Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • mierne bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem Vás poprosiť o radu. Na základe vynechanej menštruácie a ranných nevoľností som si robila piaty deň vynechania tehotenský test, ktorý mi 2krát vyšiel pozitívny. Problém je v tom, že občas pociťujem pichľavú bolesť v podbrušku alebo v pravej dolnej časti. Mám sa niečoho obávať, alebo je to normálny jav. O bábätko sme sa snažili rok a pol, tak sa veľmi bojím.
    ďakujem
    Laura

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň prajem,
    Bola som na poradni (32tt) všetko v poriadku len plod je menší o týždeň. Prietoky boli kontrolované minuly mesiac RI AU 0,50 BFC 0 teraz neviem či boli merané nie sú poznačené.
    Od večera mám mierne bolesti hlavy a závraty - tlak nižší okolo 105/45- tep okolo 77-85. Pohyby cítim ako obvykle.
    Je nizky tlak v poriadku a nie je nebezpečenstvom pre bábätko čo sa týka prietokov a rastu plodu? Môžem pri takomto nižšom tlaku užívať naďalej magnezium kvôli tvrdnutiu 6tb denne rozdelených ako doteraz? Kontrolujú sa prietoky na každej poradni či nie je to potrebné ked je všetko ostatné v poriadku?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takto sa to nedá hodnotiť, "menší o týždeň". V každom týždni sú stanovené hraničné hodnoty, pretože deti rastú svojim individuálnym tempom a nameraná hodnota sa určuje v tzv. percentiloch, teda koľko % detí v danom týždni má uvedené alebo menšie hodnoty, ak je nad 10 percentil, je to v poriadku.
    Prietoky sú pomocná metoda, ktorá pomáha odlíšiť genetickú príčinu zaostávania v raste oproti poruche funkcie placenty.
    Uvedené hodnoty Tk nie sú hrozba, naopak, poruchy rastu plodu sú v 70% spojené s vysokým tlakom matky.
    Magnézium berte ako chcete, nijako nepredlžuje graviditu. Prietoky sa u nízko rizikovej gravidity kontrolujú v 30: a 36. týždni, potom až po termíne.

  • Pichanie v podbrušku 29tt

    , Autor: Baja776

    Dobrý deň prajem. Pán doktor momentálne som v 29tt a od včera pociťujem výrazné pichanie dole v podbrušku (niekedy to smeruje aj k pupku),ktoré ma obmedzuje pri veškerom pohybe. Každý jeden krok je pre mňa nesmierne bolestivý. Bolesti ustúpia iba keď si ľahnem. Užívam 1-2x denne Magnezium citrate. Podobná situácia bola cca 2 týždne dozadu, bolesti po 2-3 dňoch zmizli ale teraz je pichanie v podrušku výraznejšie. Pohyby bábätka cítim pravidelne, avšak na poslednej poradni 22.6 som mala placentu uloženu nižsie 1,5cm od bránka. Chcem sa teda informovať, či môže byť toto dovôd tak silného pichania v podbrušku a či treba vyhľadať lekarsku pomoc skôr, poradňu mam o týždeň. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyzerá to na bolesti v spone - symfýze, vpredu sa spájajú obe kosti lonové chrupavkou a vplyvom tehotenských hormónov môže dôjsť k rozvolneniu tejto chrupavky, pri chôdzi sa potom trocha trú tie kosti o seba, čo pacientky popisujú ako pichavé intenzívne bolesti. Napríklad pri vstávaní z postele sa to často zhoršuje. Pomôcť môže tehotenský pás, ktorý spevní panvový kruh.

  • Hnedý výtok v 37tt.

    , Autor: SimGas

    Dobre ráno p.doktor. Prosím Vás od včera mám také mierne bolesti v podbrušku, nestupnujú sa, na ľavej strane občas pocitom také pichnutie. Ráno som si našla výtok na imtimke (taky do hneda), následne aj po utreti som zbadala aj na papieri. Malého mám otoceneho stále KP, v stredu sa má ísť naplánovať sekcia. Počkať aspoň do pondelka a ísť na vyšetrenie k svojmu lekárovi alebo mám ísť na pohotovosť? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plánovaná sekcia by sa mala robiť určite najviac 7 dní pred termínom, ak sa robí skôr, prudko narastajú celoživotné zdravotné komplikácie pre plod.
    Ak máte bolesti a špiníte, určite je potrebné vyšetrenie.

  • Nutný pobyt v nemocnici ???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    Som v 33.tt,v 14 tt. mi robili serkláž.Od vtedy som mala domáci kludový režim ktorý som dodržiavala.V 31 tt. som však dostala mierne bolesti podobné menštruačným a slabučko som zakrvácala.Cítila som napätie v krčku - popichovanie a rezanie.Išla som do nemocnice,kde si ma nechali aj kvôli tomu že mi tvrdlo bruško - no to mi tvrdne už pár mesiacov a môj gynekolog to riešil Magne B6 a Diazepanom.Taktiež,že mam skrátený krčok na 1 cm a oslabený steh.Počas pobytu na oddelení sa mi stav výrazne zlepšil,bolesti prešli,tvrdnutie prešlo.Po 10 dnoch mi skontrolovali krčok - stav nezmenený,stále je krčok na 1 cm skrátený.Domov ma však nechce lekár pustit,hoci som cele tehotenstvo ležala a tiež by som aj nadalej ležala.Povedal mi,že ostanem ležat až do pôrodu čo je ešte 7 týždnov čo mne sa zdá absurdné.A myslim si.že to robi čisto len z finančných a kapacitných dôvodov.
    Pán doktor,aký mate na to názor?Môže ma nasilu držat v nemocnici?Môžem podpísat reverz s tým,že do tej pôrodnice pridem o par týždnov rodit?
    Dakujem

  • Alerid pocas tehotenstva

    , Autor: irinka

    Dobry den,

    na konci roka 2006 som prekonala hnisavu anginu, mala som streptokoka. Dostala som penicilin a vyliecila sa. Od zaciatku roka 2007 do nejakeho oktobra 2007 som uzivala asi 6 ci 7 druhov antibiotik kvoli vracajucej sa angine. Vtedy mi tie antibiotika uplne znicili imunitu a tak som sa dostala do ruk imunologicky-alergologicky. Pomocou liekov na zvysenie imunity a na alergiu som sa z toho dostala, a problemy ustupili. Kedze som aj alergicka, co ja nejako nepocitujem, len imunologicka povedala, ze alergia je v pozadi, teda obcasne zacervenanie v krku, vytoky som mala, liecila ma vlastne aj na alergiu. Dost vela mi pomohla. Teraz som bola dlho bez liekov. Som v 25 tt, a kedze sa mi v septembri objavila nadcha a bolest hrdla, uzivala som bioparox po porade s gynekologom. Do 14 dni som sa vyliecila. Momentalne sa mi choroba trochu vratila, no iba mierne bolesti v krku. Bola som u imunologicky, aby zhodnotila moj stav, a ta mi predpisala alerid 10 mg, kazdy den jednu tabletu rano (20 tabl. 1 bal.). Vraj vidi prejavy alergie a tento liek mozem uzivat. V pribalovom letaku vsak bolo napisane, ze pocas uzivania v tehotenstve musia byt zvlast zavazne dovody. Chcem sa Vas opytat, mozem to uzivat bez obav? Som prvorodicka a zasadne som proti uzivaniu liekov nielen pocas tehotenstva, ale celkovo. Dnes som si dala prvu tabletu, no potrebovala by som pocut nazor aj ineho odbornika. Dakujem velmi pekne za odpoved!
    A este jedna otazka, pocas tehotenstva ma pomerne casto bolieva a pichava v podbrusku. Zvycajne na pravej strane, len teraz uz aj na lavej. Mozno je to sposebe tym, ako sa mi maternica roztahuje, kedze som dost chuda a zatial nemam brusko prilis velke, len niekedy ma to tak vystrasi, ci je to v poriadku. Nebyva to kazdy den, alebo casto, no bolest je neprijemna. Moj gynekolog mi PREVENTIVNE predpisal liek monural, jednorazove antibiotikum, prasok, ktory sa rozpusti vecer vo vode a vypije. Jeho ucinok je min. 36 az 48 hodin. Je to na precistenie mocovych ciest, cize len taka prevencie co ak, ked ma to boli. Lenze pri moceni nemam ziadne problemy, chodim sice casto na wc, no predpokladam, ze v tehotenstve je to normalne. Pri kontrole mocu cez papierik je ten vzdy negativny (o 10 dni idem k imunologicke na kontrolu, a mam si priniest aj moc, ktory posle na rozbor). Ide o to, ze v pribalovom letaku lieku monural bolo pisane, ze sa ma podat len v nevyhnutnych pripadoch a ma sa zvazit pomer prinosu pre matku a rizika pre dieta. Toto ma vystrasilo az natolko, ze som si to nedala. Myslite, ze aj ked nemam problemy, mala by som si dat toto antibiotikum len tak preventivne? Moj gynekolog je dobrym doktorom, ale predsa by som pocula aj Vas nazor.
    Dakujem velmi pekne za odpoved a radu.
    Prajem pekny den.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    alerid je bezpečný a ak je potrebný, tak sa v tehotnosti može užívať.
    Čo sa týka Monuralu, vy musíte vedieť, či máte urologické potiaže alebo nie. Ak nemáte, nie je indikovaný.