Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • genetika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    prosim o vyjadrenie sa k vysledkom mojho testu, nakolko moj gynekolog ma zneistil a posiela ma na genetiku nic blizsie mi nepovedal len ze sa zistia vrodene geneticke vady.
    vysledky:
    s-AFP gr 46,32 ug/l
    s-B HCG gr 105402,6 U/l

    moj gynekolog sa vyjadril len tolko ze vysledky sa mu nezdaju v poriadku,nepovedal mi ani ake su referencne hodnoty, cakam dvojicky som 16.tyzdni tehotenstva Dakujem za vasu odpoved na genetiku idem o tyzden a asi dovtedy zosaliem.
    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to nedá vobec zhodnotiť, laboratórium musí napísať individuálne riziko, samostatné hodnoty nič nehovoria. Je to pri dvojíčkach trošku problém, programy však to vedia zhodnotiť.

Podobné otázky

  • Piata choroba

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, pán doktor,

    Chcela by som sa opýtať na piatu chorobu. Neviem či sme ju so synom prekonali alebo nie. Ide o to, že som momentálne 16+3tt s tým, že synček mal v marci červené líčka, ale žiaden iný výsyp na tele. Červené líčka mal dlho, aj mu vyšiel zub, tak som to pripisovala tomu. Neskôr mi tak napadlo, či to nebola piata choroba aj keď aj tie červené líčka mi neprišli tak úplne ako pri piatej chorobe, ale samozrejme následne som už aj ja začala mať príznaky, ktoré som sa dočítala ako bolesť uzlín, bolesť zápastí a operované koleno, čo môže mať alebo nemusí mať súvis s tým. Ja som to pociťovala koncom marca. Následne som mala 4.4. NT ultrazvuk a tento utorok 22.4. ďalší ultrazvuk a zatiaľ bolo s plodom všetko v poriadku. Keď som to konzultovala s gynekologičkou a aj jej kolegom na NT ultrazvuku, aj tak v podstate povedali, že aj keby som sa nakazila nedá sa s tým nič robiť. Protilátky tam nerobia a neviem keď už je od toho mesiac vyše že či sa oplatí urobiť mi odber na protilátky.
    Preto sa chcem opýtať, keďže nie sme si istí, či to bola 5 choroba alebo nie a zatiaľ tieto dva UTZ boli v poriadku- ako by ste postupovali vy ? 24.5. mám veľký UTZ, je to postačujúce alebo mám ísť ešte medzi tým na UTZ ? Alebo ako by ste v mojom prípade postupovali vy. Už som na to aj prestala myslieť ale zas mi to začalo vŕtať hlavou, že snáď som niečo nezanedbala ale moju gynekologičku som o tom informovala a ona mi robí Utz na každej poradni.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne náročný prípad, ale ak ste mali NT 4,4 mali ste absolvovať minimálne genetickú konzultáciu, ja by som určite zvážil aj odber plodovej vody. Pretože to nemusí byť následok infekcie (ale teoreticky môže). NT sa neskôr stráca a nedá sa opakovane namerať, stačí však jedna hodota. Neviem Vám viac poradiť, ale aspoň požiadajte o konzultáciu u genetika, prípadne aj odbery na protilátky proti parvovírusu, nech Vás pošlú niekam, kde sa to vyšetruje.

  • Doplnenie free beta hcg a papp

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, pán doktor,
    Rada by som doplnila k mojej pôvodnej otázke, že pani doktorka na genetike moje výsledky hladiny hormónov videla a žiadne ďalšie postupy nenavrhovala. Vraj sa to ma brat ako výsledok negatívny.
    Prosím o aké iné ochorenie plodu by mohlo ešte ist? Je to riziko spojené okrem DS ešte s t13 a t18 alebo aj niečo iné? Už som prebadala aj anglické stránky a okrem týchto trizomii (21, 13, 18) som nič nenasla.
    Ďakujem Vám!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    viac na to neviem odpovedať, toto je naozaj záležitosť genetika, aby posúdil vzájomné kombinácie rizík. Ak to genetik zhodnotil ako normálny nález, netreba sa zrejme znervozňovať.

  • Free hcg a papp

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň,
    Prosím čo môže byt dôvodom pre vysoke Fbhcg (5mom) a papp (takmer 3 mom) v tehotenskom skríningu?
    Vysledok, po spracovani spolu s uzv a inymi hodnotami krvi v 2. trimestri, je nízke riziko, nifty pro tiež negatívne. Mna by však zaujímali priamo tieto vysoké hodnoty, či to môže predstavovať iné poškodenie plodu, mimo DS.
    Môže to naznačovať inú vývojovú vadu než skúmané trizomie a rastep? Ma sa na tieto hodnoty pozerat aj zvlášť? Dočítala som sa aj to, že sa ma výsledok hodnotiť len ako celok, ale aj to, že niektorí lekári riešia vysoké hodnoty osobitne. Moja lekárka to ďalej neriešila. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nebolo by na škodu aj napriek negatívnemu nifty skonzultovať genetika. Máte pravdu, že aj niektoré izolované hodnoty môžu znamenať riziko pre iné ochorenia, aj také, ktoré sa týkajú placenty. Požiadajte svojho gynekológa, nech vás pošle na genetickú konzultáciu.

  • Prvotrimestralny screening

    , Autor: Nela1717

    Dobrý deň p. profesor,

    momentálne som v 20TT - Gemini bi-bi, (rovnaké pohlavie chlapci), vek 36 rokov. Zaujimal by ma Váš názor na výsledky screeningu, nakoľko v 10 TT mi vyšiel pozitivny prvotrimestralny krvný test na DS 1v 110, ale nakoľko sa pomýlili v roku narodenia a zadali o 2 roky nemej výsledok by bol este horší.
    Druhotrimestralny krvný test realizovaný v 16TT ale už vyšiel negativny, riziko DS menej ako 1 v 20 000. Sono v 13 a 20 TT som absolvovala u dr. Grochala v Martine- nález v norme, podla toho co videl bolo vsetko v poriadku. Myslíte si, že by som v mojom prípade mala absolvovať ešte nejaké ďalšie vyšetrenia, prípade krvne testy? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na amniocentézu nevidím teraz dôvod, ak bol integrovaný skríning negatívny. Ak kolega Grochál nenašiel na plodoch žiadne tzv. minor markery (malé zmeny svedčiace pre možnosť genetickej vady), tak je riziko ešte nižšie. Na druhej strane, by som odporučil aspoň konzultáciu genetika, ktorý podrobne rozoberie výsledky prvo aj druhotrimestrálneho skríningu a vysvetlí Vám prečo vyšiel ten prvý pozitívny. Prípadne odporučí aj iné vyšetrenie.

  • Triple

    , Autor: Vanis

    Dobrý deň prosím vás chcem sa spýtať robili mi screening na triple test vyšiel pozitívny 1:240 sú prosím vás tie hodnoty vysoké na môj vek? mam len 20 rokov ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1:240 je tzv. šedá zóna, za negatívny test považujeme hodnotu nižšiu ako 1:1000 a za jasne pozitívnu hodnotu 1:240.
    Určite je potrebná konzultácia genetika, ktorý Vám vysvetlí možnosti ďalšieho upresnenia výsledkov. Možností je viac, každá má inú presnosť. Dá sa výsledok spresniť stanovením DNA plodu z krvi matky, ale žiaľ nehradí to poisťovňa.