Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Je pravda ze ked mamicky uzivaju v tehotenstve umele vitaminy ze sa rodia vacsie deti? dakujem

Podobné otázky

  • Enterococcus sp.

    , Autor: StaFra

    Dobrý deň prajem, som aktuálne 36+3 a z kultivácie mi vyšiel Enterococcus. Lekár mi predpísal 2 tablety naraz na noc že na preliečenie. A ako čítam príbalový leták je tam písané že jedna tableta denne a nemôže sa to presiahnuť inak to môže spôsobiť vaginálne vredy. Riadiť sa príbalovým letákom alebo lekárom ? Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    enterococcus je normálna flora pošvy a nelieči sa. Kultivácia sa odoberá čisto na zistenie prítomnosti streptokokus agalactie, aby sa podala počas pôrodu profylaxia.

  • Detralex v tehotenstve

    , Autor: pt_mich

    Dobrý deň, moja gynekologička mi odporučila užívať detralex pri veľmi bolestivom vonkajšom hemoroide, ale nepovedala mi dávkovanie. Som v 34. týždni tehotenstva a v lekárni mi vraveli, že ho môžem užívať aj podľa príbalového letáka. Mne prišlo 6 tabliet veľa, tak už 3 dni užívam 2 tablety ráno a 2 večer. Natrafila som však na internete aj na názory, že aj to je veľa. Hemoroid je naozaj veľký a bolestivý. Trvá to už 6 dní a len samotné čapíky a masť Procto glyvenol mi neposkytovali úľavu (nemozem sedieť, ani poriadne chodiť), preto som začala užívať aj ten detralex. Neublížila som týmto dávkovaním 4 tablety denne bábätku? Ďakujem za odpoveď.

  • Krvný obraz a krátky krcok

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, mala by som na vás viacero otázok :) prvá je či by ste mi vedeli povedať či mám hodnoty krvného obrazu v norme, odbery sa mi vykonávali v 32tt:
    Leu 6,24
    Ery 3,96
    Hb 119,0
    Htk 0,369
    Tromb -139,0
    A druha otázka som momentálne 35tt (34+5) a moj krčok je 10mm, mám nasadené magnezium tablety 4xdenne a progesteron vaginálne capiky ráno a vecer, s tým že gro dňa je preležať nakoľko mi už hlavička tlači na krčok, termín mám 19.5. Chcem sa opýtať či mi lieky a kľúčový režim vedia napomôcť udržať bábätko aspoň tak aby bolo úplne vyvyinute aspoň tie dva týždne ešte aby to nebolo považované za predčasný pôrod
    A tretia otázka je že doktor mi pri meraní bábätka povedal že ma menšie teda štíhlejšie bruško ale že to je voči ostatným pomerom v norme, že je dlhší a chudší tak sa chcem opýtať či to viem aj nejak ovplyvniť stravou aby priberal aj na brušku alebo to je v poriadku, váhu ma 2,20kg, dakujem za odpovede a rady. Prajem ešte pekny zvyšok dňa :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krvný obraz je vnorme,
    v 35. týždni je to normálny nález už a nie sú potrebné žiane opatrenia. Kĺudový režim nepredlžuje graviditu.
    Najdôležitejší údaj je zrejme to menšie bruško, ak nefunguje placenta, ako prvé sa zmenšuje brucho plodu, takže tam je dôležité, aby sa presne podľa tabuliek overilo, či plod nezaostáva v raste, stačí aj rozmer bruška.

  • Tablety do pošvy

    , Autor: Sisa

    Dobrý deň,
    Už 4- deň užívam tablety (fluomizin) do oblasti pošvy /pre kulivačný nález baktérií/, doktorka mi vravela, nech si ich vkladám hlboko. Chcem sa spýtať, keď si ich hlboko teraz vkladám (tým vkladaním), či nemôžem niečo poškodiť, krčok, ohroziť plod a pod. Som v 18.tyždni.
    Vopred Vám ďakujem.

  • Herpesin Teva 200mg tablety

    , Autor: Prebaz

    Dobrý deň, aktuálne 36tt+4dni a bol predpísaný Herpesin Teva 200mg (á 8h) pre opakujúci sa gen. herpes. Nejedna sa o prvoinfekciu počas tehotenstva.
    Rada by som sa opýtala:
    1) je tento liek bezpečný v tehotenstve a nemôže bábätku nijako uškodiť?
    2) ak ho matka užíva je dieťa chránené pred nákazou ak by došlo k prasknutiu plodovej vody/odteceniu plodovej vody ak je prítomný výsev v tom čase u matky?
    3) alebo liek bábätko nechráni a ma slúžiť výhradne ako profylaxia pred výsevom alebo teda zabranovat replikácii vírusu ak vypukne aj počas užívania lieku?

    Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v zahraničných odporučených postupoch sa píše, že by žena s recidivujúcim herpes genitalis mala posledný mesiac užívať 3x400 mg Herpesin ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikvoaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotnosti bezpečný