Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,569 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v súvislosti s mojími opakovanými slabými krvácaniami, o ktorých som Vám písala (Vaša odpoveď nižšie), mi môj lekár dal vyšteriť moč kultivačne a myslím že chemicky (?) a výsledky boli negatívne. Navrhol mi ešte odobrať cytológiu z cervikálneho kanála. Ster z krčka mi robili naposledy v septembri minulého roka a mala som myslím druhý najlepší výsledok v rámci nejakej stupnice. Pri predchádzajúcich steroch to bol stále najlepší výsledok. Chcem sa spýtať či je napriek tomu nutné/vhodné robiť toto vyšetrenie. Plus sa chcem spýtať či je v tehotenstve vhodné a bezpečné robiť takéto vyšetrenie. Nemôže sa následne začať otvárať krčok? Párkrát keď mi v minulosti robili toto vyšetrenie, nemohol sa doktor dostať do krčka, naposledy ho niečím aj rozťahoval (nestávalo sa to však pri každom takomto vyšetrení, záviselo to možno od fázy cyklu, neviem). Som v 27. týždni tehotenstva. Ďakujem.


    Odpovedá Doc. MUDr. Jozef Záhumenský

    Dobrý deň,
    možete zakrváca´t aj z pošvy aj z močových ciest.
    krvácanie može by´t stále, alebo intermitentné, príčin je mnoho. Nebolo by na škodu vyšetriť moč pod mikroskopom a prípadne i kultivačne. Ak sa nepotvrdí infekcia, tak by som to neriešil, v prípade silnejšieho krvácania je vhodné vyšetrenie.

Podobné otázky

  • 35+4 a krvave vlasocnice

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, som v 35+4tt a som na marodke kvoli spineniu ktore bolo do 16tt. Ako sa mi vytahovala placenta znova som trosililinka zaspinila. A dnes v noci na toalete som mala po utreti na papieri krvave vlasocnice. Dnes rano uz nebola viditelna krv ale vytok bol jemne zafarbeny do ruzova. Rozmyslam ci je to uvolnovanie zatky alebo sa len znova vytiahla troska placenta. Pripadne su nejake rady ako udrzat tehotenstvo co najdlhsie? Viac magnezia,kys.listova, nohy do hora atd? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príliš nerozumiem, ale "vyťahovanie" placenty nie je spojené s krvácaním ani špinením. Slabé krvácanie môže byť pri remodelácii krčka, čo sa často v tomto týždni deje.
    Nič z vedeného neúčinkuje, ani magnézium ani nohy do hore napredlžujú graviditu. Normálne žite a nestresujte sa.

  • Krvácanie v 7. týždni

    , Autor: Jakub92

    Dobrý deň, chcel by som poprosiť o vysvetlenie. U mojej ženy sa nasledujúci deň po gynekologickom vyšetrení objavilo krvácanie, krv bola jasne červená, mala znečistené celé nohavičky, nesprevádzali ju žiadne bolesti ani kŕče, ale zintenzívnil sa jej pocit nevoľnosti, nutkanie na zvracanie, bolesť hlavy a silná únava. Na druhý deň krvácanie pretrváva, ale menej. Čo to môže znamenať a ako ďalej treba postupovať? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o náhodu. Ale ak bral kolega pri vyšetrení cytologický ster, tak krvácanie môže byť aj po stere a nijako to neohrozuje tehotenstvo.
    Inak môže ísť aj o hroziaci potrat, ale kým sa manželka necíti dobre, tak zrejme plod žije. Stačí kontrola v poradni podľa objednania.

  • lrvacanie v 8 tyždni ale hematom nie je

    , Autor: Mišikazik

    Dobrý deň, momentálne som 7+6, často špinim a včera rano sa objavilo aj krvácanie čerstvou krvou, nie veľa ale bolo. Bola som aj u svojej dr, ta mi povedala že hematom tam nie je a krvacam vyslovene z krčku. Mam utrogestan a uživam aj kanavit kvapky. Kľudový režim neviem úplne dodržať kedže mám 1.5roka starého syna ale zas nemám pocit že by som sa pri ňom nejak extra namáhala. V noci sa objavilo opäť krvácanie, o čosi silnejšie ale aj samé sa ustalilo. Dr mi povedala že v tak nízkom týždni ma nikto nehospitalizuje a viac pre mňa nemôže urobiť. Prosim Vas čo teda môže byť pričinou toho krvacanie a špinenia keď hematom tam nke? Mám za sebou už jeden potrat. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nie je potrebný, ak je plod zdravý nepotratí sa, ak je poškodený tak sa potratí, asi 20% plodov sa potratí v I. trimestri, s tým sa nedá nič robiť.

  • Placenta praevia partialis

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 21 týždňa tehotenstva a lekár mi diagnostikoval na morfologickom ultrazvuku tento týždeň placentu praevia partialis, cervix 40mm. Som 2,5 roka po prvej sekcii. Chcem sa spýtať či musím podľa vás vyslovene len ležať alebo si môžem dávať aspoň prechadzky ? Nakoľko mi môj lekár k tomu nič nepovedal, len že sa to môže ešte dvihnúť vyššie. Krvácanie som zatiaľ žiadne nemala.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môžete žiť normálny život, dokonca až do 28. týždňa sa podľa niektorých štúdií nemusí obmedzovať ani sexuálny život, ja by som však v tomto bol opatrnejší.
    Treba počkať, ako sa placenta vytiahne, normálne môžete byť aktívna.
    Jediný problém vidím, že ak placenta ide z prednej steny, zrejme prekrýva jazvu po cisárskom reze, to môže byť problém, na to sa treba zamerať na ultrazvuku.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Idem si sem po radu. 2.1. som mala menštruáciu, 19.1. sa opäť objavilo krvacanie. O 2 týždne som.navstivila gynekológa, kde mi urobil USG vyšetrenie, maternica v poriadku, no na vaječníku mám folikulárnu cystu. Podľa slov lekára praskne sama s príchodom menštruácie. Môj cyklus je kratší a ešte menštruáciu nemám. Mam miernu bolest krížov a podbruška, no asi 2 týždne ma pravidelne trápia hlavne ráno zavraty a občasná bolest hlavy. Dnes som si urobila tehotensky test, kde druhá ciarka bola ale iba veľmi slabá. Môžem byť tehotná alebo výsledok mohla skrašliť cysta ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak naozaj ste mali dve čiarky, je tehotenstvo veľmi vysoko pravdepodobné, hoci čiarka bola slabá.
    Počkajte 7 dní a zopakujte si test, ak bude pozitívny, navštívte gynekológa.