Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • potraty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor.Čítam takmer všetky rady,ktoré sú uverejnené v poradni gynekológa a asi by som ani nepotrebovala toľko vedieť,čo viem...ale vaše odpovede sú častokrát tak poučné,že bez ich čítania by so asi každú chvílu pociťovala nutkanie položiť otázku.Takže ďakujem,že tu ste,pre nás vystrašené a častokrát aj bez príčiny paranoidné ženy:-))
    Aleee,predsa len jednu otázočku súvisiacu s mojim 4tým tehotenstvom nepriamo(len jedno úspešne ukončené sc 36tt)
    Ostatné MA prevažne do 12tt.....momentálne 13tt....nepodstatné v súvislosti s otázkou....
    TAKŽE,prosím Vás,aké príčiny spôsobujú potraty v II.trimestri(viem,že ich je veľa,ale najčastejšie)?.....Dá sa im vyhnúť?Ako?....no to sú už tri otázočky,takže pre istotu končím:-)))vopred s vďakou Bibiana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí, či sa jedná o jeden potrat alebo opakované. Jeden potrat je najčastejšie sposobený genetickou anomáliou (aj v druhom trimestry) sú vady, ktoré sa prejavia neskor, nemusí to byť už v 6.-8. týždni.
    Ďalšou príčinou, ale strašne neistou sú infekcie, niektoré vírusy napádajú plod a sposobia jeho odumretie.
    Čo sa týka opakovaných potratov, tam je príčin viac, a často sa ani nepríde, ktorá z nich je na vine.
    Skrytá genetická vada rodičov (ktorá sa prejaví až u plodu), vrodené vady maternice, hemtologické, autoimunitné ochorenia, vzájomná imunitná inkompatibilita rodičov (otázna príčina).

    Vyhnúť sa dá iba po vyšetrení, kedy sa stanoví možná príčina, a podľa toho sa nasadí liečba. Treba však povedať, že liečba nemusí byť úspešná, ale aj tak 60% žien s opakovanými potratmi donosí zdravé dieťa.

Podobné otázky

  • Potraty

    , Autor: Zdenicka444

    Dobrý deň, chcela by som sa spytat na názor iného gynekológa. Totiž mam za sebou už 4.potrat, 3 v priebehu pol roka, hneď na začiatku tehotnosti v prvých týždňoch. Môj gynekolog tvrdí, že to normálne a mam iba čakať, kým sa to podarí. Ja sa však bojím, či niekde nemôže byť chyba, pochopiteľne, a rada by som vedela aj iný magor, či netreba nejaké vyšetrenia, odbery, testy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií, ale ak už máte za sebou 4 potraty, je potrebné vykonať niektoré vyšetrenia.
    Imunologické, endokrinologické, hematologické a genetické.

  • MTHFR homozygot A1298C

    , Autor: Jarka28792

    Dobrý deň pán doktor Záhumenský,

    chcela by som sa informovať ohľadom postupu hematologičky. Po MA v 7. týždni ( pomalý rast plodu, na 2. kontrole už nebola prítomná akcia srdca) som bola na vyšetrení genetiky, vyšiel mi MTHFR homozygot A1298C načo mi pani hematologička povedala, že sa táto mutácia za trombofilný stav nepovažuje a nebola príčinou potratu.
    Zistili mi aj hraničné hodnoty štítnej žľazy hypotyreózu, na ktorú beriem Euthyrox 25.
    Momentálne som opäť otehotnela a chcela by som sa informovať ohľadom danej mutácie či ju vyhodnotila hematologička správne a nebude nutné v tehotenstve užívať Fraxiparine?
    Ďakujem za pomoc.

  • Svrbenie a tehotenstvo

    , Autor: som

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať dolu pociťujem jemne svrbenie (nie stále). Užívala som vaginálne probiotiká Gynimun intim care,potom som mala kvôli výtoku macmiror 8 dní a následne 10 dní vaginálne probiotiká(včera som užila poslednú). Cca 3 dni pociťujem jemne svrbenie kontaktoval som dr. mi povedal, že mi predpisuje atb nystatin 2x1a fungicidin. Keď som ho kontaktovala či sú naozaj nutne zasa atb (lebo toto by boli už tretie,som 19tt) povedal že môžem zmeniť probiotiká a z vonka fungicidin. Teraz čítam, že nystatin neni atb. Čo je teda správne skúsiť iné vag. probiotiká + fungicidin z vonka alebo nystatin + fungicidin z vonka. Nechcem nič pokaziť nakoľko som mala už 2 potraty(do 10tt). Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    svrbenie je typické skôr pre mykotický zápal, macmiror nemusí byť pri liečbe úspešný. Skúste nejakú masť proti kvasinkám, malo by sa uľaviť.

  • Vplyva celiaklia na tehotenstvo?

    , Autor: laura207

    Dobry den pan Dr. docitala som ze aj celiaklia (aj bezpriznakova) neliecena dokaze sposobit potrat...je to pravda?
    Mam uz za sebou 2 potraty (missed ab. do 8tt) ale toto mi ziadny lekar nespomenul ze sa mam aj na toto otestovat, vsetky mozne vysetrenia som absolvovala, jediny problem nasli na hematologii.
    Teraz som znova tehotna, uz 18tt, liecbu mam nastavenu z hematologie. Ale mam obavy ked az teraz som sa dozvedela ze som mohla pred tehotentvom stihnut dat otestovat aj celiakliu. Ma to teraz este vyznam,resp. odporucali by ste sa dat pre istotu otestovat ? alebo ked uz som v 18tt ak by som mala tento problem tak uz by sa to prejavilo a uz mozem byt kludna.
    Inak s otehotnenim som nemala problem ani raz, vzdy to bolo ako sa hovori na prvy pokus.
    Dakujem za nazor . Pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celiakia sa netestuje pri opakovaných potratoch. Dokonca za diagnózu "opakované" potrácanie sa berie až tretí potrat, takže u Vás by sa nemuseli robiť žiadne vyšetrenia.
    Čo sa týka celiakie a jej vplyvu na opakované potrácanie, našiel som dve štúdie, zktorých jedna riziko potvrdila a druhá nie. Takže je to sporné, a zatiaľ vyšetrenie na celiakiu u bezpríznakovej ženy (bez známok poruchy trávenia a vstrebávania) sa pri opakovaných potratoch neodporúča.

  • Duphaston

    , Autor: Liliana222

    Dobrý deň,potrebujem vašu radu.Dnes som 22dc a 11dpo (ešte mám 5dni do termínu ms),mám pozitívne tehotenské testy,tak som nasadila duphaston 2x1 ktorú mi dal môj dr.ak budem mať pozitívny test hneď mám nasadiť,nakoľko v minulosti som mala 2potraty a 1uspešne tehotenstvo s duphastonom(10rokov dozadu) Lenže po užíti 1.tbl sa objavila silná migréna a po 2.tbl.tiez ma celú noc bolela hlava.(som migrenička)objavili sa aj pichanie na hrudi a v nohách,ale to len mierne.V lete som brala norethisteton a tam boli rovnaké príznaky ale oveľa miernejšie.Neviem či mám aj s tými príznakmi ďalej brať duphaston alebo po jednom dni užívania môžem vysadiť?nespustí mi to potrat vplyvom výkyvu hormónov?Môj lekár neordinuje 2tyzdne.Okrem toho mám trombofilne mutácie leiden a sy.lepivych doštičiek (vraj budem pichať injekcie), ale zatiaľ som sa neskontaktovala s hematologičkou.hashimotovu tyreotitidu,zatiaľ bez liečby.Ďakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Duphaston môže spôsobovať bolesti hlavy migrenozneho typu kvôli zadržaniu vody v tele. Avšak podobné bolesti môže spôsobiť aj progesterón, ktorý sa v tehotnosti vylučuje prirodzene, prípadne bolesti súvisia s nízkym krvným tlakom, ktorý majú často tehotné.
    Existujú síce štúdie, ktoré dokazujú, že podávanie Duphastonu u žien s opakovanými potratmi riziko potratu znižuje, ale jedná sa skôr o podporný efekt, takže vysadenie by nemalo spôsobiť potrat. U vás je situácia zrejme komplikovanejšia kvôli hematologickému problému aj kvôli tyreoditíde, tieto veci ste mali mať jasne vyriešené ešte pred otehotnením, či náhodou kvôli lepivým doštičkám nemáte brať anopyirín hneď od začiatku gravidity, respektíve už pred otehotnením.