Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Enterococcus sp.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, som aktuálne 36+3 a z kultivácie mi vyšiel Enterococcus. Lekár mi predpísal 2 tablety naraz na noc že na preliečenie. A ako čítam príbalový leták je tam písané že jedna tableta denne a nemôže sa to presiahnuť inak to môže spôsobiť vaginálne vredy. Riadiť sa príbalovým letákom alebo lekárom ? Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    enterococcus je normálna flora pošvy a nelieči sa. Kultivácia sa odoberá čisto na zistenie prítomnosti streptokokus agalactie, aby sa podala počas pôrodu profylaxia.

Podobné otázky

  • Zinnat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    som v 33. týždni tehotenstva a z výteru z pošvy mi vyšla E. coli a tuším Enterococcus sp. /alebo Enterobacter sp.???/. Svrbenie a ani pálenie v pošve nemám. Akurát už dosť dlhú dobu mávam taký vodnatý výtok, niekedy svetložltý a občas svetlohnedý. Vzhľadom k tomu, že som alergická na penicilín a penicilínové preparáty, lekár mi predpísal Zinnat. Chcem sa spýtať:
    1. Keďže tieto antibiotiká sú deriváty penicilínových a v príbalovom letáku Zinnatu je uvedená opatrnosť u ľudí s alergiou na penicilínové antibiotiká, mám ich začať aj tak užívať? Obávam sa skríženej rekacie. Je to potrebné liečiť antibiotikami? Ak sa to nelieči, môže to byť nebezpečné a ako?
    2. V príbalovom letáku Zinnatu je napísané, že tieto antibiotiká sú citlivé na E. coli, ale nie sú citlivé ani na Eterococcus sp. a ani na Enterobacter sp. Čiže Zinnat mám predpísaný len kvôli E. coli? Prítomnosť ďalšej baktérie nevadí?
    Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne nález týchto baktérii v púošve neliečim, lebo sú normálnou flórou. Enterobacter nebýva na Zinnat citlivý, ale je to jedno, lebo sa liečiť nemusí. Ak ste mala po penicilíne iba vyrážku tak Zinnat možete, ak ste mala anafylaktický šok, potom je Zinnat kontraindikovaný.