Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor
    Som v 37tt a uz asi 2 tyzdne mavam ciernu stolicu.Moze to mat nejaku suvislost s uzivanim liekov Sorbifer Durules a Magne B6? Alebo to moze mat iny povod? Taktiez mi vcera v poradni objavili krv a bielkoviny v moci-aj ked som pouzila Monural-nezabral.Neviete co to znamena? Velmi casto mi bolestivo tvrdne brusko-viac ako 10x za den a mam bolesti podbruska-nieco take ako menstruacne bolesti. Ale CTG mam vzdy v poriadku (aspon nieco:)) Myslite,ze je vsetko tak ako ma byt? Dakujem za odpoved

Podobné otázky

  • Monural, 8.tt

    , Autor: Nikola_

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je Monural bezpečný v 8. týdnu těhotenství? Minulý týden jsem na pohotovosti dostala Monural (ery ++), druhý den ráno jsem donesla moc do laboratoře a moc byl sterilní, proto paní doktorka rozhodla druhé balení nedat. Výtěr z pochvy byl též v pořádku. Dnes se mi ale vrátily ve větší míře problémy (tlak v podbřišku, pálení, pocit plného měchýře), uro prouzky ukazují Leu, Bilk +. Je bezpečné dát si druhé balení Monuralu? Případně jen rezimova opatření, plus napr. manosa. Mockrát děkuji za odpověď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistuje dôkaz že by fosfomycín (monural) poškodzoval plod, ale látka preniká cez placentu.
    Osobne by som odporučil vziať kultiváciu moča a liečil by som podľa príčiny, ak už raz po Monurale sa problémy vrátili.

  • Neustále zápaly v tehotenstve

    , Autor: Ami24

    Dobrý deň, som na konci 22 týždňa tehotenstva a pred týždňom mi bola z kultivacie zistená zvýšená baktéria Gardenela. Na to mi dal gynekolog macmiror ale po jednej vaginálnej tablete som mala neskutočne svrbenie asi alergická reakcia, tak som to musela vysadiť a Gynekolog mi predpísal fluomizin. 6 vaginálnych tabliet fluomizinu som vybrala ale stále pociťujem svrbenie a mám vodnatejsi biely výtok. Lekár mi už nechcel nič predpísať lebo že všetko ostatné (laktobacily) mam ok. To len kvôli tomu lebo som brala aj vaginalne probiotiká preventívne. Myslite si prosím, že je opäť vhodná kultivácia alebo ake lieky by som mohla ? Vôbec neviem či teraz po dobrati fluomizinu je to bakteriálna vaginoza alebo kvasinky lebo boli dni kedy sa mi tableta vôbec nerozpustila a nechcem ohroziť dieťa z dôvodu neustálych infekcii.
    Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kultivácia je nezmysel, a má sa liečiť pacient. To že Vám vyšla nejaká gardnerella vôbec neznamená, že ste mali poruchu flóry. Teraz máte zrejme následky zbytočnej liečby a asi sa Vám premnožila mykóza kvôli tomu. Gardnerella môže byť normálna súčasť flóry a ak ste mali laktobacilly, tak ste nemali bakteriálnu vaginózu.
    Určite netreba kultiváciu, ak máte problémy pokračujte v probiotikách, ak by to do 2 dní neprešlo, kúpte si Jenamazol krém na mykozu.

  • Vermox v tehotenstve

    , Autor: Nikola92

    Dobrý deň, som v 7. tt, dnes mi všeobecná lekárka predpísala vermox ( mám hlísty, boli viditeľné na wc...), výsledok zo stolice ešte nemám, bola som aj u gynekologičky, a tá mi povedala, že vermox môže zapríčiniť genetické vady plodu, ale mám ho radšej zobrať, aby hlisty nespôsobili závažnejší problém.
    Mala som ekzém, aj silné bolesti brucha, zatiaľ som bez príznakov.
    Vermox som ešte neužila, bojím sa, že to ublíži plodu a zároveň sa bojím, že sa vo mne premnožia hlisty. V príbalovom letáku sa neodporúča vermox v 1.trimestri....som veľmi nešťastná....
    Prosím vás o váš názor na vermox v tomto štádiu tehotenstva? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vermox sa neodporúča do 12. týždňa tehotnosti. Ale v prípade, že hlísty robia vážne problémy, je podanie liečby indikované, napriek tomu, že nemáme jasné údaje o bezpečnosti Vermoxu v tehotnosti. Hlísty v tehotnosti môžu spôsobiť problém s vylučovaním žlče u matky.

  • Aky mate na tieto veci nazor?

    , Autor: Chkeller

    Dobry den, mam 32 rokov, a 1 dietatko po ivf, bola som roky v chronickom strese, cim moja imunita bola v koncoch. Prave preto, podla imunologicky, mi vysli embriotoxicke cytokiny a aj antifosfolipidove protilatky (hranicne iba a striedali sa pri kazdom odbere). Zo stresu aj po uspesnom ivf som mala stiahnutu hrud a kaslala som. Bala som sa. Uzivala som medrol, chodila na infuzie intralipidov, brala 6 magnerotov a pichala si fraxi. Tehotenstvo bolo uspesne, babatko ale mal iba 2700g, hadam cievy sa stiahli, ku koncu som si musela zvysit davku fraxiparinu. Tymto chcem povedat, ze som sa extremne bala a kedze som nevedela otehotniet (3 roky sme sa snazili), strasne som to prezivala. Kazdy meiac plac, hnev, atd. Ja si myslim, ze som si tieto problemy sposobila sama sebe.
    A dovod, preco Vam pisem. Syncek ma 3 roky, my sme sa odstahovali do zahranicia, som spokojna a stastna a otehotnela som tak, ze sme pohlavny styk prerusili. Dokonca sme pouzivali aj lubrikacny gel. :) total prekvapenie, pretoze nechcela som o tehotenstve este pocut, prave kvoli predchadzajucim skusenostiam. Sme ale velmi stastni, no ja zaroven mam obavy.

    Bola som u Dr. ktory mi preventivne nic nechcel predpisat. Teda mam na mysli medrol, fraxi a dokonca ani progesteron. Zobrali mi asi 10 ampuliek krvi na rozsiahly rozbor.

    A moje otazky:
    1. Vy ste spickovy gynekolog na SK, ake mate skusenosti s tymi tehotenstvami po takejto liecbe? Potrebovala este zena tieto lieky, ked uz bola v pohode?
    2. Preco mi da progesteron az po akcii srdca?
    3. Aj keby som mala vysledky dobre, mozem trvat na fraxiparine, ci nie je vtedy treba?

    Dakujem pekne!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pomerne zložité. Pretože antifosfolipidové protilátky aj embryotoxické cytokíny nie sú zo stresu a je málo pravdepodobné, že by sa stratili (predovšetkým tie antifosfolipidové protilátky).
    Určite by som zvážil vyšetrenie zamerané práve na poruchy zrážania krvi. A zrejme nasadil aj anopyrin a fraxiparine. Ale je možné, že Vám odobrali krv práve na tieto vyšetrenia.

  • Tehotenstvo 9tt a bolesti podbruška

    , Autor: Ria132

    Dobrý deň,

    nachádzam sa v 9tt a stále ma sem tam pobolieva brucho. Niekedy je to ako pichanie, inokedy pocit podobný menštruačným bolestiam. Je tento pocit ako pred menštruáciou ešte stále v poriadku aj v tomto týždni tehotestva alebo mám radšej najvštíviť gynekológa. Bolesti nie sú nijak strašné ani veľké, skór len take nepríjemné.

    Ďakujem za váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto problémy sú na začiatku tehotnosti časté, sú spôsobené postupným rastom maternice. Ak by aj hrozil potrat, lekár Vám nepomôže, preto je vyšetrenie zbytočné, treba počkať normálne na poradňu.