Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • úspešné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 8+4 tehot. podľa ultrazvuku mám mierne oploštelý plodový vačok, CRL 17 A+,P+,chorion P, na dolnom pole plod.vačku malá abrupcia placenty, cca 10mm- chcem sa opýtať, čo to znamená, či musím alebo nie užívať duphaston? Pred dvomi rokmi som potratila.ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto na zaačiatku gravidity sa k prognóze nedá nijako vyjadriť, je nutné iba počka´t, ako sa bude situácia vyvíjať. Duphaston neuškodí.

Podobné otázky

  • Duphaston

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň,potrebujem vašu radu.Dnes som 22dc a 11dpo (ešte mám 5dni do termínu ms),mám pozitívne tehotenské testy,tak som nasadila duphaston 2x1 ktorú mi dal môj dr.ak budem mať pozitívny test hneď mám nasadiť,nakoľko v minulosti som mala 2potraty a 1uspešne tehotenstvo s duphastonom(10rokov dozadu) Lenže po užíti 1.tbl sa objavila silná migréna a po 2.tbl.tiez ma celú noc bolela hlava.(som migrenička)objavili sa aj pichanie na hrudi a v nohách,ale to len mierne.V lete som brala norethisteton a tam boli rovnaké príznaky ale oveľa miernejšie.Neviem či mám aj s tými príznakmi ďalej brať duphaston alebo po jednom dni užívania môžem vysadiť?nespustí mi to potrat vplyvom výkyvu hormónov?Môj lekár neordinuje 2tyzdne.Okrem toho mám trombofilne mutácie leiden a sy.lepivych doštičiek (vraj budem pichať injekcie), ale zatiaľ som sa neskontaktovala s hematologičkou.hashimotovu tyreotitidu,zatiaľ bez liečby.Ďakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Duphaston môže spôsobovať bolesti hlavy migrenozneho typu kvôli zadržaniu vody v tele. Avšak podobné bolesti môže spôsobiť aj progesterón, ktorý sa v tehotnosti vylučuje prirodzene, prípadne bolesti súvisia s nízkym krvným tlakom, ktorý majú často tehotné.
    Existujú síce štúdie, ktoré dokazujú, že podávanie Duphastonu u žien s opakovanými potratmi riziko potratu znižuje, ale jedná sa skôr o podporný efekt, takže vysadenie by nemalo spôsobiť potrat. U vás je situácia zrejme komplikovanejšia kvôli hematologickému problému aj kvôli tyreoditíde, tieto veci ste mali mať jasne vyriešené ešte pred otehotnením, či náhodou kvôli lepivým doštičkám nemáte brať anopyirín hneď od začiatku gravidity, respektíve už pred otehotnením.

  • Potraty

    , Autor: Asti

    Dobry den, mam viacmenej statisticku otazku. V mojom okoli je viacero zien, vratane mna, co prve tehotenstvo potratili a nasledne porodili aj viac zdravych deti po sebe. A toto prevazuje, pocuvam/citam tento scenar najcastejsie. Iste, dopocujete sa aj o inych scenaroch, napr jedno uspesne tehotenstvo, nasledne 5 strat a potom zase uspech, alebo 7 strat a po tom 3 zdrave deti atd... Je to len nejaka selektivna pozornost, alebo je skutocne pravda, ze najcastejsie nevyjde prave prve tehotenstvo? A ak ano, preco je to tak? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    isto rozumiete, že Vaše vlastné pozorovanie nie je možné zovšeobecňovať. Ale niečo na tom bude, lenže v inom zmysle.
    Riziko potratu závisí predovšetkým na veku ženy, u príliš mladej (menej ako 19 rokov) je toto riziko vyššie, potom riizko klesá, u staršej (nad 40 rokov) znova začne stúpať. Veľmi dôležitým faktorom je aj "plánovanie tehotnosti", žiaľ skoro 40% tehotností vzniká neplánovane, preto je veľmi dôležitá osveta o antikoncepcií a ochrane pred neželanou graviditou. Mimochodom veľká analýza viacerých štúdií dokaázala, že ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu, majú v budúcnosti až o 40% nižšiu šancu, že tehotenstvo potratia, uplatňuje sa tu plánovanie gravidity a úprava hormonálnej situácie.
    Takže tieto faktory sú dôležité a nie poradové číslo gravidity.

  • úspešné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor !
    Po predčasnom pôrode v 31. týždni gravidity v r.1997 / dieťatko po 2 týždňoch života umrelo/ a po prekonanom zamĺknutom potrate v januári 2010 / 20.týždeň/ gravidity som bola odoslaná na hematologické vyšetrenie , kde mi bola diagnostikovaná:
    - vrodená APC rezistencia-mutácia FV Leiden heterozygotná forma
    - mutácia MTHFR A1298 C heterozygotná forma
    - mutácia F XII 46 T heterozygotná forma
    - mutácia F XII val34leu heterozygotná forma
    záver: vrodený trombofilný stav.
    Mám 35 rokov a veľmi túžim ešte po jednom dieťatku, / úspešná tehotnosť po serkláži v r. 1999./ chcela by som poznať Váš názor na dve veci:
    1. Je vôbec možné že, ďalšie tehotenstvo už prebehne v poriadku
    2. Je diagnóza z hematológie zodpovedná za neúspešnosť mojich dvoch tehotenstiev ?_
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. áno, je potrebná liečba ešte pred otehotnením
    2. osobne si myslím, že nie. Predčasný porod nebýva sposobený vrodenou trombofíliou.