Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Streptokok agalactiae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Z výteru z pošvy v 36. tt mi bol zistený Streptokok agalactiae. Doktorka mi predpísala Macmiror 500. Všade vo vašich odpovediach čítam, že ide o bežný nález u cca 30% tehotných a má sa liečiť až podaním antibiotík pred pôrodom. Ja som mala pred daným vyšetrením asi 2 týždne pocit diskomfortu v pošve a zvýšený výtok. Chcem sa spýtať, či mám za daných okolností predpísané lieky užívať, alebo nie a či podanie antibiotík pri pôrode mám žiadať sama alebo mi budú podané automaticky. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    äk máte potiaže, lieky užívajte, ak nemáte potiaže, nič neužívajte. Liečime pacienta, nie výsledky kutlivácie. Antibiotiká by Vám mali podať automaticky, podľa záznamu v tehotenskej knižke.

Podobné otázky

  • Veľkosť plodu v 12+4

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som cca v 12+4 tt. Včera mi robili sono a moje dieťatko malo len 56mm, chcem sa preto opýtať či to nie je nejako málo. Všetko vyzerá v poriadku, od posledného sona vraj narástlo primerane, len tá veľkosť je na daný týždeň stále trošku nízka. Na internete som sa dočítala že by malo mať už aj zo 8, 9 cm. Môže to súvisieť aj s tým že ja som celkovo nižšieho vzrastu (156cm a pred otehotnením som mala 45kg)? Ešte by som sa chcela opýtať na Vás názor ohľadom toho že v 8tt som užívala antibiotiká Amoksiklav kvôli tomu že mi zistili masívny nález - streptococa agalactiae sk. B v pošve, v dôsledku čoho som pravdepodobne začala v 8tt aj trošku krvácať a bola som hospitalizovaná. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku gravidity všetky zdravé plody rastú rovnako a výška matky nemá na to vplyv, 56 mm je úplne normálne pre 12+4.
    Amoksiklav je bezpečný ale streptokok agalactiae v pošve sa nelieči, už ho tam máte veľmi pravdepodobne znovu.

  • Streptokoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Rada by som sa opýtala. Mám týždňového chlapčeka a pri odchode z porodnice mu v stolici našli pomnoženého hemolitického streptokoka. Neviem, kde sa mu tam mohol nabrať, no pani pediatrička mi odporučila zatiaľ tento nález neriešiť, pokiaľ nie sú teploty. Može to byť problém?
    Druhá otázka sa týka streptokoka agalactiae. Pri porode mi boli podané antibiotiká, pretože som ho mala pozitívneho. Zaujímalo by ma, ako dlho je novorodenec chránený podaním antibiotík. Kdesi som čítala, že pre novorodenca je nebezpečný tento streptokok, pretože nemá voči nemu vytvorené protilátky. Kedy si ich teda začne vytvárať? Je chránený protilátkami v materskom mlieku alebo možnosť infekcie týmto streptokokom hrozí aj po porode?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prvá otázka je pre pediatra.
    Streptokok agalactiae je nebezpečný iba pri prechode pošvou, potom ho už dieťa masívne nevdýchne takže po porode už je riziko infekcie minimálne.

  • ospexin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pomaly koncim 36 tyzden tehotenstva a kvoli anginde uzivam ospexin, ktory som uzivala aj v cca pred mesiacom kvoli pozitivnemu nalezu sreptokoka agalactiae, po liecbe bol vyter negativny. (mam alergiu na PNC) chcem sa opytat, ci ospexin nemohol akymkolvek sposobom ublizit plodu, najma ked som ho uzivala dvakrat pocas tehotenstva.
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok agalactiae sa počas tehotnosti nesmie liečiť, je to chyba. Dovodom je fakt, že sa zvykne do porodu do pošvy vrátiť, pretože je to Vaša prirodzená flóra, to že ste mala negatívny ster, nič neznamená, na druhý deň tam už može byť znovu streptokok.
    Hlavne žiadajte, aby Vám podali antibiotiká počas porodu, napriek tomu nezmyselnému liečeniu.
    Ospexin je zo skupiny cefalosporínov, a je bezpečný v gravidite.

  • mierna porucha prietokov, nmenej plodovej vody zaost v raste

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V 36tt mi na prietokoch zistili miernu poruchu RIAU0,77;0,80;0,81 RI ACN 0,85. Nastavená som bola na Oxyplhyllin, SEcatoxin, a magnézium. O dva dni prietoky z viacerých miest bez patológie 0,7. Ale zistený sklz biometrie o cca14 dní.AKcia pravi.148/min., placenta vpredu st. mat II. Plodová voda diskrétne menej vody terminálne BPD 83mm/33t1d, FL67mm/34, HC 297mm31/t4d, AC:317mmTTD 92mm, Hmotnosť na týždeň primerana 2612g, plod bez hrubých abnormalít. Mierne zaostanie vraj bolo už v 33tt podľa menzes (9.12.2009) BPD 8,4cm31tt, DDD 10,4cm32T, HC 29,5CM 30tg, TTD 8,9cm 34th, APD 8,9cm, AC 28CM, FL 6,5cm 33tg, hmotnosť 2021,8g, primerane mnozstvo plodovej vody. S menaželom sme vysokí 182,192cm. Ja som mala pred otehotnením vahu 58kg a teraz 75. Čo prosím Vás znamená pre našu maličkú zaostanie rastu plodu a majú tie lieky význam. Pohyby dieťaťa sú až prílišné, ale to je vraj ok. Magnézium beriem od 20tt, kvôli tvrdnutiu brucha tak isto železo, ale som alergik a tiež alerid. Mám poruchu imunity tiež rhIncompatibilitou a pozitívnym tripple testom, ktorý bol nakoniec ok., hemofiliu typu A VIII ten je ok, v tehotenstve som prekonala chlamydie pneumonie ale bez atb. Cele teho som bez atb. TEraz mám aj streptokoka agalactie. Prešla som si už aj vstupnou placentou a tiež krvácaním. Prosím vysvetlite nám čo to zaostávanie znamená a či nám tie lieky pomôžu, dosť sa s manželom obávame. Je to naše prvé tehotenstvo a mám 29 r.. TErmín pôrodu mám na 15.09.2010. ĎAkujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetky hodnoty sú vnorme, oxyphylin ani sexatoxin nič neriešia už sa nikde nedávajú.
    Dieťa je normálne veľké, vaša výška na plod nemá žiadny vplyv, rast v maternici a mimo nej je riadený inými systémami.
    Tehotnosť je naprosto v poriadku, ste iba produktom slovenského nadšenia pre liečbu zdravých ľudí.
    streptokok agalactiae má 30% žien, stačí podať pri porode antibiotiká. 2 kilá 60 v 36. týždni je krásna hmotnosť, nestresujte sa. Prietoky sú v norme.

  • streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. V 36tt mi vysiel streptokok agalactiae negativne,ale v tehotenstve som ho mala 2x pozitivny,vysiel mi v steroch ked som mala vytoky. Teraz neviem ci mam ziadat podanie ATB infuzne pri porode,alebo nie lebo sa bojim aby sa pred porodom neobjavil v porodnych cestach. A este ma zaujima ze ked sa podaju infuzne atb ci potom budem mat problemi s premnozenim kvasiniek. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite žiadajte o antibiotiká, ak bol streptokok pozitívny, potom je veľká šanca, že sa znovu v pošve objaví. Premnoženie kvasiniek je málo pravdepodobné kvoli krátkemu podaniu antibiotík.