Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • KRVNÝ OBRAZ

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán dr.Čo znamenajú tieto výsledky?Tieto som mala hrubšie označené
    WBC 11.22+10 krát 9/1 3.5-10.0
    RBC 3.85-10krát 12/1 4.0-5.2
    HGB 117.00-g/1 120-160
    NEUabs 9.20+10krát9/1 2.4-6.3
    NEU 82.01+ 42-70
    LYM 12.62- 22-45
    PDW 12.30-fl 15.5-19
    A ešte jedna otázka,Dalo bysa aj z toho vybrat že niečo je s pečenom,alebo nato sú len tie odbery
    Dakujem

Podobné otázky

  • Krvný obraz a krátky krcok

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, mala by som na vás viacero otázok :) prvá je či by ste mi vedeli povedať či mám hodnoty krvného obrazu v norme, odbery sa mi vykonávali v 32tt:
    Leu 6,24
    Ery 3,96
    Hb 119,0
    Htk 0,369
    Tromb -139,0
    A druha otázka som momentálne 35tt (34+5) a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod
    A tretia otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krvný obraz je vnorme,
    v 35. týždni je to normálny nález už a nie sú potrebné žiane opatrenia. Kĺudový režim nepredlžuje graviditu.
    Najdôležitejší údaj je zrejme to menšie bruško, ak nefunguje placenta, ako prvé sa zmenšuje brucho plodu, takže tam je dôležité, aby sa presne podľa tabuliek overilo, či plod nezaostáva v raste, stačí aj rozmer bruška.

  • Odbery

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý večer, pán doktor chcela by som sa opýtať aké odbery ma čakajú v 28tt. Odbery mám tento týždeň a úplne som sa doktora zabudla opýtať aké odbery to budú. Doktor hovoril že sa môžem pred tým najest že nemusia byt nalačno. Test na OGTT a odbery na protilátky mi boli vykonané v 24tt. Dakujem pekne :)

  • Váha bábätka

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, dnes som kvôli ťažkostiam musela navštíviť gynekologickú pohotovosť avsak teraz som zneppkojena z váhy môjho babatka, dnes mi zacal 27tt, teda 26+0, doktorka mi merala bábätko a povedala že ma 1060g povedala že je o týždeň väčšie a ťažšie ako ma byt ale že to je úplne v poriadku. Avsak znepokojuje ma že všade na internete píše že v tomto týždni by malo bábätko mať medzi cca 860-930g, znepokojuje ma či teda nie je veľké a či je to na tento týždeň normálne alebo je nieoc zle, krvný obraz mám v poriadku, aj moc, tehotenskú cukrovku ani vysoký tlak ani preeklampsiu nemám, dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň, predpokladám že na pohotovosti nikto nerobí ultrazvuk na 1000% presne, pretože to nebol hlavný dôvod Vašej návštevy.
    V 30. týždni budete mať štandardný uzv s meraním plodu a uvidíte.

  • Kašeľ

    , Autor: bubo38

    Dobrý večer pán doktor chcela by som sa poradiť ohľadom kašľa v tehotenstve. Som v 32 tt a už asi 2 mesiace má trápi suchý dráždivý kašeľ hlavne večer až ma napína na zvracanie zo zahlienenia mohlo by to byť spôsobené tehotenstvom keď som to spomenula svojmu ošetrujúcemu gynekológovi povedal že musím byť chorá že to nesúvisí s tehotenstvom. Už dva krát som absolvovala crp ktoré bolo v poriadku, testy na mikroplazmy a chlamýdie negatívne, krvný obraz v poriadku aj na pľúcnom nebol viditeľní zápal dostala som inhalator a inhalujem vincentku a kašeľ stále pretrváva vedeli by ste my poradiť čím to môže byť spôsobené a ako to riešiť. Nemôže ten kašeľ keď už trvá tak dlho ublížiť dietatu.Vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kašeľ plod nijako neohrozuje, ale určite by sa mal doriešiť, pretože môže mať rôzne príčiny. Myslím si, že je vo Vašom prípade indikovaný aj roentgen pľúc, ktorý je v tehotnosti bezpečný, hlavne ak sa robí v treťom trimestri. Kašeľ môže súvisieť napríklad aj s refluxom štiav z pažeráku do pľúc, určite je potrebné podrobné pneumologické vyšetrenie.

  • Choroba covid

    , Autor: Ivana1009

    Dobry den,som v 38 tyzdni. 3 dni sa uz liecim z prechladnutia. Dnes ma poslali k obvodnemu na krvny obraz kvoli epiduralke a predo mnou bol covid pozitivny. Sedeli sme spolu aj isty cas v cakarni. Respirator nemal....mam strach z nakazy,kedze mam teraz po chorobe aj slabsiu imunitu a covid som este neprekonala. Moze pripadna nakaza ohrozit babatko? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    covid u neočkovanej tehotnej môže mať závažný priebeh a môže aj ohroziť priebeh tehotnosti. Viac Vám k tomu neviem napísať, pretože je možné, že sa nenakazíte.
    Pre mňa je desivá predstava, že niekto pošle tehotnú kvôli odberu na krvný obraz k praktikovi, čo sú toto za hlúpe spôsoby?
    To Vám nevedia nabrať krv v pôrodnici, kde Vám ho budú podávať? To Vám nevie nabrať krv gynekológ? Osobne si myslím, že by ste toto mali oznámiť na UDZS takúto šikanu.