Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • je to v poriadku??

    , Autor: lucatko87

    dobry den prajem prosila by som vas o radu v pondelok 27.6 som bola na ultrazvuku nalez je in utero GS 17/5+1 CRL 2MM AKCIA +
    a podtym je grav, h. 7+0 chcem sa spytat ci je to vsetko v poriadku moja posledna menstruacia bola 10.5.2011 dakujem za odpoved a prajem pekny den

Podobné otázky

  • špinenie

    , Autor: lucatko87

    dobry den prajem chcela by som sa spytat asi 3 dni slabucko spinim takym hnedym vytokom...som v 7 tyzdni...lekarka vravela ze ak takto slabucko zaspinim mam si zvysit duphaston na 3x1 tbl..no ja sa velmi bojim myslite ze je to v poriadku??

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    či je to v poriadku nikto nevie, ak je plod nezdravý tak sa potratí aj napriek duphastonu ak je zdravý tak prežije aj napriek zašpineniu. Musíte počkať, ako to dopadne, plod nevieme liečiť.

  • Vagin.vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den p. doktor,
    rada by som sa Vás opýtala na jednu vec: momentálne som v 19tt a môj obvodný gynekolog ma zatial nevyšetril vaginálne ani raz od začiatku tehu. Je to v poriadku??? Je to moje tretie tehotenstvo.
    Vopred dakujem za Vašu odpoved. Zuzana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    ak ste mala naberanú cytologiu tesne pred otehotnením, tak nevadí, že Vám ju na začiatku tehotnosti nenabral.
    Vaginálne vyšetrenie je súčasťou poradne, a zisťujú sa ním zmeny na krčku, avšak jeho výťažnosť na začiatku grav. je sporná.

  • nízke HCG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám jednu otázku tehotenský test mi vyšiel a keď som bola u lekára pri HCG mi zistil že mám len 353 a že je to veľmi málo.Poslednú menštruáciu som mala14.10. Na ultrazvuku už bolo čosi vidieť.Má to 3 mm.Myslíte,že je to v poriadku??

    Ďakujem

  • Prosba o radu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Vopred ďakujem za Vašu odpoveď
    Mám 4 mesačnú dcéru, ktorú kojím od narodenia. Posledný mesiac prikrmujem umelou výživou asi 80% kojím 20% dokrmujem. Všetko by bolo v poriadku ale dostala som menštruáciu a mlieko stále mám. Nemám žiadne problémy ani bolesti všetko prebieha tak ako pri bežnej menštruácii pred otehotnením. Viem, že žena môže byť tehotná a kojiť, ale nepočula som o spojení menštruácie a kojenia je to v poriadku???

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zrejme nečítate túto poradňu, lebo táto otázka sa tu vyskytla cca. 1200 krát.
    Pri kojení je normálne všetko, menštruácia pravideľná, nepravideľná aj žiadna.

  • afp testy a kombinované testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Momentálne som v 24 týždni tehotenstva vek 34 rokov, druhé dieťa po 8 rokoch. V 12 týždni som absolvovala testy - šijové presvietenie 0,82 mm ako aj krvné testy k ktorých kombinované riziko Downovho syndromu bolo 1/621, čiže nebola mi odporúčaná amniocentéza. V 16týždni však už boli AFP testy pozitívne s rizikom 1/140. Môj obvodný gynekológ mi odporúčal návštevu genetickej poradne, kde mi však nemali robiť žiadne ďalšie testy iba akúsi prípravu na amniocentézu, ktorú som ja ešte zvažovala. Tak som tam ani nešla.Rozhodli sme sa , že najprv absolvujeme vyšetrenie morfológie plodu v 20 týždni v centre prenatálnej diagnostiky v Košiciach . (to sú zrejme aj tie "minor markery" získane USG vyšetrením, ktoré zvyknete odporúčať v odpovediach pri zlých výsledkoch Tripple tesov).Na naše potešenie podľa MUDR. Dankovčíka, všetky parametre dieťatka boli v poriadku vylúčený bol aj ráštep tvárovej časti, chrbtice, porucha srdca, Down. synd podľa typických znakov, nechýbala žiadna končatina a pod...Teda neodporúčali amniocentézu (v 19 týždni som navyše mierne zakrvácala, nakoľko placentu mám preavia marginalis a prekrývala bránku). Prepočítané kombinované riziko po týchto testoch bolo 1:1300. Môj gynekológ napriek týmto výsledkom odporúčal amniocentézu a do karty mi zapísal, že "som ju domietla".Pritom som ju neodmietla len tak z rozmaru, ale na základe výsledkov ďalších skríningov. Je to v poriadku??? Chcel sa lekár iba "kryť" alebo mohli by byť tieto testy morfológie plodu nepresné a napriek všetkým parametrom v norme sa môže narodiť postihnuté dieťa?? Tvrdil, že jedine amniocentéza by to vyvrátila...avšak pokiaľ viem, tá neodhalí zase iné vady...ráštepy, chýbajúce končatiny a pod. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to v poriadku, mal však napísať, že po poučení a absolvovaní ďalších vyšetrení ste sa rozhodla AMC neabsolvovať. Je to naozaj preto, že ak náhodou by dieťa nebolo v poriadku, že ste si bola vedomá rizika a nechcela po ňom odškodnenie.
    Máte riziko postihnutého dieťaťa 1:1300, čo je síce nízke, ale predsa len reálne riziko.