Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • verrumal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň chcela by som sa opytat na liek verrumal. Mam mensiu bradavicu na prste na ruke a netusila som ze verrumal sa nesmie uzivat v tehotenstve a zistila som to az dost neskoro si myslim. Som v 17 tyzdni. Uzivala som ho mozno aj mesiac ale nie pravidelne. Tak tyzden a potom par dni pauza. Dokopy by to mohol byt aj mesiac. Ako to moze uskodit babatku a ci to vobec moze uskodit. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    verrumal obsahuje 5 fluorouracil, čo je cytostatikum, a je v tehotnosti škodlivé.
    Na druhej strane vstrebáva sa pri podaní na kožu z neho menej ako 0,1% takže dávky sú zanedbateľné. Pri celkovom podaní 5FU v 6. týždni je vysoké riziko poškodenia končatín, ale štúdie o podaní v II. trimestry nie sú k dispozícii.
    Vhodné je dokladné ultrazvukové vyšetrenie a sledovanie plodu.

Podobné otázky

  • veruumal

    , Autor: radenka

    Dobrý deň, mám na Vás 2 otázky.
    1. Na veľkom palci na nohe mám bradavicu (,,kurie oko,,) a natrela som si to asi 3 x verrumal gelom - nevedela som, že sa nesmie v tehotenstve...Môže to mať nejaký vplyv, ak sa to takto lokálne potiera?
    2. Ja mám krvnú skupinu B RH - a manžel B Rh +. Pred prvým dieťatkom som 2xpotratila a bola na vyčistenie - ani 1x mi nebola podaná tá špeci injekcia proti vytváraniu protilátok, na 3 x som otehotnela a donosila zdravého syna, má krvnú skupinu ako ja RH -. Po tomto tehotenstve som opäťt potratila (opäť mi nič podané nebolo). Teraz som tehotná, v 9 týždni a bojím sa či bude všetko o.k., pýtala som sa lekárky, že aké problémy by som mohla mať, prípadne dieťatko, ak by došlo k vytváraniu protilátok, tak stále dostávam len vyhýbavé odpovede...
    Ďakujem veľmi pekne za poradenie.
    Radka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. veruumal obsahuje cytostatikum, ktoré može byť v tehotnosti potenciálne nebezpečné. Z kože sa vstrebáva iba málo, ale nikto Vám nespočíta presné riziko, ale myslím si, že ak ste to použila iba 3x tak dávka bola nízka a nebezpečenstvo nehrozí.
    2. doležité je vyšetrenie protilátok, ak by sa Vám začali tvoriť a stúpať, potom hrozí rozpad krviniek plodu a jeho chudokrvnosť, ale závisí na rýchlosti stúpania protilátok.

  • Bradavica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som Vás poprosiť o radu. Synovi som nedávno liečila malú bradavičku na prste potieraním Verrumalom, neskôr Duofilmom. Po čase som si na prste jednu malú objavila aj ja - zrejme som si ošetrovaním zaniesla aj ja. Ja som však toho času tehotná a v príbalovom letáku Verrumalu sa v takých prípadoch neodporúča ho používať. Chcela som preto liečbu nechať na neskôr. Plánujem aj dojčiť - tiež sa v tom čase liečba neodporúča. Teraz som už v 38. týždni tehotenstva a bojím sa, aby som nejako bradavice nezaniesla na bábatko pri starostlivosti oň. V príbalovom letáku Doufilmu sa o tehotenstve a dojčení nehovorí nič - tiež má trochu iné zloženie ako Verrumal. Preto sa chcem opýtať, či by som ho nemohla použiť. Zrejme by bolo najrozumnejšie nechať si ju vypáliť (čo som chcela ako poslednú možnosť). Synovi bradavička po natieraní krásne zmizla. Ďakujem za odpoveď.

  • verrumal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den vazeny pan doktor.

    Poprosim Vas o zodpovedanie mojej otazky, ktora ma trapi.
    Manzel bol u urologa odkial ho poslali na kozne a vratil sa domov s liekom verrumal. Neviem o aky liek ide, na co sa pouziva a ani z akeho dovodu.
    Taktiez ma trapi, ze som v siestom mesiaci tehotenstva a zijeme aktivny sexualny zivot. Nemoze uzivanie tohto lieku manzelom negativne ovplyvnit dietatko? Myslim pri styku.

    Dakujem Vam za zodpovedanie mojich otazok a prajemn pekny zvysok dna. N.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý den,
    verrumal se používá k léčbě bradavic a tzv. špičatých kondylomů. Jedná se o virové onemocnění, virus se dá získat kdekoliv, ručníkem, hygienou, v bazéně.
    Na vaše těhotenství manželova léčba nemá vliv.

  • Verrumal a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    naposledy som si bradavice potrela Verrumalom rano a vecer doslo k oplodneniu, moze Verrumal porusit plod ked sa pouzil naposledy 12 hod pred oplodnenim?