Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    chcem sa spytat - ci je pri (ako sa vyjadrili nasi lekari) "hranicnych hodnotach" prietokov v 35t nevyhnutna hospitalizacia (hoc pre manzelku je to skor stresujuce), ak je inac podla ich vyjadreni vsetko na zaklade ultrazvuku a ctg v poriadku a vyborne (vaha,symetrickost,ozvy,placenta) a ci predsa len nie je pre tehotnu mamicku a dietatko lepsie domace, nestresujuce prostredie.
    Pocas sucasnej hospitalizacie ju sleduju 1-2x denne na ctg a zaroven dostava oxyfilin, magnezium a "nejaku" iniekciu do brucha.

    Velmi dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musel by som vidieť výsledky, ale ak je plod symetrický, tak sa prietoky nemusia robi´t, iba na Slovensku sa berú ako skríning a stresujú sa tým matky.
    Okrem toho žiadna liečba prietoky "nezlepší", pretože sa to liečiť nedá.

  • Zlyhanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr., prosim Vas, co znamena embryonalne zlyhanie a ako sa pri nom dalej postupuje? Je nutna hospitalizacia? Dakujem za odpoved a Vas cas. Pekny den.

  • Prietoky v 30.tyzdni

    , Autor: nikina17

    Dobry vecer,

    rada by som sa informovala ohladom prietokov. Dnes som absolvovala UZV v 30.tyzdni. Kompozitny vek 29+5 ( podla menzes GA 30+5). Odhad hmotnosti plodu 1443 g (+,-) 211g. Lekar mi povedal, ze sa jedna o normalny morfologicky nalez, rast primerany i ked babatko vraj o tyzden zaostava, ale to je vraj normalne a moze to byt zapricinene aj nespravnym odhadom napr.terminu porodu, ale aj tym, ze je to dievcatko, tie vraj maju mensiu hmotnost.

    RI a.cerebri media: 0,99
    RI a.umbillicalis: 0,75 - horná hranica normy

    Upozornil ma, ze RIa.umbillicalis: ma hranicnu normu nakolko pre tento termin by mala byt pod 0,70. Kazal mi uzivat 3-4 denne 500mg maznezia a kontrolu o dva tyzdne. Vraj ak sa mi to neupravi, tak budem hospitalizovana a pri dalsom nezlepseni stavu sa bude uvazovat o cisarskom reze, lebo vraj babatko by mohlo mat problemy s prijmom zivin a kyslika. Velmi ma to vystrasilo. Snazim sa zdravo stravovat, uzivat vitaminy aj mineraly pre tehotne, moj gynekolog mi predpisal magnezium 3x500 mg ktory uzivam kvoli tomu, aby mi netvrdlo brusko a beriem ho naozaj poctivo. Hrozi mne alebo babatku nejake riziko a je naozaj nutna hospitalizacia pri tychto hodnotach. Dalsie UZV mam absolvovat 24.11. okrem toho 22.11.mam poradnu u svojho gynekologa s ktorym by som to tiez chcela konzultovat, ale rada by som pocula aj vas nazor.

    Vopred velmi pekne dakujem za odpoved. Veronika

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvuk je iba odhad - na základe 3-4 rozmerov odhadne prístroj gestačný vek, Vaše dieťa je naprosto normálne veľké, rozdiel až 14 dní je normálny, keby Vás ten istý doktork vyšetril za 2 hodiny, možu vyjsť kľudne o týždeň rozdielne výsledky (je to v tom, že chyba merania sú 3 mm, čo je akurát týždeň rastu), nechápem prečo sa nad tým takto mudruje.
    Prietoky máte naprosto v norme, vyšetrenie prietokov v 30: týždni nie je indikované, iba v prípade, ak plod vážne zaostáva v raste. Nijako sa nestresujte, je to naozaj v poriadku.
    Prietoky v a. umbilicalis signalizujú nesprávnu funkciu placenty, ktorá by sa prejavila výrazným zaostávaním v raste (aj 3 týždne a viac).
    Vaše dieťa je zdravé, magnézium berte, ničomu to neublíži a hlavne sa nestresujte.
    Proti opatrnosti samozrejme nie je treba nič namietať, ale hlavné je nestresovať pacientov zbytočne.

  • Tvrdnutie a otváranie sa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred 2 týždňami som bola hospitalizovana, napisem dovod: tvrdnutie v pobr., v posve belavy fl, hrdlo cele, vonk br pre špic, dalej CK uzavrety, sakr., ut mierne tonizovany, palp.nebol vyš. 28+1tt.

    Po dnešnej kontrole mám ísť opät na prijem do nemocnice : grav.30tt, subj tvrdnutie v podbr. palp.: hrdlo skrátené, vonk br pre prst volne, vnutor pre prst tesne, ut tonizovany, palp.nebol

    Chcem sa spýtat, ci sa to tak velmi zhorsuje, ze je nutna hospitalizacia. Doma uzivam mag.500mg/3xdenne asi tyzden. Viem, ze kazda zena je individualna, ale mam kamaratku ktora bola od 5mes.otvorena na 3cm, mala tvrdnutie a pomohlo jej uzivanie mag.500mg a nemala ziadnu hospitalizaciu. Som velmi vystrasena, nakolko mi moj gynekolog poriadne nevysvetlil pre a proti.

    Dakujem Vam za Vasu odpoved.

    S pozdravom

    L.Prívarova

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chýba mi najdoležitejší údaj - cervikometria, dlžka krčka meraného ultrazvukom. Ak je viac ako 25 mm, tak je riziko predčasného porodu malé.

  • spoľahlivosť výsledkov amniocentézy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mily pan doktor, som v 16tt a bola mi doporucena amniocenteza, kedze mam 34r. a pravdepodobnost na Downov syndrom mi bola urcena 1:180. chcem sa spytat, do akej miery su jej vysledky spolahlive? Do akej miery hrozi poskodenie babatka vplyvom tohto zakroku? Ake to poskodenie moze byt okrem vyvolania potratu. A ci sa tento zakrok robi ambulantne alebo je nutna hospitalizacia. Dakujem.