Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 6 tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor
    poslednu menstruáciu som mala 24.9., urobila som si test, ktory vyšiel pozitívny, pred dvoma dnami som bola u lekara ktorí mi zistil ze som v šiestom týždni.Na ultrazvuku sme však videli len plodový vačok ale ešte nebilo srdiečko. Na kontrolu mam isť za dva týždne. Moj lekar tehotenstvo potvrdil, ale ja som nervozna ci je všetko Ok. Pri prvom tehotenstve som v bola v šiestom týždni a uz bilo srdiečko, teraz nič. A ešte mam aj mykozu zapal, predpisal mi Candibene vag. tabl. Mam sa strachovať:? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemusíte sa strachovať, Váš strach vývoj plodu nijako neovplyvní, uvidíte za 14 dní ako to dopadne, mykoza nijako neškodí a candibene je bezpečný.

Podobné otázky

  • Skracovanie krcka

    , Autor: ewula192

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor.

    V 20 TT SOM BOLA HOSPITALIZOVANA nakolko na poradni mi namerali skrateny krcok 2,9cm.
    Lezala som 14 dni kde mi nasadili utrogestan 2x1 + magnerot 3x1 a pocas pobytu v nemocnici som brala infuzie. Pri stere som mala pozitivny nalez na ureaplasma urealyticum >10^4ml. Po orepusteni som sledovana na poradni.
    6.12. Som bola na kontrole kde ma opat poslali na prijem z dovodu( 29tt+0)
    Vonk.: uterus veĺ.grav.m.VII.-VIII,normotonjs DK-bed edemov
    Vag:hrdlo skrstene menej ako pre clsnok, brsnka hrdlo pre pst v celom rozsahu, cez vak blan hlavicka nalieha na vchod
    SONO TVS cervix - FRD 27 mm

    POCAS HOSPITALIZACIE SOM brala 5 dni 2x infuzie magnezia + magnezium 3x2 + utrogestan 2x1
    Z vyteru mi bola opat zistena bakteria ale teraz Escherichia Coli nasledne mi nasadili Macrimor na 10 dni.

    Pocas hospitalizacie mi bol premerany krok kde sa nameral 1,8 cm.
    Z daneho dovodu mi boli podane lieky Dexamed 2x12 mg v 30 tt.


    DNES 15.12 som bola prepustena domov s odporucanim ucivat lieky magnezium 3x2, utrogestan 2x1+ dobrat macrimor.
    Pri prepusteni mam zaver:
    Vonk.: iterus velk. Grav. M. VIII, pphl, Op prav., normotonus uteri
    Vag.: hrdlo pre clanok, otvorene pre prst, caz vak blan hlavicka nalieha, klenby ciastocne vyplnene. Pv neodteka
    Pavidelne pocas hospitalizacie som chodila na CTG a tam bolo vsetko v norme.

    Bol mi nariadeny kludovy rezim ale ten dodrziavam od prvej hospitalizacie. Ja ziadne problemy nepocitujem ani tvrdnutie brucha a pohyby citim pravidelne.

    Cim moze byt sposobeny moj stav a jeho zhorsenie ? Je mozne ze dietstko donosim aspon do 36 tt ?

    Este doplnim ze v 1/2023 som podstupila kyretaz nakolko islo o zamlcany potrst mohlo to ovplyvnit skrwcovabie krcka ?
    DAKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri krčku nad 25 mm je riziko predčasného pôrodu rovnaké ako má bežná populácia.
    Pri krčku pod 25 mm sa odporúča spraviť ešte vyšetrenie na fetálny fibronektín, ak by bolo negatívne, riziko predčasného pôrodu sa znižuje.
    Ureaplazmy v pošve majú veľmi nejasný efekt na riziko predčasného pôrodu, už sa považujú väčšinou za bežnú flóru. Za nebezpečné sa skôr považuje neprítomnosť laktobacilov v pošve, než prítomnosť niektorých konkrétnych baktérii.
    Kyretáž vo Vašej minulosti je vážnym rizikovým faktorom pre predčasný pôrod, je škoda, že ste si ju nechali spraviť, zamlčané potraty sa už riešia tabletami, práve kvôli riziku predčasného pôrodu.
    Kľudový režim tehotenstvo nepredlžuje, zvyšuje však riziko trombozy končatín, preto by bolo dobré, aby ste dodržiavali bežný režim aj s prechádzkami, aby ste trombozu nedostali.
    Takže to zhrnie, Utrogestan vaginálne určite užívajte ďalej, spevňuje krčok maternice. Stačí sledovať dlžku krčku, ak by sa držala okolo tých 18 mm (závisí často aj na meraní), tak je riziko predčasného pôrodu malé. Kúpte si probiotiká do pošvy, a nemusíte prísne ležať. Ak máte záujem, stavte sa u nás v poradni, premeriame krčok a spravíme aj fetálny fibronektín.

  • Záver - skríning negatívny, odoslanie na genetiku

    , Autor: ewula192

    Dobrý deň,

    chcela by som poprosiť o objasnenie. Aktuálne som v 16 tt prišli výsledky zo skríningu kde záver je celkovo negatívny.
    Riziko DS: menej ako 1:100 000(v termíne)
    Riziko NTD: 1 v 1600
    Poznámka: Aj keď je riziko DS vypočítane podľa veku matky vyššie (1 v 850), riziko je fyzicky nižšie pre hladinu MS-AFP,uE3, Total hCG, PAPP- A ANuchal.

    Napriek záveru som bola odoslaná na genetiku nakoľko mám zvyšené hodnoty a to
    Total hCG hodnota: 123,0kiu/L 2,59 MoM
    PAPP-A hodnota: 15,980 iu/L 4,85 Mom

    V roku 2021 som bola operovaná a bol mi odobratý pravý vajčník z dôvodu nálezu borderline tumoru. Žiadna liečba neprebehla iba som pravidelné sledovaná na onkologií a onko-gynekologií.
    V 01/2023 som podstúpila potrat v 8tt z dôvodu, že išlo o zamlčaný potrat.

    Deti ešte nemám, v rodine nemáme žiadne vážne anamnézy.

    Na genetike mi odporučili amnio alebo krvné testy. Na teraz sme sa rozhodli pre NIPT- pro + morfo sono v 20tt.

    Chcela by som sa opýtať či sú dané výsledky resp. zvýšené hodnoty veľmi zlé nakoľko som bola odporúčana na genetiku aj napriek negatívnemu záveru.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podstatný je koncový výsledok, riziko downovho syndrómu máte nižšie než je celkové populačné riziko. Hoci musím napísať, že je to zvláštne, ak máte hodnotu hCG aj PAPP pomerne nad normu.
    V každom prípade, ak budete mať NIPT negatívny, riziko sa ešte výraznejšie zníži a v kombináciií s kvalitne prevedeným ultrazvukom by ste mali mať veľmi vysokú istotu, že bude plod zdravý.

  • Nízka aktivita plodu

    , Autor: Pôrodná.asistenta.Veronika

    Dobrý deň, p. Doktor,
    Mám 27 rokov a podľa PM som v 20+6 tt. Dnes som bola u špecialistu na UZV vyšetrenie, lebo mi vyšli horšie genetické testy NTD 1:400. Sono dopadlo dobre, bez viditeľných morfo. Malformacii. Bábätko je podľa sona 21+4. Prietoky boli v poriadku aj ozvy plodu. Doktor ma ale trochu znepokojil, lebo mi povedal ze sa plod nejako malo hýbe a že či cítim pohyby.
    Ja pohyby aj napriek tomu, že mam placentu v predu cítim i keď nie nejako často a výrazne. Pred týždňom som bola u svojej gyn. A ta nič nevravela o tom, ze sa menej hýbe.
    Myslíte, že to značí niečo zlé? Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tomto týždni sa pohyby plodu ešte nesledujú, takže naozaj sa neviem k tomu vyjadriť, nikdy som sa s tým nestretol, aby niekto sa vyjadroval k pohybom plodu v tomto týždni. Naozaj neviem, čo bolo tým myslené, ak nehýbe nohami, potom je riziko poruchy miechy, ale to by Vám snáď "špecialista" povedal.

  • Bolesť v pravom boku

    , Autor: 33simka33

    Dobrý deň,som 16 tt už pár dní mám bolesti v pravom boku. Hlavne také pichanie a ťah. V noci som sa nemohla ani poriadne postaviť ale keď som sa prekonala tak po chvíľke to bolo lepšie ale stále v boku ťahá a pichá dole smerom do podbruška. Miestami mám pocit akoby som mala natiahnutý sval. Zhoršuje sa mi to skôr v kľude ako pri pohybe.Je to spôsobené tehotenstvom alebo mám zájsť na pohotovosť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem, prečo by ste mala ísť na pohotovosť, máte svojho gynekológa aj svojho praktického lekára, ktorí Vás vyšetria a určia príčinu bolesti. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o naťahovanie väzov maternice pri jej raste, alebo vyžarovanie bolestí z chrbta.

  • Duphaston dávkovanie

    , Autor: Bartn

    Dobry dne pan doktor, v utorok kupon predpísaný Duphaston 3 tablety denne kvoli miernemu krvácaniu v 6 tt. Vcera som uz nekrvacala ani nešpinili, tak som podla pokynov lekarky znížila dávkovanie na 2 tablety. Dnes mam opat mierne spinenie, mam si zacat davat opat 3 tabletky denne alebo ostat na 2? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výška dávky určite nijako neopvlyvní riziko potratu pri krvácaní. Pri krvácaní v gravidite sa odporúča 3x1 tbl. až do vymiznutia krvácania.