Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • TERMÍN PôRODU

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor! Mám na Vás dve otázky:

    1. Ktorý termín pôrodu mám viac brať do úvahy, čiže je presnejší? Výpočet podľa posledného menzesu, alebo podľa prvých pohybov?

    2.Aký je rozdiel medzi 3D a 4D ultrazvukom?

    Ďakujem za odpovede a prajem pekný deň!!! Zuzana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa pohybov sa už v normálnom svete termín nepočíta, je to nepresné a zbytočné. Najpresnejší termín je podľa ultrazvuku v I. triemstry
    3D je statický, robia sa iba trojrozmerné obrázky, 4D je 3D v pohybe.

Podobné otázky

  • Ako je mozne taketo oplodnenie?

    , Autor: Mely1111

    Dobry den, ja len rozmyslam, ako sa toto mohlo stat. Samozrejme, tesime sa. Len nerozumiem. Mozno som vymeskala hodiny biologie, ked sme tieto veci prebrali.

    Menzes som mala 4. JANUARA.
    Podla appky som mala ovulaciu 18.JANUARA. (co podla mna nebolo)
    Pohlavny styk sme mali 19. JANUARA. (davali sme pozor ????)

    A som tehotna, podla menzesu termin porodu mam 10.10.2024, ale embryjko je mensie, rastia, vsetko je s nim chvala Bohu v poriadku, ale je mensi, teda porod podla neho vychadza na 18.10.2024.

    Kolko vydrzi spermia v tele zeny? Alebo ako to moze byt? Podla Dr som musela mat neskor ovulku. Ale pohlavny styk sme mali aj tak toho 18.1.

    Ja tomu uz nerozumiem.

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spermia vydrží v tele ženy aj 7 dní otehotnieť ste mohli preto aj neskôr. Jediný presný termín pôrodu je podľa ultrazvuku do 12. týždňa.

  • Zaostávanie vývoja hlavičky.

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne 25+4, termín pôrodu stanovený presne,
    Takže podstúpila som ďalšie vyšetrenia v ktorom boli namerané nasledujúce hodnoty
    BPD= 57.35 mm GP (1.5%)(23+4)
    HC= 224.34 mm GP (4.3%)(24+3)
    AC= 201.30 mm GP (18.2%) (24+5)
    FL= 44.61 mm GP(14%)(24+5)
    AC/BPD/FL/HC = 719g GP(11%)(24+3)
    Plus boli namerané ďalšie hodnoty končatin ktoré boli v priemere určené na 25+5tt, cereb na (26+0).
    Všetkými meraniami vyšiel termín pôrodu celkovo 25+1. Takže to sedí s vyšetreniami môjho gynekológa. Po poriadnom prešetreni lekár nevidel žiadne podozrenie na nejaké genetické chyby. Fetal Anatomy vyšlo všetko v normálne. Srdce taktiež v poriadku 167 bpm, prietoky v poriadku, množstvoplodovej vody tiež... lekár povedal, že je všetko v poriadku, on nevidí nič zlé, ak mi ukazoval grafy tak vsetko bolo pekne vnpriemere, avšak až doma som si vsimla, že takisto nameral takéto nízke hodnoty. Dokonca ak to porovnám s hodnotami môjho gynekológa týmto špecialistom tak za týždeň 24+4 sa hodnota BPD zmenila z 5.54 cm (22+6) na 5.74 cm (23+4), takže ,a 7 dní hodnota narástla len o 5 dní, takisto aj hodnota FL narástla o 5 dní. ... viete mi k tomuto povedať nejaký Váš názor? Alebo by som mala podstúpiť ešte nejaké iné vyšetrenia? S manželom sme obaja vysoký približne 170-180 cm. Ďakujem.


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam opakovať merania v čase kratšom ako 14 dní. Pretože za 7 dní narastú jednotlivé rozmery plodu okolo 3 mm, čo je bežná chyba merania, takže sa to v tom stratí.
    Vaša výška teraz nemá nič spoločné s rastom plodu, sú to odlišné veličiny.
    Nič iné neostáva, iba počkať 14 dní a prípadne potom znova premerať hlavičku, ak bude pretrvávať zaostávanie v raste, alebo sa prehĺbi, treba pátrať po príčine.

  • Malý plod

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň. Prosím Vás na poslednej poradni som bola v 24+4 TT avšak podľa merani vyšlo BPD 5.54 (22+6), FL 4.3 (24+0) a O 604g, 23+2, Doktorka povedala, že plod zaostáva, ale ze nevidí tam nič zlé. Mam percentil 8, a Biom 7-10 dní. Mam jest viac proteinov. Prosím Vás viete mi to lepšie objasniť co sa deje, pripadne prečo? Je možné že dieťa môže byť nejako postihnuté ak genetické testy v 13 TT a merania v 20tt nepreukazali žiadne podozrenie? Ďakujem... Termin pôrodu bol na začiatku vypočítaný správny. Merania vždy sedeli s odchýlkmi 4-5 dní. Je nejaká pravdepodobnosť že pri takýchto meraniach bude pri ďalšej kontrole všetko v poriadku? Mohlo byt taketo meranie spôsobené zlou polohou plodu?

  • Menší plod

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň. Prosím Vás na poslednej poradni som bola v 24+4 TT avšak podľa merani vyšlo BPD 5.54 (22+6), FL 4.3 (24+0) a O 604g, 23+2, Doktorka povedala, že plod zaostáva, ale ze nevidí tam nič zlé. Mam percentil 8, a Biom 7-10 dní. Mam jest viac proteinov. Prosím Vás viete mi to lepšie objasniť co sa deje, pripadne prečo? Je možné že dieťa môže byť nejako postihnuté ak genetické testy v 13 TT a merania v 20tt nepreukazali žiadne podozrenie? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade nerozumiem, prečo bola robená biometria v 25. týždni, ale ak už sa zistili takéto hodnoty je to potrebné riešiť.
    V prvom rade je potrebné presne stanoviť vek plodu podľa ultrazvukového vyšetrenia v I. trimestri. Ak je vek stanovený presne, tak takéto zaostávanie vo včasnej tehotnosti je potrebné riešiť.
    Nie sú zmerané (alebo zapísané) všetky potrebné hodnoty, chýba obvod hlavičky (HC) a obvod bruška (AC). Podľa zahraničných tabuliek však priemer hlavičky (BPD) zaostáva pomerne výrazne (2,5 percentil) aj nožička (FL) tiež zaostáva rovnako aj vypočítaná hmotnosť 604 g je na 5,7 percentile.
    Takže to zhrniem.
    1. presne určiť termín pôrodu podľa prvého ultrazvukového vyšetrenia.
    2. ak naozaj bude takto podstatne zaostávať plod v raste, je potrebné podrobné superkonziliárne vyšetrenie ultrazvukom v diagnostickom centre. Ak máte dojazd do Bratislavy, môžete prísť aj ku nám.
    3. zvýšený príjem proteínov je nezmysel, pretože príčina zaostávania rastu môže byť genetická alebo nedostatočná funkcia placenty. Stravou sa to nedá ovplyvniť.

  • Posunutá ovulácia

    , Autor: Pmpm

    Dobrý deň, pán profesor. Ak teda ultrazvuk/prípadne viac robených ultrazvukov ukáže, že embryo o týžden menšie ako podľa PM, mal by lekár brať do úvahy termín pôrodu podľa sona. Keď má pacientka ajnepravidelný, resp dlhší cyklus, napr. 33-42, znamená to, že k ovulácii došlo neskôr ako na 14 DC? Že otehotnela o týždeň neskôr? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno vždy je potrebné brať termín pôrodu podľa sona, voľakedy sa hovorilo, že iba vtedy ak je rozdiel viac ako 7 dní, teraz sa už proste berie termín podľa prvého ultrazvuku do 13. týždňa, lebo to je najpresnejší termín. Je to práve dané aj tým, že niekto môže mať neskôr ovuláciu. Alebo už krvácal v tehotnosti, alebo považoval ovulačné krvácanie za menštruáciu.