 d,. GA:19w2d,. Value 285 gr,morfologicky usg je to v poriadku keď týždeň mešká s vývojom posielajú má odber plodovej vody,a na infekčné odbery Torch

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak to mení situáciu, celkovo je plod menší, aj hlavička, bruško aj stehenná kosť, všetky rozmery sú podľa WHO tabuľky pod 10 percentilom. Je potreba poriadne skontrolovať termín pôrodu podľa prvého ultrazvuku v 10.-12. týždni, či náhodou nie je dieťa mladšie (otehotnela ste neskôr), ak termín sedí a plod je naozaj takto symetricky menší, je na zváženie naozaj odber plodovej vody aj odber infekčných markerov (TORCH), pretože takéto včasné zaostávanie v raste môže znamenať aj genetickú chybu alebo infekciu. Samozrejme vo väčšine prípadov je to iba varianta normy, proste dieťa je menšie.

Podobné otázky

  • Dĺžka krčku a spomalený rast

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, dnes mi cez sono namerali krčok 25mm, sakrálne uložený, neotváram sa, ale hlavička tlačí. Som 33+2tt, je takýto nález v poriadku, je treba dodržiavať prísnu kludovy režim ? Beriem magnézium a utrogestan.
    Okrem iného je bábätko veľkostne o mesiac pozadu, najvýraznejšie sú to práve stehenné kosti. Placenta aj prietoky fungujú dobre, živín je dosť. Čím by to teda mohlo byť? Stravujem sa dobre, beriem vitamíny a pod. Mám výšku 167 a muž 190...dosť sa obávam prečo je ten rozdiel taký veľký. Aký je váš názor ? Zatiaľ ma pravidelne sledujú, v pondelok idem do Martina do rizikovej ambulancie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nijako neznižuje riziko predčasného pôrodu a už sa nikde na svete neodporúča, lebo zvyšuje riziko trombozy a osteoporozy. Máte normálny nález, nemusíte sa strsova´t, v 34. týždni je 25 mm norma, predčasne neporodíte.
    Avšak ak je dieťa mesiac pozadu a hlavne kosti, tak je veľké a vážne podozrenie na genetickú vadu, toto treba určite doriešiť, strava a vitamíny nič neriešia. Nerozumiem, že toto neriešil nikto skôr.

  • Makky krcok v 22tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    dnes na kontrole mi lekarka povedala, ze mam maksi krcok, ako by som mala v 22tt mat. Pri merani ultrazvukom mal, ale dlzku 4,3cm a bol zatvoreny. Bolia ma od vcera krize a pocitujem take tlaky dole, ale dnes aj dost silne pohyby maleho. Chcem sa spytat, ci musim dodrziavat nejake opatrenia, ako je kludovy rezim alebo zakaz pohlavneho styku. Nakolko moja lekarka vsetkym tehotnym aj s bezproblemovym priebehom zakazuje pohlavny styk od zaciatku po koniec tehotenstva. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jediný adekvátny parameter je dlžka krčka materaná ultrazvukom, vy nemáte zvýšené riziko potratu ani predčasného pôrodu, môžete normálne žiť a samozrejme aj sexuálne, lebo to je normálna súčasť života tehotnej ženy. Vaša lekárka zrejme zámerne alebo z hlúposti škodí pacientkám, ak im styk v tehotnosti zakazuje.

  • Vyššia dávka lieku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor, som v 21tt a otvára sa mi krčok. Lekár mi predpísal Utrogestan 100mg (2 tbl večer vaginálne), som však alergická na sóju, ktorú tento liek obsahuje, tak mi ako náhradu zastupujúca lekárka predpísala Amelgen 400mg (každý druhý deň). Je aj takáto vyššia dávka v poriadku, čo sa týka vplyvu na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je dôležitá dlžka krčka, nie "otváranie". Ak je cervikometria nad 30 mm (niektorí udávajú 25 mm) tak je riziko potratu rovnaké ako v bežnej populácii. Ak sa krčok výrazne skracuje, možno zvážiť aj jeho zašitie.
    Amelgen 400 mg je bezpečná dávka.

  • Vnútorne otváranie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň v utorok som mala poradňu som 26+2 tt. Doktor vag. ultrazvukom zistil že som vnútorné otvorená. Povedal že to nieje nič strašné kôli tomu že mám dostatočne dlhý krčok. V správe anatom. dĺžka hrdla 47 mm, vnútorná bránka vezikulacie 9 MM, funkčná dĺžka hrdla 39 MM. Predpísal mi progesterón 200 mg 2x1 tabletu na vkladanie plus nospu 2x1 tab plus magnézium 4x1 tab. Môžem vysadiť magnézium????Mávam z neho riedku stolicu no bojím sa ho vysadiť. ( Pred tehotenstvom som brala vysoké davky). Tvrdnutie bruška sa po progesterone zmiernilo. Je to otváranie také vážne ? Pomôže úplne progesterón na tvrdnutie brucha ? Doktor povedal že môžem normálne fungovať len mám oddychovať s vyloženou panvou len že ja sa veľmi bojím pretože všade strašia že vnútorne otváranie je to najhoršie. Som z tohto druhého tehotenstva už dosť psychicky unavena keď že môj doky má stále s niecim strasi. Môže sa vnútorna bránka zas vrátiť naspäť ? Mne povedal že ano. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte normálnu dlžku krčku a nie je potrebné nič podnikať, ste z tohto pohľadu úplne neriziková, ak bolo meranie urobené normálnym spôsobom.

  • Hrozí predčasný pôrod?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som však mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Podobné tonizácie som mala aj dnes.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz? Ďalšiu poradňu mám plánovanú až o 2 týždne, mám požiadať radšej o skorší termín?

    Ďakujem Vám za odpoveď. Prajem pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už nie sú normálne hodnoty krčka v 35. týždni, pretože maternica sa už začína pripravovať na pôrod a niekto s 15 mm krčkom aj prenáša a niekto porodí do 24 hodín.
    Kludový režim nepredlžuje graviditu, nie je potrebné ho dodržiavat. Magnézium rovnako nepredlžuje graviditu. Stačí počkať ako sa situácia vyvinie, pretože ak naozaj hrozí predčasný pôrod, ničím ho nezastavíte a v 35. týždni už nemáte ani výhodu z podania kortikoidov.