Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prosím Vás o radu, mám streptokoka a pred pôrodom mi budú podané antibiotiká. Chcem sa opýtať, aký časový interval je potrebný, aby začali antibiotiká účinkovať? Mám dilemu, kedy ísť do nemocnice ak začnú kontrakcie. Chcela by som vydržať doma čo najdlhšie, ale zasa neviem či by mi stihli zaúčinkovať antibiotiká.

    Začínam 38 tt a bola som pár dní v nemocnici na pozorovaní kvôli suspend. CTG. Dávali mi infúzie magnézia aj tablety. Myslíte, že je potrebné, aby som tablety brala naďalej? Nie je to už zbytočné v tomto týždni, že by som mala potom problémy pri pôrode s otvorením? Môj gynekolog vravel, že ho mám ešte užívať, ale ja by som ho najradšej prestala.
    Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné, aby sa antibiotiká podali minimálne 4 hodiny pred porodom plodu. Ak vám odtečie plodová voda, mali by sa podať hneď.
    Magnézium samozrejme nijako neovplyvňuje CTG, je to nonsens a nezmysel. Ak je suspektné CTG tak sa má spraviť tzv. záťažový test s oxytocínom, a ten rozhodne, či šlo o planý poplach alebo sa plod necíti dobre. Ak sa plod neciti dobre je potrebné tehotnosť ukončiť. Iný postup je nesprávny.

Podobné otázky

  • Enterococcus sp.

    , Autor: StaFra

    Dobrý deň prajem, som aktuálne 36+3 a z kultivácie mi vyšiel Enterococcus. Lekár mi predpísal 2 tablety naraz na noc že na preliečenie. A ako čítam príbalový leták je tam písané že jedna tableta denne a nemôže sa to presiahnuť inak to môže spôsobiť vaginálne vredy. Riadiť sa príbalovým letákom alebo lekárom ? Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    enterococcus je normálna flora pošvy a nelieči sa. Kultivácia sa odoberá čisto na zistenie prítomnosti streptokokus agalactie, aby sa podala počas pôrodu profylaxia.

  • Streptokok v 36tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať ak mi robili ster v 30tt a vyšiel mi v nemocnici pozitívny streptokok a nasladne v 36tt mi môj gynekológ robil ster a streptokok bol negatívny. Je to normalne ? Vyhoji sa to? Alebo žiadať ešte raz o ster?
    Ako to treba nahlásiť v nemocnici ? Alebo ako postupovať ?
    Aktuálne 37tt
    Ďakujem za odpoved

  • Streptokok a podanie atb

    , Autor: Nika_25


    Dobrý deň pán profesor,

    ďakujem za predošlú odpoveď ohľadom GBS v tehotenstve.

    Mala by som ešte doplňujúcu otázku. Ak by sa pri pôrode nestihli podať antibiotiká do žily matke včas, podajú sa preventívne novorodencovi alebo sa bude sledovať jeho stav a podajú sa mu až pri objavení príznakov nákazy?

    Môže podanie atb do žily matky alebo priamo novorodencovi negatívne ovplyvniť jeho mikrobióm, resp. či to nejako negatívne ovplyvní bakteriálnu flóru matky a tým aj bábätko keď prechádza pôrodnými cestami.

    Nedostala som žiaľ priestor na zodpovedanie týchto otázok na poradni a preto budem veľmi vďačná za Váš názor a čas.

    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri prevencii GBS sa podáva čistý penicilín, ktorý má veľmi úzke spektrum účinnosti a preto iba minimálne ovplyvňuje mikrobiom.
    Ak sa nestihnú podať včas, novorodenec sa sleduje, preventívne sa mu ATB nepodáva.

  • Streptokok v tehotenstve

    , Autor: Nika_25

    Dobrý deň pán profesor,

    v 12. týždni tehotenstva mi bol v moči zistený streptokok. Nemala som však žiadne príznaky premnoženia tejto baktérie, žiadne pálenie, svrbenie, rezanie a pod. Môj gynekológ mi nasadil atb na preliečenie.
    V 24. týždni bol výsledok z moču negatívny a ster v 36. týždni takisto negatívny.
    Podľa môjho gynekológa je vraj zaužívaný postup, že ak bol raz v tehotenstve streptokok prítomný, musia sa počas prvej doby pôrodnej podávať atb do žily.
    Je to naozaj tak a je všade aj u Vás na klinike takýto postup zaužívaný ak sa jedná napríklad aj o taký prípad aký mám ja?
    Ak to nie je nutné a nebezpečné pre bábätko, rada by som sa vyhla zbytočnému podaniu atb a stresu, či stihnem prísť včas do pôrodnice aby mi ich podali.

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno ak bol naozaj nájdený strepotokok skupiny B v moči, považujete sa už za pozitívnu a odporúča sa antibiotická profylaxia počas pôrodu. Nie je však potrebné sa stresovať, dôležité je o tom vediet, a aj keby sa nepodali antibiotiká včas, bude sa sledovať novorodenec.

  • Streptokok

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň ja som sa pýtala na ten streptokok. Na uraplasmy my brali stery tesne pred tehotenstvom mala som negatívny nález potom brali moč na začiatku tehotenstva a ten bol sterilny a v poriadku tiež ho brali kvôli uraplasmy stery mi brali v 10 tt ale potvrdil sa len streptokocus aglacitae no masívne. To pálenie pošvy a svrbenie sa zhoršilo ako som začala nosiť vložky kvôli progesteronelle. Gynekológ povedal že streptokoka by neriešil až pri pôrode aj keď som mu písala že mám svrbenie a pálenie pri močení iné problémy nemám. Chcem sa spýtať môže to ohroziť dieťa ? Ako som písala som 15+6 tt a poradňu mám v utorok tak či to s
    Do vtedy počká a či si môžem vložiť canesbalance do vtedy alebo či to riešiť nejako akútne ďakujem za odpoveď ?