Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • KP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor,dakujem za odpoved ohladom biometrii.Este by som sa chcela opytat na polohu baba KP.Do nemocnici mam ist v pondelok,tam rozhodnu,ako dalej.Je to dovod na cisarsky?Mam sa teraz nejako viac sledovat,hrozi nieco?Je mozne,ze sa este pretoci?Prepacte,ze vam davam tolko otazok.ale vobec neviem,co ma asi caka,co hrozi a adekvatne tomu stresujem.Dakujem krasne.Lubica

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naliehanie plodu zadočkom v termíne postihne cca. 4% tehotných. Vedenie porodu závisí na skúsenostiach porodnice, na jej zvyklostiach. Všeobecne platí, že ak je dieťa vačšie odhadom ako 3,5 kg, ak má nožičky pod zadočkom, alebo je pridružený ešte nejaký problém (stav po cisráskom reze, vyšší tlak, úzka panva) tak sa rodí cisarskym rezom. My nechávame aj rozhodnúť matku, žiaľ preto nám rastie počet cisárskych rezov pri naliehaní zadočkom.
    Nijako sa nestresujte a niejako sa nemusíte sledovať.

Podobné otázky

  • Prietoky v 35+4tt

    , Autor: Domča4

    Dobrý deň.

    Rada by som sa informovala, či tieto prietoky v 35+4tt sú podľa vás v poriadku alebo sú patologické.
    Plod ma polohu KP, placenta zadná stena
    AU
    RI 0,79
    PI 1,54
    S/D 4,93
    HR 129 bpm

    MCA
    RI 0,71
    PI 1,31
    S/D 3,44
    CPR 0,85


    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa zahraničných tabuliek nie sú tieto hodnoty v norme a určite ich treba zhodnotiť v súvislosti s rastom plodu a na základe toho určiť ďalší postup sledovania tehotnosti.

  • Zapcha

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,pan profesor. Som v 30 tyzdni a uz tyzden ma trapi zapcha. Skusam vsetkp mozne cez slivky susene,ovsene kase,acidka,probootika,tekutin pijem nad 2 litre ale nic nezabera. Nesnazim sa velmi tlacit,a dnes sa mi objavila aj krv na toaletnom papieri,zrejme hemeroidy alebo trhlinka. Viete mi prosim poradit nieco? A este otazka babatku to nemoze iblizit? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápcha je v tehotnosti veľmi častý prejav, pretože tehotenský hormon progesteron spomaľuje chod čriev.
    Vidím, že ste skúsili už všetko, ešte môžete vyskúšať denne laktulózový sirup, mohlo by to pomôcť a psyllium ako nerozpustnú vlákninu. Pomáha aj pravideľná chôdza
    Plod tým ohrozený nie je.

  • Hnedý výtok v 37tt.

    , Autor: SimGas

    Dobre ráno p.doktor. Prosím Vás od včera mám také mierne bolesti v podbrušku, nestupnujú sa, na ľavej strane občas pocitom také pichnutie. Ráno som si našla výtok na imtimke (taky do hneda), následne aj po utreti som zbadala aj na papieri. Malého mám otoceneho stále KP, v stredu sa má ísť naplánovať sekcia. Počkať aspoň do pondelka a ísť na vyšetrenie k svojmu lekárovi alebo mám ísť na pohotovosť? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plánovaná sekcia by sa mala robiť určite najviac 7 dní pred termínom, ak sa robí skôr, prudko narastajú celoživotné zdravotné komplikácie pre plod.
    Ak máte bolesti a špiníte, určite je potrebné vyšetrenie.

  • Anestezia pri sekcii

    , Autor: Lenka551

    Dobrý deň,

    ďakujem za odpoveď k dotazu váhy babatka (2060g,2.percentil), za týždeň mal o 300 g viac a prietoky aj CTG boli ok.

    Rada by som sa spýtala ohľadom plánovanej sekcie, v 18. rokoch mi stanovili diagnózu esovitá skolióza s miernou rotáciou stavcov, cobb cca 35-40 stupňov. Podľa Dr. Popluhára v ZA - dolná hranica indikacie ku operácii, na ktorú som po zvážení pre a proti nešla.Momentálne mám 26, bolesti chrbta nemávam v tehotenstve (dnes 35+4), na náhodnom RTG pľúc vyzerala skolioza v lepsom stave, pri najhoršom rovnako. Je vidno len keď sa prehnem, ze chrbtica nejde úplne zarovno.
    Je v mojom prípade vhodná spinálna anestézia alebo iba celková? Celkovú som mala už dvakrát (kyretáz + op. mocovej rury). Ak by som mala celkovú, z akého dôvodu musím minimálne 12-24 hodín ležať pokiaľ by som sa cítila dobre? Po oboch anesteziach som bez väčších problémov išla v ten deň domov.

    Bábätko je KP, kedy najskôr pred pôrodom sa dá naplánovať sekcia?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne som konzultoval pána profesora z Motolskej nemocnice, ktorý sa celý život zaoberá skoliozami a ten absolútne rezolútne poprel, že by akákoľvek skolioza bola indikáciou k cisárskemu rezu. Dieťa sa Vám ešte môže otočiť, potom je samozrejme indikovaný prirodzený pôrod.
    Ak by predsa ostalo dieťa koncom panvovým, potom je potrebné, aby anesteziolog zhodnotil možnosť podania spinálnej anestézie, dôležitá je drieková oblasť. Sekcia by sa mala robiť čo najbližšie k termínu, určite nie skôr ako 7 dní pred stanoveným termínom podľa ultrazvuku.

  • Zaostavanie plodu v ukončenom 35 tt

    , Autor: Lenka551

    Dobrý deň,

    včera som bola na pohotovosti kvôli celodennému pocitu napnuteho brucha, tvrdnutie sa nepotvrdilo. Údaje sú z 34+5. V nemocnici mi odporučili navštevovať ich rizikovú poradňu z dôvodu zaostavania plodu. Údaje:

    21.3.2023
    BPD 83,3/ 33+4/, HC 314,2 /34+6/, AC 284,2 /32+3/, FL 62,8 /32+4/, EFW: 2060g, 2. percentil.
    A/B 2,24, pour 0,55, PI 0,81 23. percentil, A. cerebri media: A/B 4,2, Pour 0,76, PI 1,63 22. percentil. CPR 2,01 Z-score 0,04452. percentil.
    Poloha plodu KP, pozdĺžna

    8.3.2023 som bola u svojho Dr. miery neviem ale váha bola 1777g. Prietoky boli ok.

    25.2.2023
    BPD 76,1 /30+4/, AC 264 /30+4/, FL 56,5 /29+2/, EFW 1530 g
    A/B 2,47, pour 0,6, PI 0,96
    Poloha KP

    Krčok bol vždy v poriadku. Babatko je od začiatku v polohe KP. Točili aj CTG včera, podľa všetkého bolo ok. Podľa doktorky je babatko symetrické a nemám sa obávať, v pondelok idem na kontrolu k nim na premeranie. Aj tak mam z toho nepríjemný pocit, su tieto hodnoty moc zle, keďže by malo mať v tomto týždni okolo 2400g?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trochu môže mať vplyv aj naliehanie plodu koncom panvovým, vtedy sú niektoré rozmery plodu ovplyvnené, aj hlavička môže mať trocha iný tvar a bruško môže byť čiastočne utlačené nožičkami.
    Ale 2. percentil je potrebné dobre sledovať, pretože aj keď sú prietoky v norme (teda nie je potvrdená aktuálne porucha funkcie placenty) takéto deti majú vyššie riziko komplikácií. Bolo by vhodné doplniť aj CTG monitor, ideálne tzv. computer CTG, ktorý ukazuje na aktuálne riziko chronického nedostatku kyslíka.
    Dôležité je opakované sledovanie hodnôt prietokov v mozgu a v pupočníkovej tepne, či postupne nedôjde k tzv. centralizácií obehu, kedy plod výrazne rozširuje cievy v mozgu, aby bol mozog čo najviac zásobený kyslíkom. Meranie plodu nemá význam opakovať v kratších intervaloch ako 10-14 dní, pretože nárast za kratšiu dobu je na hranici chyby merania. Namerané hodnoty sa dajú do tzv. rastovej krivky, ktorá vyhodnotí, či sa jedná naozaj o poruchu rastu na základe nedostatočnej funkcie placenty.