Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,944 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa Vas opytat, ja som v 15tt a pred tyzdnom som bola vysetrena na cpo pre kolaps a vysetrovala ma aj gynekologicka, ta povedala, ze je vsetko ok, potom som zacala mat hnedy vytok, tak som isla naspet a povedala, ze mam ranku na krcku, ze to moze byt aj z vysetrenia. Za dva dni som isla k mojmu dr, ten mi spravil usg, a vysetril ma- palpacne, a povedal, ze mam zapal inak to je ok. A ja sa chcem opytat, ze ked ma vysetroval a chytal mi aj krcok, ci mi nemohol vyssie zaniest tu infekciu, dal mi candibene tbl, klotrimazol krem. Dakujem.

Podobné otázky

  • Piata choroba 2

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Ďakujem za odpoveď k tej piatej chorobe ale asi sme sa nepochopili, ja som mala dňa 4.4.2024 NT ultrazvuk, a nie hodnotu 4,4, čiže bol v poriadku, aj všetky merania aj skríningy ok, NT bol dokonca myslím, že do 1,0. Aj výsledky z odberov teraz v 16tt boli absolútne v poriadku. Aj sono.
    Len teda rozmýšľam, že či je postačujúci teda až ďalší veľký ultrazvuk v 20tt (ja mám 24.5.2024) alebo mám isť medzi tým ešte na jeden, lebo za akú dobu sa vie ukazáť na plode infekcia ? Hneď či aj za 2 mesiace od prekonania choroby. A ešte rozmýšlam- kebyže som ju prekonala v marci budú vedieť na základe protilátok v tele kedy bola prekonaná ? Má to ešte vôbec zmysel ? Inak som z Bratislavy, u vás nerobíte odber na protilátky ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás robíme odber na protilátky, tie sa však stanovujú v národnom referenčnom centre, kde s tým občas bývajú problémy. Vo Vašom prípade bude stačiť sledovanie plodu a eventuálne vyšetrenie rýchlosti toku krvi v mozgu, či nedochádza k chudokrvnosti plodu.

  • HPV najprv pozitivne, neskor negativne

    , Autor: Dadulina

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat, bola som na precentivnej prehliadke, kde boli zistene zvysene hodnoty HPV, neviem presne ake. Za mesiac sa robili kontrolne odbery, ktore uz boli negativne, vraj pritomnost virusu nebola zistena. Prosim Vas, co to znamena? Nejak tomu nerozumiem. O pol roka mam prist na kontrolu. Velmi pekne dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vírus HPV je veľmi rozšírený a určite ho nemá vyýznam vyšetrovať u žien mladších ako 27 rokov.
    Väčšina žien ho imunitne odstráni a je v poriadku. Rizikový je vtedy, ak ostane chronická dlhodobá infekcia, ktorá spôsobí zmeny na krčku.

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, 25.01.2024 som potratila dieťa v 20.týždni z dôvodu neliečenej infekcie e-coli. Chcela by som sa Vás opýtať po akom čase sa môžeme pokúšať znova o dieťa, pretože na jednej kontrole mi povedali počkať 2-3 cykly a na druhej 1 cyklus. Ako sa vyhnúť infekciám v tehotenstve, aby tehotenstvo bolo úspešné? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iba krátka poznámka, naozaj som sa nikdy nestretol, že by infekcia e. coli spôsobila potrat. Maximálne ak by bol závažný zápal obličky s vysokými horúčkami spôsobený touto baktériou, viem si predstaviť, že žena potratí.
    E. coli je normálna súčasť pošvovej flóry. Ak by aj napadla plod, väčšinou je za tým iná príčina.
    Bolo by dobré to celé došetriť a určiť správnu stratégiu do ďalšej tehotnosti.

  • Rána v 5 mesiaci tehotenstva

    , Autor: Petruša02839

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa spýtať či to môže nejako vadiť alebo nejako uškodiť alebo či je to nebezpečné v tehotenstve keď som použila betadin dezinfekciu na prst pretože ma porezal mop keď som umývala podlahu dosť mi z toho tiekla krv umyla som si ranu dala som si na to asi 7 kvapiek betadin a potom som zistila že už ten betadin dezinfekcia bola po záruke. Ďakujem za odpoveď

  • Kvasinková infekcia

    , Autor: Trulinka

    Dobrý deň, som v 27tt a od začiatku tehotenstva ma trápi opakujúca sa kvasinková infekcia. Vybrala som rôzne vaginálne tablety, avšak po čase sa mi tá infekcia opäť vráti. Tentokrát mi gynekológ predpísal Fluco Sandoz 150 mg perorálne. Je to bezpečné pre dieťa? V pribalovom letáku aj na internete som sa dočítala že sa neodporúča užívať v tehotenstve. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    perorálny fluconazol sa v tehotnosti odporúča iba vo veľmi závažných prípadoch, pretože pokusy na zvieratách pri vysokom dávkovaní potvrdili možnosť poškodenia plodu. V 27. týždni je to však málo pravdepodobné. Napriek tomu by som viac odporúčal lokálne opakované liečby, ktoré sú bezpečné, žiaľ v tehotnosti môže mykoza sa vracať opakovane.