Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som v 4tyzdni a na ultrazvuku doktor nic nevidel.Predtym som pptratila v 11tyzdni a bojim sa ze sa to moze stat znova.Pricina bola ze sa plod nevyvijal.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 4.týždni ešte samozrejme nie je nič vidno, nechápem, načo takéto skoré vyšetrenie, ale však poisťovňa to zaplatí a načo sú peniaze na vybavenie porodníc, že?
    Počkajte 14 dní, potom je vhodný ultrazvuk, ak by hrozil potrat, aj tak sa mu nedá zabrániť.

Podobné otázky

  • Potraty

    , Autor: Zdenicka444

    Dobrý deň, chcela by som sa spytat na názor iného gynekológa. Totiž mam za sebou už 4.potrat, 3 v priebehu pol roka, hneď na začiatku tehotnosti v prvých týždňoch. Môj gynekolog tvrdí, že to normálne a mam iba čakať, kým sa to podarí. Ja sa však bojím, či niekde nemôže byť chyba, pochopiteľne, a rada by som vedela aj iný magor, či netreba nejaké vyšetrenia, odbery, testy. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií, ale ak už máte za sebou 4 potraty, je potrebné vykonať niektoré vyšetrenia.
    Imunologické, endokrinologické, hematologické a genetické.

  • Prietoky

    , Autor: Nikol77777778888

    Dobrý deň prajem.
    Rada by som sa opýtala na Váš názor ohľadom môjho momentálneho stavu. Som v 38tt. Od 37 tt mi lekár na bežnej poradni povedal že mám hraničné prietoky.0.72 na druhý deň som bola na kontrole u iného lekára hodnota bola 0.51. Moj lekar ich klasifikoval ako hraničné. CTG záznam v poriadku. Odvtedy som na prietoky kontrolovana niekoľko krát týždenne. Teraz v 38tt som mala hodnotu prietokov 0,62 ctg záznam bol znovu v poriadku. Dieťa má odhadom 2600g. Sama som pri narodení mala tiež 2600g a vlastne nikto z rodiny nemal viac ako 3000g. Chcela by som poznať Váš názor na moju situáciu. Je dieťa nejak ohrozené? Kontrola prietokov je 3x do týždňa stále sú prietoky hraničné. Obávam sa či sa situácia nemôže zhoršiť zo dňa na deň a nebolo by vhodnejšie vyvolať pôrod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnoty indexu placentárnych prietokov je potrebné hodnotiť komplexne v súvislosti s ostatnými parametrami. Bolo by dobré zadať namerané hodnoty rastu plodu spolu s hodnotou prietokov v pupočníkovej tepne a mozgovej tepne do tabuliek (sú prístupné na online) a následne sa riadiť výsledkom, kde je jasné odporučenie na ďalšie sledovanie a postup. Takto chaotické výsledky skôr svedčia o nepresnom meraní.

  • Epilepsia v tehotenstve

    , Autor: DOM.ka

    Dobrý deň. Momentálne som v 23 tt a liečim sa už dlhšie na epilepsiu. Veľké zachvaty nemávam, skôr menšie ako sú zavraty a dezorientácia v priestore. Užívam Levetiracetam a počas tehotenstva mi bol namisto Eslibonu zmenený Lamotrigin, ktorý je menej škodlivý ako liek, ktorý som užívala predtým. Ide o to, že do 21 tt aj po zmene lieku bolo všetko v poriadku, žiadne závraty. Už asi 2 týždeň cítim zmenu záchvatov, neobjavuje sa to každý deň ale aj 2 dní po sebe v priebehu týždňa. Môže to byť spôsobené aj tým, že postupne prechádzam do vyššieho štádia tehotenstva, že aj ten organizmus tú zmenu pociťuje? Keď sa necitim dobre, tak si ľahnem, oddychujem a obcas sa mi podari aj zaspať. Potom aj tie zavraty zmiznú.Kontrolu u neurológia mam začiatkom júla, nerada by som, ak by sa mi lieky počas tehotenstva, kým to nie je nutné zvyšovali a či nie je príčinou aj to, že chyba v tele nejaký vitamín a taktiež či po pôrode tie zavraty ustúpia.Ďakujem

  • Bolesť jednej bradavky

    , Autor: Katka002

    Dobrý deň, som v 30tt a začala ma bolieť ľavá bradavka, pobolieva aj bez toho aby som sa jej dotkla, nezmenila tvar ani sfarbenie a ani nič nevyteká.Druha bradavka ma vôbec neboli. Od začiatku tehotenstva ma vôbec neboleli až teraz začala tá jedna. Je to normálne ? Alebo to môže signalizovať nejaký zápal pripadne niečo iné? Ďakujem za odpoveď

  • Navrat k dojceniu

    , Autor: MajaKory

    Dobry den,

    od 7-19tt som uzivala Xonveu, vdaka comu som prerusila dojcenie takmer 2 rocnej dcerky. Zaujimalo by ma, ci, a ak ano, tak kedy je mozne sa po vysadeni lieku k dojceniu vratit, jednak z hladiska pritomnosti lieku v mojom tele a jednak z hladiska samotneho tehotenstva - nie som si totiz ista, ci je to po takej dlhej pauze vhodne.
    Kazdopadne, rada by som mala pred porodom prsniky pripravene na dojcenie, zaujima ma preto tiez, ci by som sa mohla k dojceniu vratit napr. po 36tt, aby sa trosku pripravili na ten napor.
    Je to moje 4. tehotenstvo a pocas 3. som dojcila bez prestavky.
    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie v tehotnosti sa považuje za bezpečné, ak má žena primeranú vyváženú stravu. Neviem, či je ideálny nápad iniciova´t dojčenie pred pôrodom, osobne by som bol skôr za to, počkať až porodíte a potom začať dojčiť novorodenca. Mlieko sa prispôsobuje potrebám novorodenca podľa jeho veku sa mení jeho zloženie a je dobré sa sústrediť na dieťa, ktoré výlučne bude živené materským mliekom a nie na dvojročné dieťa, ktoré už z dojčenia má iba nie úplne jasne definované výhody.